Bemutatkozott a 2011-es Hilltop család

Remek hangulatban, a Vén Hajó Étterem százéves „falai” között kerültek bemutatásra a Hilltop Neszmély Borászat 2011-es évjáratú borait. A rekkenő hőségben mindenkinek jól esett a „Sex ont he hill” névre keresztelt borkoktél, amit üdvözlőitalként szolgáltak fel a pincérek.

A pohár aljára jég, arra bodzaszörp, majd egy deci a Hilltop Neszmély prémium kategóriás Sauvignon blanc borából, és mindez felhúzva szódával… Jobb nem is kell a forró nyári napokban. Esetleg ugyanez a bor tisztán. Vagy egy másik. Esetleg egy
harmadik. A Hilltop Neszmély kínálatában bőséges választékot talál mindenki, aki szívesen kóstolgatja a jó minőségű fehérborokat, vagy a könnyebb vörösöket.
A borászat nevében Török Imre, a Hilltop Neszmély egyik tulajdonosa köszöntötte a részvevőket, a borokat Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, és a Hilltop borászai mutatták be.
Mészáros Gabriella szerint a 2011-es évjáratú Prémium Sauvignon Blanc, nem csupán koktélalapanyagnak kiváló, bár kétségtelen, hogy azt a próbát is remekül kiállta. Könnyed, citromfűre és egresre emlékeztető illata ízben is visszaköszön, jól strukturált, komplex, kellemesen iható bor, amely jól lehűtve rendkívül kellemes a nyári melegben, de megállja a helyét saláták, könnyebb tészták mellett is.
Szegedi Csilla, a Hilltop fiatal borásza bölcsésznek indult, de annyira izgatta a bor, hogy ma már ez tölti ki a mindennapjait. Úgy véli, egy nagy borászat kiváló terep a fiataloknak, hiszen alig van olyan probléma, amivel nem találkoznak az évek során.
Rengeteget lehet tanulni, a feladatok változatosak, sokszínűek, és jó a csapat is, ami
nagyon fontos, hiszen a Hilltopnál a borászkodás elsősorban csapatmunka. Szegedi
Csilla egyik legkedvesebb borát, az Irsai Olivért mutatta be a jelenlévőknek, ami bár
csábítóan illatos, nem csupán a hölgyek körében hódít. Maga a szőlő korai érésű fajta, általában Irsaival indul a szüret. A 2011-es termést nyolc órás áztatás és a hűtött erjesztés után három hónapig tartották finom seprőn. Decemberre készült el ez a friss, illatos, nagyon kedves bor.
A pincészet másik fiatal borásza, Salánki Sándor a családi hagyományokat folytatva
választotta a mesterséget. Édesapja a Tihanyi-félszigeten termett szőlőből készíti borát, és Salánki Sándor sok szőlő- és bortudást és -szeretetet "szívott magába az anyatejjel" is. A Hilltopnál az 560 hektáros birtok naponta új kihívások elé állítja még így is. Salánki Sándor a mostanában rendkívül divatos Merlot rozét mutatta be.  gyümölcs a Kesztölc környéki ültetvényről származik, ahol a Duna melegítő hatása nagyon jól érvényesül. A bor közepesen intenzív lazacszíne a négy órás áztatás következménye, az üde illat pedig a jól megválasztott szüretidőpontnak és az éjszakai szüretnek köszönhető.
A Prémium borok sorát a Pinot Grigio-val folytattuk. Mészáros Gabriella nemzetközi
borakadémikus szerint a Szürkebarát elnevezés talán szerencsésebb lenne, a Pinot
Grigio ugyanis hordoz magában valami olaszos könnyedséget, ami erre a borra
egyáltalán nem jellemző. Ez a 2011-es tétel hallatlanul elegáns, és nem csupán könnyű ételek kísérőjeként állja meg a helyét, de önállóan fogyasztva is igen figyelemre méltó.
A bor dűlőszelektált, a szőlő a Göteoldal nevű dűlőről származik. Illatában és ízében
egyaránt barátságos fűszeresség, selymes textúra, tökéletes egyensúly jellemzi.
Kamocsay kos az indulástól vezeti a pincészetet, és ő az egyik tulajdonos is. Szívesen beszélt hát a kezdetekről, a Hilltop Neszmély 1991-ben történt megalakulásáról.
