A Magyar szüret nevű programsorozat célja a minőségi magyar bor németországi ismertségének növelése. A szervező a berlini magyar nagykövetség, amelynek kezdeményezésére 14 villányi és Somló-hegyi pincészet összesen 63 bort mutat be a német fővárosban.
A keddi szakmai fórummal német borszakújságírók, kereskedők, szakértők figyelmét kívánták felhívni a villányi régió és a Somló-hegy boraira. A kiállító neves pincészetek képviselői közül többen azt mondták az MTI-nek, hogy termékeik a minőséget és az árat tekintve is versenyképesek a nyugat-európai piacon, de a fogyasztók nemigen ismerik a magyar bort. A rendszerváltozás előtt a minőség helyett a mennyiségen volt a hangsúly, és az ágazat a Nyugat helyett a szocialista országokra koncentrált. Az utóbbi bő két évtizedben pedig nem volt eléggé szervezett és kitartó a marketingmunka ahhoz, hogy a magyar bor olyan átütő sikert érjen el, mint például a chilei - fejtették ki, hozzátéve, hogy az országkép formálásában hangsúlyos elem lehetne a bor.
A rendezvényen részt vett Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára is, aki az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett: érdemes volna régiókra szabott marketingkampányokat is szervezni, hiszen a fogyasztók nem csupán például a francia bort, hanem a bordeaux-i borvidék termékeit keresik szaküzletekben, áruházakban.
A berlini magyar nagykövetség 2011-ben szervezett először szüreti napokat. Akkor a villányi mellett a tokaji borvidékről hívtak meg pincészeteket. A második Magyar szüret programjai hétfő este kezdődtek egy borvacsorával, amelyre német politikusokat, újságírókat és gazdasági, társadalmi szervezetek képviselőit hívták meg. Fellépett a Budapest Bár zenekar, amely a keddi, szakmai nap végén Németh Jucival és Keleti Andrással kiegészülve ismét koncertet ad a berlini magyar nagykövetségen. A rendezvénysorozatot egy újabb vacsora zárja szerdán a Hotel Adlonban, Berlin leghíresebb, legelegánsabb szállodájában.
Bemutatkozik Berlinben a villányi és a somlói borvidék
(MTI) - A Budapest Bár zenekar koncertjeivel, borszakmai fórummal és a leghíresebb berlini szállodában rendezett borvacsorával mutatkozik be a német fővárosban a villányi és a somlói borvidék.

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert
A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester
A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Új trendek a gin piacon
A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás
Tippek a séftől.

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon
Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.

Furmintok csatája Franciaországban
A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.

Bajban a hazai sörfőzdék
A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Fesztiválozik a MOHU új automatája
A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja
Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.