Bemutatkozik Berlinben a villányi és a somlói borvidék

(MTI) - A Budapest Bár zenekar koncertjeivel, borszakmai fórummal és a leghíresebb berlini szállodában rendezett borvacsorával mutatkozik be a német fővárosban a villányi és a somlói borvidék.

A Magyar szüret nevű programsorozat célja a minőségi magyar bor németországi ismertségének növelése. A szervező a berlini magyar nagykövetség, amelynek kezdeményezésére 14 villányi és Somló-hegyi pincészet összesen 63 bort mutat be a német fővárosban.
A keddi szakmai fórummal német borszakújságírók, kereskedők, szakértők figyelmét kívánták felhívni a villányi régió és a Somló-hegy boraira. A kiállító neves pincészetek képviselői közül többen azt mondták az MTI-nek, hogy termékeik a minőséget és az árat tekintve is versenyképesek a nyugat-európai piacon, de a fogyasztók nemigen ismerik a magyar bort. A rendszerváltozás előtt a minőség helyett a mennyiségen volt a hangsúly, és az ágazat a Nyugat helyett a szocialista országokra koncentrált. Az utóbbi bő két évtizedben pedig nem volt eléggé szervezett és kitartó a marketingmunka ahhoz, hogy a magyar bor olyan átütő sikert érjen el, mint például a chilei - fejtették ki, hozzátéve, hogy az országkép formálásában hangsúlyos elem lehetne a bor.
A rendezvényen részt vett Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára is, aki az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett: érdemes volna régiókra szabott marketingkampányokat is szervezni, hiszen a fogyasztók nem csupán például a francia bort, hanem a bordeaux-i borvidék termékeit keresik szaküzletekben, áruházakban.
A berlini magyar nagykövetség 2011-ben szervezett először szüreti napokat. Akkor a villányi mellett a tokaji borvidékről hívtak meg pincészeteket. A második Magyar szüret programjai hétfő este kezdődtek egy borvacsorával, amelyre német politikusokat, újságírókat és gazdasági, társadalmi szervezetek képviselőit hívták meg. Fellépett a Budapest Bár zenekar, amely a keddi, szakmai nap végén Németh Jucival és Keleti Andrással kiegészülve ismét koncertet ad a berlini magyar nagykövetségen. A rendezvénysorozatot egy újabb vacsora zárja szerdán a Hotel Adlonban, Berlin leghíresebb, legelegánsabb szállodájában.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.