Befejeződött a szőlőkötözés a Bujdosó birtokon

Az enyhe tél és a korai tavasz miatt három héttel előrébb jár a természet a megszokottól, amit az orgona korai virágzása is jól mutat. Ezért a dél-balatoni Bujdosó szőlőbirtokon rohamtempóban kellett kötözni a szőlőket.

A bagolypille lárvája, ami egy talajban élő hernyókártevő, idén sok helyen károsította a főrügyeket, ami sem a szőlőbirtokon, sem a dél-balatoni régióban nem volt tapasztalható a korábbi években. Közben már újabb munkálatok közelegnek, Bujdosóék a 82 hektár területű szőlőjükben – elsősorban a fiatal ültetvényeken – lassan elkezdik a törzstisztítást is.

 „Idén egy új terméknévvel ellátott borral is előrukkolunk, a Pannónia nevezetű borunkkal, amit hamarosan elkezdünk palackozni is, így az még idén forgalomba kerül”- mondta Bujdosó Ferenc, a szőlőbirtok vezető borásza. A Pannónia nevű 70-es cirkálóról (egy balatoni elegáns, igen gyors vitorlástípus) elnevezett bor a Bujdosó szőlőbirtok területén lévő Csirip-tető dűlőből szüretelt olaszrizling hordóválogatás. A terméknévválasztást Bujdosóék személyes kötődése indokolta, hiszen fél éve a Pannóniával indulnak a vitorlásversenyeken.

Bujdosóék áprilisban sem szűkölködnek a rendezvényekben. A következő nagy eseményre április 25-én lehet számítani, amikor a dél-balatoni borrégió borászai, köztük Bujdosó Ferenc a vendéglátóipar valamint a sajtó képviselői számára nagyszabású borbemutatót tartanak Balatonföldváron. Az esemény apropója, hogy bemutassák a „Szél, napfény és buborék” szlogennel ellátott Dél-Balatoni Bor elnevezésű regionális összefogás új arculatát és terveit.

Forrás: Vendég & Hotel


A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.