Kezdetben csak minőségi borok értékesítésével foglalkoztak, ám hamar kiderült, hogy jó bor csak jó szőlőből lesz, amit viszont nem árt, ha a gazda maga termel. 1993-ban vették meg a régi pincét, és kezdődhetett a telepítés.  ma meglévő 560 hektár jelentős része Neszmély környékén van, de vásároltak területeket a Szekszárdi borvidéken is, ahol a könnyed vörösborok alapjául szolgáló kékszőlő terem. A friss, üde, illatos fehérborokkal gyorsan meghódították a magyar piacot, a Cserszegi fűszeres pedig az angol fogyasztókat is elbűvölte.
A Prémium sorozat 2011-ben készült Chardonnay bora nemrég aranyérmet
nyert a VinAgora nemzetközi borversenyen. Pedig chardonnay-val nem könnyű
elismerést kivívni, hiszen a világ egyik legelterjedtebb szőlőfajtája.  Hilltop
Chardonnay-ja testes, intenzív, még fiatal, de nagyon harmonikus bor. Érett
alapanyagból készült, alkoholtartalma 14% feletti, de ez nem zavaró. Dűlőszelektált
tétel, a szőlő a rómaiak által is kedvelt Pap-hegy északi oldalán termett.
A Prémium borok sorát a szintén VinAgora, valamint Országos Borversenyen
aranyérmes Sárgamuskotály zárta. Mészáros Gabriella nagyon tetszetősnek találta a muskotályos, szőlővirágos, üde, gyümölcsös illatot, amely telt és intenzív, mégsem
bódító. Ízben főként a gyümölcsös karakter uralkodik. Ennek a bornak stílusa van,
gazdag és elegáns egyszerre. Főételek mellett is megállja a helyét, de a nemzetközi
borakadémikus azt mondja, ha valaha leveshez kínálnánk, tegyük a gyöngytyúkleves
mellé az ünnepi asztalra. Valószínűleg nem fogunk csalódni.
Az Art Borcsaládnak két tagja van, egy vörös és egy fehér. A Mámor a vörös, amit a
szekszárdi dűlők válogatott terméséből készítettek. MI az Álom névre hallgató fehéret kóstoltuk. A gyümölcs Neszmélyből származik, a bort Kamocsay Ákos mutatta be. A Fűszeres tramini és Sauvignon blanc házasításával készült italba a Sauvignon blanc hozza a citrusokat és a savakat, a Tramini pedig a kedvességet. A bor késői szüretelésű, a 15%-os alkoholtartalom eltűnik a vastag, jól strukturált testben. Illatában főként a Tramini narancsos-rózsás aromái érvényesülnek.
A kóstoló utolsó borát, a szekszárdi szőlőből készült Cabernet sauvignont szintén
Mészáros Gabriella értékelte.  fajta nagy tanningyűjtő, jól ismerjük a gazdag, vastag, sűrű sauvigonokat, ez azonban nem ilyen. Nagyon barátságos, jól iható, üde vörösbor, amely csak acéltartályban érett, ezért jól érvényesülnek a fajtára jellemző finom, fűszeres illatok és zamatok. Könnyed és bársonyos, a nyári esték kedves bora lehet – mondta Mészáros Gabriella, aki a következő mondatokkal zárta a találkozót:
„Arra biztatom Önöket, ha tehetik, menjenek el Neszmélyre, és nem csupán a
pazar kilátás miatt.  Hilltop Neszmély profi borászat, a szó legnemesebb értelmében. Kínálatukat sokszínűség és jó ár-érték-arány jellemzi, prémium boraik pedig a legmagasabb kategóriában is megállják a helyüket – ahogyan erről itt ma mindannyian meggyőződhettünk.”


Kiderült, kik kapják idén a Gundel-díjat

Kiderült, kik kapják idén a Gundel-díjat 

2024. szeptember 20-án hivatalosan bejelentésre került, kik az idei év díjazottjai.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Kiderült: már nem olasz a legjobb pizza

Kiderült: már nem olasz a legjobb pizza 

Az 50 Top Pizza Awards listája a  világ legjobb pizzáit rangsorolja. A győztes ezúttal azonban nem egy olasz étterem lett!
A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg

A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg 

A mostani hétvégére tervezett rendezvény az árvíz miatt kialakult helyzetre való tekintettel nem az eredeti időpontban, hanem 2 héttel később, október 5-6. között lesz megtartva.
Jön a Kávé Napja az Akváriumban

Jön a Kávé Napja az Akváriumban 

Korlátlan kávékóstolás, versenyek és csúcskávék otthonra is a kávé világnapján, szeptember 29-én, Budapesten.
Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.