Bearanyozták a pomázi sajtokat

A pomázi Breier Farm két sajtja is arany minősítést kapott októberben a világ legnagyobb sajtversenyén. Az idei World Cheese Awards helyszíne a norvégiai Trondheim volt. Az eseményre több mint 40 ország sajtmanufaktúrái 4000-nél is több sajtot neveztek. A hét magyar induló közül a Breier Farm sajtjait találta a legjobbnak a nemzetközi sajtszakértőkből álló zsűri.

Rekordszámú nevezés érkezett az idei World Cheese Awards-ra, melyet a világ legfontosabb sajteseményének tartanak. A sajtkészítők nem hivatalos világbajnokságát 1988 óta rendezik meg, a helyszín október végén a norvégiai Trondheim sportcsarnoka volt, ahova hajóval, repülővel, vonattal és közúton is szállították az 5 kontinens 43 országából érkező összesen 4502 sajtot.

Ezek között volt hét magyar manufaktúra sajtjai is, melyek közül végül a legjobb eredményt a pomázi Breier Farm két terméke érte el.

Az összes nevező valamivel kevesebb mint fele, azaz 2131 sajt kapott bronz, ezüst, arany vagy szuper arany értékelést. Arany minősítést 344 sajtnak szavazott meg a több mint kétszáz fős, nemzetközi sajtszakértőkből álló zsűri. Egész Közép-Európának összesen hat arany jutott, ebből kettő, a 9 hónapos érlelésű Pilisi sajt és a 3 hónapig érlelt Tanya sajt is Pomázon készült.

A Breier Farmnál sajtkészítésre kizárólag a farmon nevelt tehenek friss, adalékanyagmentes pasztőrözött szénatejét használják. Vagyis olyan tejet, amit nyáron friss füvet és gyógynövényeket, télen pedig napon szárított réti szénát legelő tehenek adnak. Az alpesi országokban a sajttejnek is nevezett kifogástalan minőségű tej miatt sajtjaik az átlagosnál jóval finomabbak, frissebbek és természtesebbek. Többek között ezt ismerte el két arany minősítéssel a 264 tagú nemzetközi zsűri a norvégiai világversenyen is.

– A Tanya sajt egy félkemény, gouda típusú krémes sajt, mely fiatalkorában enyhén savanykás, pikáns ízű. A Pilisi ezzel szemben egy alpesi sajt, aminek minden nap mosni szükséges a kérgét. Ettől lesz ugyanis igazán különleges karakterű és illatú, mely állagát tekintve egy fokkal omlósabb, mint a másik díjnyertes sajtunk. A Pilisi fiatalkorában diós, édeskés ízű, öregkorában pedig a parmezánhoz hasonlóan reszelhető, a sajtra jellemző ízek ekkora pedig még erőteljesebbé és pikánsabbá válnak – mondta Elek Szabolcs, a Breier Farm tejüzemének vezetője, aki korábban Ausztriában tanulta ki a sajtkészítés mesterségét, a most díjnyertes sajtok receptúráját pedig évek óta fejlesztgette.

"Előzetesen úgy számoltunk, hogy már egy bronz minősítés is kiváló eredmény lenne. A World Cheese Awards nevezői között ugyanis óriási tapasztalattal rendelkező, 20-30-40, sőt akár 50 éves sajtmanufaktúrák is akadnak. Ehhez képest mi kétéves működést követően kaptunk két aranyat, ami őszintén szólva minket is meglepetésként ért" – mondta Jósa István kereskedelmi vezető, aki azt is elárulta, hogy néhány hónapon belül újabb egyedülálló, szintén saját fejlesztésű sajtot dobnak majd piacra.

A Pilis kapujában elhelyezkedő 200 hektáros pomázi élménybirtokon csupán két éve kezdtek sajtkészítéssel foglalkozni. Korábban a családi gazdaság elsősorban gyümölcstermesztéssel, szántóföldi kultúrák termelésével, legelő- és gyepgazdálkodással, valamint állattenyésztéssel foglalkozott, de emellett üzemeltetnek egy 3 csillagos panziót, Tanya Boltot és Tanya Bisztrót is. Céljuk az alapítás óta eltelt nagyjából tíz évben változatlan: a vásárlók asztalára csak olyan csúcsminőségű alapanyagokból készült élelmiszerek kerüljenek, melyeket fenntartások nélkül fogyaszthatnak el. Ennek érdekében a növénytermesztés során a lehető legkevesebb vegyszert használják, a tenyésztett állatok pedig hagyományos módon, szabadtartásban nevelkednek.

A Breier Farmnál remélik, hogy sikereik nagy lökést adhatnak a magyar sajtkészítőknek és inspirálhatják a haza manufaktúrákat. Úgy látják ugyanis, hogy az utóbbi időben rengeteget fejlődött a magyarországi kézműves sajtkészítés, ami egyre inkább megmutatkozhat eredményekben akár a legnagyobb nemzetközi versenyeken is.

A Breier Farm díjnyertes sajtjai és további termékei nemcsak pomázi boltjukban, hanem az ország nagyjából 60 CBA és PRÍMA üzletében, valamint a Kifli.hu-nál is megvásárolható. A vásárlók ezen felül egyre több hotelben találkozhatnak sajtjaikkal a reggelizőasztalok kínálatában vagy az éttermek alapanyagaiként.

Forrás: Breier Farm


Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.
Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.