Bankhitel gondok, tűzteszt, új trend a bisztrók világában és minőségi péktermék kóstoló

Egy hangulatos napsütéses télikertbe, zöld növényekkel díszített, kellemes, családias környezetbe invitáltuk ezúttal vendégeinket. Ahol professzionális volt a kiszolgálás, az előadásokat követő ebéd pedig a Zila Kávéház és Étterem főszakácsa, Egri Péter tudását és hozzáértését dicsérte. Érdeklődésben nem is volt hiány: szép számban érkeztek vendégeink, és mint mindig, most is pontosan kezdtük az előadásokat.

A piaci lehetőségek hibás felmérése, túl sokba kerülő építkezés, drága üzemeltetés, sorolta azokat az okokat dr. Galla Gábor, a Tourconsult Kft. ügyvezetője, amelyek mind oda vezethetnek, hogy a hitelek részleteit egy idő után képtelenek fizetni a hitelfelvevő szállodai befektetők/ tulajdonosok, és elkerülhetetlenné válik a csőd. Kiemelte, idehaza még nem általános, ami Nyugat-Európában már megszokott: a harmadik szállodai befektető/tulajdonos az, aki sikerrel tud működtetni egy szállodát. Egy megszívlelendő tanácsot is adott a szakértő: az elkövetkező tíz évben inkább ne vegyen fel senki szállodaépítésre bankhiteleket, mert könnyen nehéz helyzetbe kerülhet.

Honti Szilviától, a Trevira CS-Textil Műszaki Iroda képviselőjének érdekes előadásából megtudhattuk, mi az a CS textília: az, amikor magába a polymer-láncba építik be a polieszter módosítást, és így az anyag egész élete során megmarad a lángvédelem. Ezáltal nehezen éghetővé válik a textília – ami szállodai tűzeset esetén legalább egy bajtól megkíméli a kárvallottat.

Fémdobos mosógép, fejőgép, vajköpülő és tűzpiros automobil – csak néhány azok közül a használati tárgyak közül, amelyek mind a Miele német családi vállalkozás történetének egy-egy darabja. Carl Miele és Reinhard Zinkann alapították ugyanis azt a vállalkozást, amit a mai időkben a harmadik generáció vezet. Kardos György, a Miele Professional szakértője mesélt a múltról, a máról és a jövő innovációját hozó, textilkímélő dobbal felszerelt mosógépről, hőszivattyús technológiáról, valamint a XXI. század mosogatógépeiről.

Egy olyan vendégkörről volt szó a következőkben, amely felfedezetlen, „fehér terület” ma még a hazai vendéglátás terén: a magányos vendégről van szó, aki egyedül tér (ne) be enni valahová, ha tudná, hová mehetne. Ebben segített Saás Petra, a pesti belvárosi Fruccola Juice Café tulajdonosa, aki sokáig nem tudta, hogy az a speciális vendéglátási mód, amelyet ő maga is művel, nyugaton már egy ideje sikeres és bevált. Fast casual-nek hívják, és ha van üzleti érzék másokban is – akkor hamarosan tért nyerhet idehaza, nemcsak Nyugaton és legfőképp a tengerentúl. Lényege, hogy a kizárólag egészséges, minőségi alapanyagokból a vendég saját maga állíttatja össze nemcsak a menüjét, hanem a fogásokat is, és az ételt vagy helyben fogyasztja el, vagy magával viszi.

Az előadások közben hallgatóságunk a Pékpont Kft. finompékáru termékeiből kóstolgathatott, amelyet a cég ügyvezető-tulajdonosa, Tóth András és kollégái készítettek oda frissen, ropogósan az asztalokra.

Különleges menüsor következett az előadások után, profi módon szervírozva. Az ételsor a következő volt: Füstölt lazactatárral töltött vajhal terrin sóspiskóta talpazaton, konyakos libamájpástétom kaláccsal, sous vide sertésszűz trombitagombás gesztenyés demi glaceval, káposztás burgonyafánkkal és Zila meglepetés desszert, amelyet természetesen a világszabadalomnak számító Zila tortaformával készítettek vendéglátóink. Az ételekhez annak a villányi családi vállalkozásnak – Jackfall Bormanufaktúrának hívják – a borait kóstolhattuk, amelyet Jandrasics Gábor és Elek Sára tulajdonos alapított külhoni kalandozásuk után. A Jackfall 14 ha-nyi szőlőbirtokához egy olyan hangulatos, gyönyörű kóstolóház is tartozik, amelynek van egy különleges, borhoz köthető pillanata: e falak közt született Bock József, Villány egyik meghatározó alakja. Az Üllői úti, Zila Kávéház-beli ebédhez kínált villányi szép tételek sorrendben a következők voltak: Jackfall Chardonnay Barrique (2009) száraz fehér Chardonnay (igazi gasztrobor), majd a száraz Jackfall Portugieser (2009) következett, ezt követően Jackfall Grand (2006) száraz cuvée-t (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot összetételben) kóstolhattunk, meggyes, cseresznyés, keserű csoki ízzel, amely a Bormanufaktúra csúcsbora.

Vendég & Hotel Business Klubunk tagjaival legközelebb a Húsvétot követő hétfőn,május 2-án, a most nyíló, vadonatúj La Prima Hotelben találkozunk, a pesti Belváros szívében. A program weboldalunkon szerepel.


Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.