Befejeződött a szőlőkötözés a Bujdosó birtokon

Az enyhe tél és a korai tavasz miatt három héttel előrébb jár a természet a megszokottól, amit az orgona korai virágzása is jól mutat. Ezért a dél-balatoni Bujdosó szőlőbirtokon rohamtempóban kellett kötözni a szőlőket.

A bagolypille lárvája, ami egy talajban élő hernyókártevő, idén sok helyen károsította a főrügyeket, ami sem a szőlőbirtokon, sem a dél-balatoni régióban nem volt tapasztalható a korábbi években. Közben már újabb munkálatok közelegnek, Bujdosóék a 82 hektár területű szőlőjükben – elsősorban a fiatal ültetvényeken – lassan elkezdik a törzstisztítást is.

 „Idén egy új terméknévvel ellátott borral is előrukkolunk, a Pannónia nevezetű borunkkal, amit hamarosan elkezdünk palackozni is, így az még idén forgalomba kerül”- mondta Bujdosó Ferenc, a szőlőbirtok vezető borásza. A Pannónia nevű 70-es cirkálóról (egy balatoni elegáns, igen gyors vitorlástípus) elnevezett bor a Bujdosó szőlőbirtok területén lévő Csirip-tető dűlőből szüretelt olaszrizling hordóválogatás. A terméknévválasztást Bujdosóék személyes kötődése indokolta, hiszen fél éve a Pannóniával indulnak a vitorlásversenyeken.

Bujdosóék áprilisban sem szűkölködnek a rendezvényekben. A következő nagy eseményre április 25-én lehet számítani, amikor a dél-balatoni borrégió borászai, köztük Bujdosó Ferenc a vendéglátóipar valamint a sajtó képviselői számára nagyszabású borbemutatót tartanak Balatonföldváron. Az esemény apropója, hogy bemutassák a „Szél, napfény és buborék” szlogennel ellátott Dél-Balatoni Bor elnevezésű regionális összefogás új arculatát és terveit.

Forrás: Vendég & Hotel


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.