A pohár aljára jég, arra bodzaszörp, majd egy deci a Hilltop Neszmély prémium kategóriás Sauvignon blanc borából, és mindez felhúzva szódával… Jobb nem is kell a forró nyári napokban. Esetleg ugyanez a bor tisztán. Vagy egy másik. Esetleg egy
harmadik. A Hilltop Neszmély kínálatában bőséges választékot talál mindenki, aki szívesen kóstolgatja a jó minőségű fehérborokat, vagy a könnyebb vörösöket.
A borászat nevében Török Imre, a Hilltop Neszmély egyik tulajdonosa köszöntötte a részvevőket, a borokat Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, és a Hilltop borászai mutatták be.
Mészáros Gabriella szerint a 2011-es évjáratú Prémium Sauvignon Blanc, nem csupán koktélalapanyagnak kiváló, bár kétségtelen, hogy azt a próbát is remekül kiállta. Könnyed, citromfűre és egresre emlékeztető illata ízben is visszaköszön, jól strukturált, komplex, kellemesen iható bor, amely jól lehűtve rendkívül kellemes a nyári melegben, de megállja a helyét saláták, könnyebb tészták mellett is.
Szegedi Csilla, a Hilltop fiatal borásza bölcsésznek indult, de annyira izgatta a bor, hogy ma már ez tölti ki a mindennapjait. Úgy véli, egy nagy borászat kiváló terep a fiataloknak, hiszen alig van olyan probléma, amivel nem találkoznak az évek során.
Rengeteget lehet tanulni, a feladatok változatosak, sokszínűek, és jó a csapat is, ami
nagyon fontos, hiszen a Hilltopnál a borászkodás elsősorban csapatmunka. Szegedi
Csilla egyik legkedvesebb borát, az Irsai Olivért mutatta be a jelenlévőknek, ami bár
csábítóan illatos, nem csupán a hölgyek körében hódít. Maga a szőlő korai érésű fajta, általában Irsaival indul a szüret. A 2011-es termést nyolc órás áztatás és a hűtött erjesztés után három hónapig tartották finom seprőn. Decemberre készült el ez a friss, illatos, nagyon kedves bor.
A pincészet másik fiatal borásza, Salánki Sándor a családi hagyományokat folytatva
választotta a mesterséget. Édesapja a Tihanyi-félszigeten termett szőlőből készíti borát, és Salánki Sándor sok szőlő- és bortudást és -szeretetet "szívott magába az anyatejjel" is. A Hilltopnál az 560 hektáros birtok naponta új kihívások elé állítja még így is. Salánki Sándor a mostanában rendkívül divatos Merlot rozét mutatta be. gyümölcs a Kesztölc környéki ültetvényről származik, ahol a Duna melegítő hatása nagyon jól érvényesül. A bor közepesen intenzív lazacszíne a négy órás áztatás következménye, az üde illat pedig a jól megválasztott szüretidőpontnak és az éjszakai szüretnek köszönhető.
A Prémium borok sorát a Pinot Grigio-val folytattuk. Mészáros Gabriella nemzetközi
borakadémikus szerint a Szürkebarát elnevezés talán szerencsésebb lenne, a Pinot
Grigio ugyanis hordoz magában valami olaszos könnyedséget, ami erre a borra
egyáltalán nem jellemző. Ez a 2011-es tétel hallatlanul elegáns, és nem csupán könnyű ételek kísérőjeként állja meg a helyét, de önállóan fogyasztva is igen figyelemre méltó.
A bor dűlőszelektált, a szőlő a Göteoldal nevű dűlőről származik. Illatában és ízében
egyaránt barátságos fűszeresség, selymes textúra, tökéletes egyensúly jellemzi.
Kamocsay kos az indulástól vezeti a pincészetet, és ő az egyik tulajdonos is. Szívesen beszélt hát a kezdetekről, a Hilltop Neszmély 1991-ben történt megalakulásáról.
