Bankhitel gondok, tűzteszt, új trend a bisztrók világában és minőségi péktermék kóstoló

Egy hangulatos napsütéses télikertbe, zöld növényekkel díszített, kellemes, családias környezetbe invitáltuk ezúttal vendégeinket. Ahol professzionális volt a kiszolgálás, az előadásokat követő ebéd pedig a Zila Kávéház és Étterem főszakácsa, Egri Péter tudását és hozzáértését dicsérte. Érdeklődésben nem is volt hiány: szép számban érkeztek vendégeink, és mint mindig, most is pontosan kezdtük az előadásokat.

A piaci lehetőségek hibás felmérése, túl sokba kerülő építkezés, drága üzemeltetés, sorolta azokat az okokat dr. Galla Gábor, a Tourconsult Kft. ügyvezetője, amelyek mind oda vezethetnek, hogy a hitelek részleteit egy idő után képtelenek fizetni a hitelfelvevő szállodai befektetők/ tulajdonosok, és elkerülhetetlenné válik a csőd. Kiemelte, idehaza még nem általános, ami Nyugat-Európában már megszokott: a harmadik szállodai befektető/tulajdonos az, aki sikerrel tud működtetni egy szállodát. Egy megszívlelendő tanácsot is adott a szakértő: az elkövetkező tíz évben inkább ne vegyen fel senki szállodaépítésre bankhiteleket, mert könnyen nehéz helyzetbe kerülhet.

Honti Szilviától, a Trevira CS-Textil Műszaki Iroda képviselőjének érdekes előadásából megtudhattuk, mi az a CS textília: az, amikor magába a polymer-láncba építik be a polieszter módosítást, és így az anyag egész élete során megmarad a lángvédelem. Ezáltal nehezen éghetővé válik a textília – ami szállodai tűzeset esetén legalább egy bajtól megkíméli a kárvallottat.

Fémdobos mosógép, fejőgép, vajköpülő és tűzpiros automobil – csak néhány azok közül a használati tárgyak közül, amelyek mind a Miele német családi vállalkozás történetének egy-egy darabja. Carl Miele és Reinhard Zinkann alapították ugyanis azt a vállalkozást, amit a mai időkben a harmadik generáció vezet. Kardos György, a Miele Professional szakértője mesélt a múltról, a máról és a jövő innovációját hozó, textilkímélő dobbal felszerelt mosógépről, hőszivattyús technológiáról, valamint a XXI. század mosogatógépeiről.

Egy olyan vendégkörről volt szó a következőkben, amely felfedezetlen, „fehér terület” ma még a hazai vendéglátás terén: a magányos vendégről van szó, aki egyedül tér (ne) be enni valahová, ha tudná, hová mehetne. Ebben segített Saás Petra, a pesti belvárosi Fruccola Juice Café tulajdonosa, aki sokáig nem tudta, hogy az a speciális vendéglátási mód, amelyet ő maga is művel, nyugaton már egy ideje sikeres és bevált. Fast casual-nek hívják, és ha van üzleti érzék másokban is – akkor hamarosan tért nyerhet idehaza, nemcsak Nyugaton és legfőképp a tengerentúl. Lényege, hogy a kizárólag egészséges, minőségi alapanyagokból a vendég saját maga állíttatja össze nemcsak a menüjét, hanem a fogásokat is, és az ételt vagy helyben fogyasztja el, vagy magával viszi.

Az előadások közben hallgatóságunk a Pékpont Kft. finompékáru termékeiből kóstolgathatott, amelyet a cég ügyvezető-tulajdonosa, Tóth András és kollégái készítettek oda frissen, ropogósan az asztalokra.

Különleges menüsor következett az előadások után, profi módon szervírozva. Az ételsor a következő volt: Füstölt lazactatárral töltött vajhal terrin sóspiskóta talpazaton, konyakos libamájpástétom kaláccsal, sous vide sertésszűz trombitagombás gesztenyés demi glaceval, káposztás burgonyafánkkal és Zila meglepetés desszert, amelyet természetesen a világszabadalomnak számító Zila tortaformával készítettek vendéglátóink. Az ételekhez annak a villányi családi vállalkozásnak – Jackfall Bormanufaktúrának hívják – a borait kóstolhattuk, amelyet Jandrasics Gábor és Elek Sára tulajdonos alapított külhoni kalandozásuk után. A Jackfall 14 ha-nyi szőlőbirtokához egy olyan hangulatos, gyönyörű kóstolóház is tartozik, amelynek van egy különleges, borhoz köthető pillanata: e falak közt született Bock József, Villány egyik meghatározó alakja. Az Üllői úti, Zila Kávéház-beli ebédhez kínált villányi szép tételek sorrendben a következők voltak: Jackfall Chardonnay Barrique (2009) száraz fehér Chardonnay (igazi gasztrobor), majd a száraz Jackfall Portugieser (2009) következett, ezt követően Jackfall Grand (2006) száraz cuvée-t (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot összetételben) kóstolhattunk, meggyes, cseresznyés, keserű csoki ízzel, amely a Bormanufaktúra csúcsbora.

Vendég & Hotel Business Klubunk tagjaival legközelebb a Húsvétot követő hétfőn,május 2-án, a most nyíló, vadonatúj La Prima Hotelben találkozunk, a pesti Belváros szívében. A program weboldalunkon szerepel.


Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben

Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben 

Megkezdte első szezonját az Ypsilon Yacht Club Alsóörsön.
Bezár a Michelin Guide által ajánlott budapesti étterem

Bezár a Michelin Guide által ajánlott budapesti étterem 

A közkedvelt Kertész utcai étterem öt év után búcsúzik.
 Rangos ceremónián mutatták be a Michelin Guide Dubai új kiadását

Rangos ceremónián mutatták be a Michelin Guide Dubai új kiadását 

A MICHELIN 2024. július 4-én este egy rangos ceremónián mutatta be az idei MICHELIN Guide Dubai harmadik kiadását a nemrég megnyílt One&Only One Za'abeel hotelben.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Ez a McDonald's burger lekerül az étlapról – íme, miért

Ez a McDonald's burger lekerül az étlapról – íme, miért 

Rossz hír azok számára, akik több vegetáriánus lehetőséget keresnének a McDonald's-ban.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti

Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti 

Július 2-től, keddtől indul az összesen 13 milliárd forint értékű turisztikai támogatási konstrukció második üteme vidéki cukrászdák részére.
 Kaliforniai életérzés Budapesten

Kaliforniai életérzés Budapesten 

Magyarországon szinte egyedülálló módon Kalifornia által inspirált ételekkel várja vendégeit az étterem.
Nincs itthon ehhez hasonló!

Nincs itthon ehhez hasonló! 

Bemutatjuk Maul Zsolt többszörös díjnyertes villányi borászt - alapításának negyedszázados évfordulóját tavaly ünneplő pincészetén keresztül.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 

Interjú

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 
Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát”

Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát” 

Legújabb fejlesztéseikről és a hotel bővítéséről Gottwald Szilárddal beszélgettünk.