Bankhitel gondok, tűzteszt, új trend a bisztrók világában és minőségi péktermék kóstoló

Egy hangulatos napsütéses télikertbe, zöld növényekkel díszített, kellemes, családias környezetbe invitáltuk ezúttal vendégeinket. Ahol professzionális volt a kiszolgálás, az előadásokat követő ebéd pedig a Zila Kávéház és Étterem főszakácsa, Egri Péter tudását és hozzáértését dicsérte. Érdeklődésben nem is volt hiány: szép számban érkeztek vendégeink, és mint mindig, most is pontosan kezdtük az előadásokat.

A piaci lehetőségek hibás felmérése, túl sokba kerülő építkezés, drága üzemeltetés, sorolta azokat az okokat dr. Galla Gábor, a Tourconsult Kft. ügyvezetője, amelyek mind oda vezethetnek, hogy a hitelek részleteit egy idő után képtelenek fizetni a hitelfelvevő szállodai befektetők/ tulajdonosok, és elkerülhetetlenné válik a csőd. Kiemelte, idehaza még nem általános, ami Nyugat-Európában már megszokott: a harmadik szállodai befektető/tulajdonos az, aki sikerrel tud működtetni egy szállodát. Egy megszívlelendő tanácsot is adott a szakértő: az elkövetkező tíz évben inkább ne vegyen fel senki szállodaépítésre bankhiteleket, mert könnyen nehéz helyzetbe kerülhet.

Honti Szilviától, a Trevira CS-Textil Műszaki Iroda képviselőjének érdekes előadásából megtudhattuk, mi az a CS textília: az, amikor magába a polymer-láncba építik be a polieszter módosítást, és így az anyag egész élete során megmarad a lángvédelem. Ezáltal nehezen éghetővé válik a textília – ami szállodai tűzeset esetén legalább egy bajtól megkíméli a kárvallottat.

Fémdobos mosógép, fejőgép, vajköpülő és tűzpiros automobil – csak néhány azok közül a használati tárgyak közül, amelyek mind a Miele német családi vállalkozás történetének egy-egy darabja. Carl Miele és Reinhard Zinkann alapították ugyanis azt a vállalkozást, amit a mai időkben a harmadik generáció vezet. Kardos György, a Miele Professional szakértője mesélt a múltról, a máról és a jövő innovációját hozó, textilkímélő dobbal felszerelt mosógépről, hőszivattyús technológiáról, valamint a XXI. század mosogatógépeiről.

Egy olyan vendégkörről volt szó a következőkben, amely felfedezetlen, „fehér terület” ma még a hazai vendéglátás terén: a magányos vendégről van szó, aki egyedül tér (ne) be enni valahová, ha tudná, hová mehetne. Ebben segített Saás Petra, a pesti belvárosi Fruccola Juice Café tulajdonosa, aki sokáig nem tudta, hogy az a speciális vendéglátási mód, amelyet ő maga is művel, nyugaton már egy ideje sikeres és bevált. Fast casual-nek hívják, és ha van üzleti érzék másokban is – akkor hamarosan tért nyerhet idehaza, nemcsak Nyugaton és legfőképp a tengerentúl. Lényege, hogy a kizárólag egészséges, minőségi alapanyagokból a vendég saját maga állíttatja össze nemcsak a menüjét, hanem a fogásokat is, és az ételt vagy helyben fogyasztja el, vagy magával viszi.

Az előadások közben hallgatóságunk a Pékpont Kft. finompékáru termékeiből kóstolgathatott, amelyet a cég ügyvezető-tulajdonosa, Tóth András és kollégái készítettek oda frissen, ropogósan az asztalokra.

Különleges menüsor következett az előadások után, profi módon szervírozva. Az ételsor a következő volt: Füstölt lazactatárral töltött vajhal terrin sóspiskóta talpazaton, konyakos libamájpástétom kaláccsal, sous vide sertésszűz trombitagombás gesztenyés demi glaceval, káposztás burgonyafánkkal és Zila meglepetés desszert, amelyet természetesen a világszabadalomnak számító Zila tortaformával készítettek vendéglátóink. Az ételekhez annak a villányi családi vállalkozásnak – Jackfall Bormanufaktúrának hívják – a borait kóstolhattuk, amelyet Jandrasics Gábor és Elek Sára tulajdonos alapított külhoni kalandozásuk után. A Jackfall 14 ha-nyi szőlőbirtokához egy olyan hangulatos, gyönyörű kóstolóház is tartozik, amelynek van egy különleges, borhoz köthető pillanata: e falak közt született Bock József, Villány egyik meghatározó alakja. Az Üllői úti, Zila Kávéház-beli ebédhez kínált villányi szép tételek sorrendben a következők voltak: Jackfall Chardonnay Barrique (2009) száraz fehér Chardonnay (igazi gasztrobor), majd a száraz Jackfall Portugieser (2009) következett, ezt követően Jackfall Grand (2006) száraz cuvée-t (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot összetételben) kóstolhattunk, meggyes, cseresznyés, keserű csoki ízzel, amely a Bormanufaktúra csúcsbora.

Vendég & Hotel Business Klubunk tagjaival legközelebb a Húsvétot követő hétfőn,május 2-án, a most nyíló, vadonatúj La Prima Hotelben találkozunk, a pesti Belváros szívében. A program weboldalunkon szerepel.


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.