Kezdetben csak minőségi borok értékesítésével foglalkoztak, ám hamar kiderült, hogy jó bor csak jó szőlőből lesz, amit viszont nem árt, ha a gazda maga termel. 1993-ban vették meg a régi pincét, és kezdődhetett a telepítés. ma meglévő 560 hektár jelentős része Neszmély környékén van, de vásároltak területeket a Szekszárdi borvidéken is, ahol a könnyed vörösborok alapjául szolgáló kékszőlő terem. A friss, üde, illatos fehérborokkal gyorsan meghódították a magyar piacot, a Cserszegi fűszeres pedig az angol fogyasztókat is elbűvölte.
A Prémium sorozat 2011-ben készült Chardonnay bora nemrég aranyérmet
nyert a VinAgora nemzetközi borversenyen. Pedig chardonnay-val nem könnyű
elismerést kivívni, hiszen a világ egyik legelterjedtebb szőlőfajtája. Hilltop
Chardonnay-ja testes, intenzív, még fiatal, de nagyon harmonikus bor. Érett
alapanyagból készült, alkoholtartalma 14% feletti, de ez nem zavaró. Dűlőszelektált
tétel, a szőlő a rómaiak által is kedvelt Pap-hegy északi oldalán termett.
A Prémium borok sorát a szintén VinAgora, valamint Országos Borversenyen
aranyérmes Sárgamuskotály zárta. Mészáros Gabriella nagyon tetszetősnek találta a muskotályos, szőlővirágos, üde, gyümölcsös illatot, amely telt és intenzív, mégsem
bódító. Ízben főként a gyümölcsös karakter uralkodik. Ennek a bornak stílusa van,
gazdag és elegáns egyszerre. Főételek mellett is megállja a helyét, de a nemzetközi
borakadémikus azt mondja, ha valaha leveshez kínálnánk, tegyük a gyöngytyúkleves
mellé az ünnepi asztalra. Valószínűleg nem fogunk csalódni.
Az Art Borcsaládnak két tagja van, egy vörös és egy fehér. A Mámor a vörös, amit a
szekszárdi dűlők válogatott terméséből készítettek. MI az Álom névre hallgató fehéret kóstoltuk. A gyümölcs Neszmélyből származik, a bort Kamocsay Ákos mutatta be. A Fűszeres tramini és Sauvignon blanc házasításával készült italba a Sauvignon blanc hozza a citrusokat és a savakat, a Tramini pedig a kedvességet. A bor késői szüretelésű, a 15%-os alkoholtartalom eltűnik a vastag, jól strukturált testben. Illatában főként a Tramini narancsos-rózsás aromái érvényesülnek.
A kóstoló utolsó borát, a szekszárdi szőlőből készült Cabernet sauvignont szintén
Mészáros Gabriella értékelte. fajta nagy tanningyűjtő, jól ismerjük a gazdag, vastag, sűrű sauvigonokat, ez azonban nem ilyen. Nagyon barátságos, jól iható, üde vörösbor, amely csak acéltartályban érett, ezért jól érvényesülnek a fajtára jellemző finom, fűszeres illatok és zamatok. Könnyed és bársonyos, a nyári esték kedves bora lehet – mondta Mészáros Gabriella, aki a következő mondatokkal zárta a találkozót:
„Arra biztatom Önöket, ha tehetik, menjenek el Neszmélyre, és nem csupán a
pazar kilátás miatt. Hilltop Neszmély profi borászat, a szó legnemesebb értelmében. Kínálatukat sokszínűség és jó ár-érték-arány jellemzi, prémium boraik pedig a legmagasabb kategóriában is megállják a helyüket – ahogyan erről itt ma mindannyian meggyőződhettünk.”
Bemutatkozott a 2011-es Hilltop család
Remek hangulatban, a Vén Hajó Étterem százéves „falai” között kerültek bemutatásra a Hilltop Neszmély Borászat 2011-es évjáratú borait. A rekkenő hőségben mindenkinek jól esett a „Sex ont he hill” névre keresztelt borkoktél, amit üdvözlőitalként szolgáltak fel a pincérek.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.