Bankhitel gondok, tűzteszt, új trend a bisztrók világában és minőségi péktermék kóstoló

Egy hangulatos napsütéses télikertbe, zöld növényekkel díszített, kellemes, családias környezetbe invitáltuk ezúttal vendégeinket. Ahol professzionális volt a kiszolgálás, az előadásokat követő ebéd pedig a Zila Kávéház és Étterem főszakácsa, Egri Péter tudását és hozzáértését dicsérte. Érdeklődésben nem is volt hiány: szép számban érkeztek vendégeink, és mint mindig, most is pontosan kezdtük az előadásokat.

A piaci lehetőségek hibás felmérése, túl sokba kerülő építkezés, drága üzemeltetés, sorolta azokat az okokat dr. Galla Gábor, a Tourconsult Kft. ügyvezetője, amelyek mind oda vezethetnek, hogy a hitelek részleteit egy idő után képtelenek fizetni a hitelfelvevő szállodai befektetők/ tulajdonosok, és elkerülhetetlenné válik a csőd. Kiemelte, idehaza még nem általános, ami Nyugat-Európában már megszokott: a harmadik szállodai befektető/tulajdonos az, aki sikerrel tud működtetni egy szállodát. Egy megszívlelendő tanácsot is adott a szakértő: az elkövetkező tíz évben inkább ne vegyen fel senki szállodaépítésre bankhiteleket, mert könnyen nehéz helyzetbe kerülhet.

Honti Szilviától, a Trevira CS-Textil Műszaki Iroda képviselőjének érdekes előadásából megtudhattuk, mi az a CS textília: az, amikor magába a polymer-láncba építik be a polieszter módosítást, és így az anyag egész élete során megmarad a lángvédelem. Ezáltal nehezen éghetővé válik a textília – ami szállodai tűzeset esetén legalább egy bajtól megkíméli a kárvallottat.

Fémdobos mosógép, fejőgép, vajköpülő és tűzpiros automobil – csak néhány azok közül a használati tárgyak közül, amelyek mind a Miele német családi vállalkozás történetének egy-egy darabja. Carl Miele és Reinhard Zinkann alapították ugyanis azt a vállalkozást, amit a mai időkben a harmadik generáció vezet. Kardos György, a Miele Professional szakértője mesélt a múltról, a máról és a jövő innovációját hozó, textilkímélő dobbal felszerelt mosógépről, hőszivattyús technológiáról, valamint a XXI. század mosogatógépeiről.

Egy olyan vendégkörről volt szó a következőkben, amely felfedezetlen, „fehér terület” ma még a hazai vendéglátás terén: a magányos vendégről van szó, aki egyedül tér (ne) be enni valahová, ha tudná, hová mehetne. Ebben segített Saás Petra, a pesti belvárosi Fruccola Juice Café tulajdonosa, aki sokáig nem tudta, hogy az a speciális vendéglátási mód, amelyet ő maga is művel, nyugaton már egy ideje sikeres és bevált. Fast casual-nek hívják, és ha van üzleti érzék másokban is – akkor hamarosan tért nyerhet idehaza, nemcsak Nyugaton és legfőképp a tengerentúl. Lényege, hogy a kizárólag egészséges, minőségi alapanyagokból a vendég saját maga állíttatja össze nemcsak a menüjét, hanem a fogásokat is, és az ételt vagy helyben fogyasztja el, vagy magával viszi.

Az előadások közben hallgatóságunk a Pékpont Kft. finompékáru termékeiből kóstolgathatott, amelyet a cég ügyvezető-tulajdonosa, Tóth András és kollégái készítettek oda frissen, ropogósan az asztalokra.

Különleges menüsor következett az előadások után, profi módon szervírozva. Az ételsor a következő volt: Füstölt lazactatárral töltött vajhal terrin sóspiskóta talpazaton, konyakos libamájpástétom kaláccsal, sous vide sertésszűz trombitagombás gesztenyés demi glaceval, káposztás burgonyafánkkal és Zila meglepetés desszert, amelyet természetesen a világszabadalomnak számító Zila tortaformával készítettek vendéglátóink. Az ételekhez annak a villányi családi vállalkozásnak – Jackfall Bormanufaktúrának hívják – a borait kóstolhattuk, amelyet Jandrasics Gábor és Elek Sára tulajdonos alapított külhoni kalandozásuk után. A Jackfall 14 ha-nyi szőlőbirtokához egy olyan hangulatos, gyönyörű kóstolóház is tartozik, amelynek van egy különleges, borhoz köthető pillanata: e falak közt született Bock József, Villány egyik meghatározó alakja. Az Üllői úti, Zila Kávéház-beli ebédhez kínált villányi szép tételek sorrendben a következők voltak: Jackfall Chardonnay Barrique (2009) száraz fehér Chardonnay (igazi gasztrobor), majd a száraz Jackfall Portugieser (2009) következett, ezt követően Jackfall Grand (2006) száraz cuvée-t (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot összetételben) kóstolhattunk, meggyes, cseresznyés, keserű csoki ízzel, amely a Bormanufaktúra csúcsbora.

Vendég & Hotel Business Klubunk tagjaival legközelebb a Húsvétot követő hétfőn,május 2-án, a most nyíló, vadonatúj La Prima Hotelben találkozunk, a pesti Belváros szívében. A program weboldalunkon szerepel.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.