Bemutatkozott a 2011-es Hilltop család

Remek hangulatban, a Vén Hajó Étterem százéves „falai” között kerültek bemutatásra a Hilltop Neszmély Borászat 2011-es évjáratú borait. A rekkenő hőségben mindenkinek jól esett a „Sex ont he hill” névre keresztelt borkoktél, amit üdvözlőitalként szolgáltak fel a pincérek.

A pohár aljára jég, arra bodzaszörp, majd egy deci a Hilltop Neszmély prémium kategóriás Sauvignon blanc borából, és mindez felhúzva szódával… Jobb nem is kell a forró nyári napokban. Esetleg ugyanez a bor tisztán. Vagy egy másik. Esetleg egy
harmadik. A Hilltop Neszmély kínálatában bőséges választékot talál mindenki, aki szívesen kóstolgatja a jó minőségű fehérborokat, vagy a könnyebb vörösöket.
A borászat nevében Török Imre, a Hilltop Neszmély egyik tulajdonosa köszöntötte a részvevőket, a borokat Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, és a Hilltop borászai mutatták be.
Mészáros Gabriella szerint a 2011-es évjáratú Prémium Sauvignon Blanc, nem csupán koktélalapanyagnak kiváló, bár kétségtelen, hogy azt a próbát is remekül kiállta. Könnyed, citromfűre és egresre emlékeztető illata ízben is visszaköszön, jól strukturált, komplex, kellemesen iható bor, amely jól lehűtve rendkívül kellemes a nyári melegben, de megállja a helyét saláták, könnyebb tészták mellett is.
Szegedi Csilla, a Hilltop fiatal borásza bölcsésznek indult, de annyira izgatta a bor, hogy ma már ez tölti ki a mindennapjait. Úgy véli, egy nagy borászat kiváló terep a fiataloknak, hiszen alig van olyan probléma, amivel nem találkoznak az évek során.
Rengeteget lehet tanulni, a feladatok változatosak, sokszínűek, és jó a csapat is, ami
nagyon fontos, hiszen a Hilltopnál a borászkodás elsősorban csapatmunka. Szegedi
Csilla egyik legkedvesebb borát, az Irsai Olivért mutatta be a jelenlévőknek, ami bár
csábítóan illatos, nem csupán a hölgyek körében hódít. Maga a szőlő korai érésű fajta, általában Irsaival indul a szüret. A 2011-es termést nyolc órás áztatás és a hűtött erjesztés után három hónapig tartották finom seprőn. Decemberre készült el ez a friss, illatos, nagyon kedves bor.
A pincészet másik fiatal borásza, Salánki Sándor a családi hagyományokat folytatva
választotta a mesterséget. Édesapja a Tihanyi-félszigeten termett szőlőből készíti borát, és Salánki Sándor sok szőlő- és bortudást és -szeretetet "szívott magába az anyatejjel" is. A Hilltopnál az 560 hektáros birtok naponta új kihívások elé állítja még így is. Salánki Sándor a mostanában rendkívül divatos Merlot rozét mutatta be.  gyümölcs a Kesztölc környéki ültetvényről származik, ahol a Duna melegítő hatása nagyon jól érvényesül. A bor közepesen intenzív lazacszíne a négy órás áztatás következménye, az üde illat pedig a jól megválasztott szüretidőpontnak és az éjszakai szüretnek köszönhető.
A Prémium borok sorát a Pinot Grigio-val folytattuk. Mészáros Gabriella nemzetközi
borakadémikus szerint a Szürkebarát elnevezés talán szerencsésebb lenne, a Pinot
Grigio ugyanis hordoz magában valami olaszos könnyedséget, ami erre a borra
egyáltalán nem jellemző. Ez a 2011-es tétel hallatlanul elegáns, és nem csupán könnyű ételek kísérőjeként állja meg a helyét, de önállóan fogyasztva is igen figyelemre méltó.
A bor dűlőszelektált, a szőlő a Göteoldal nevű dűlőről származik. Illatában és ízében
egyaránt barátságos fűszeresség, selymes textúra, tökéletes egyensúly jellemzi.
Kamocsay kos az indulástól vezeti a pincészetet, és ő az egyik tulajdonos is. Szívesen beszélt hát a kezdetekről, a Hilltop Neszmély 1991-ben történt megalakulásáról.
Kezdetben csak minőségi borok értékesítésével foglalkoztak, ám hamar kiderült, hogy jó bor csak jó szőlőből lesz, amit viszont nem árt, ha a gazda maga termel. 1993-ban vették meg a régi pincét, és kezdődhetett a telepítés.  ma meglévő 560 hektár jelentős része Neszmély környékén van, de vásároltak területeket a Szekszárdi borvidéken is, ahol a könnyed vörösborok alapjául szolgáló kékszőlő terem. A friss, üde, illatos fehérborokkal gyorsan meghódították a magyar piacot, a Cserszegi fűszeres pedig az angol fogyasztókat is elbűvölte.
A Prémium sorozat 2011-ben készült Chardonnay bora nemrég aranyérmet
nyert a VinAgora nemzetközi borversenyen. Pedig chardonnay-val nem könnyű
elismerést kivívni, hiszen a világ egyik legelterjedtebb szőlőfajtája.  Hilltop
Chardonnay-ja testes, intenzív, még fiatal, de nagyon harmonikus bor. Érett
alapanyagból készült, alkoholtartalma 14% feletti, de ez nem zavaró. Dűlőszelektált
tétel, a szőlő a rómaiak által is kedvelt Pap-hegy északi oldalán termett.
A Prémium borok sorát a szintén VinAgora, valamint Országos Borversenyen
aranyérmes Sárgamuskotály zárta. Mészáros Gabriella nagyon tetszetősnek találta a muskotályos, szőlővirágos, üde, gyümölcsös illatot, amely telt és intenzív, mégsem
bódító. Ízben főként a gyümölcsös karakter uralkodik. Ennek a bornak stílusa van,
gazdag és elegáns egyszerre. Főételek mellett is megállja a helyét, de a nemzetközi
borakadémikus azt mondja, ha valaha leveshez kínálnánk, tegyük a gyöngytyúkleves
mellé az ünnepi asztalra. Valószínűleg nem fogunk csalódni.
Az Art Borcsaládnak két tagja van, egy vörös és egy fehér. A Mámor a vörös, amit a
szekszárdi dűlők válogatott terméséből készítettek. MI az Álom névre hallgató fehéret kóstoltuk. A gyümölcs Neszmélyből származik, a bort Kamocsay Ákos mutatta be. A Fűszeres tramini és Sauvignon blanc házasításával készült italba a Sauvignon blanc hozza a citrusokat és a savakat, a Tramini pedig a kedvességet. A bor késői szüretelésű, a 15%-os alkoholtartalom eltűnik a vastag, jól strukturált testben. Illatában főként a Tramini narancsos-rózsás aromái érvényesülnek.
A kóstoló utolsó borát, a szekszárdi szőlőből készült Cabernet sauvignont szintén
Mészáros Gabriella értékelte.  fajta nagy tanningyűjtő, jól ismerjük a gazdag, vastag, sűrű sauvigonokat, ez azonban nem ilyen. Nagyon barátságos, jól iható, üde vörösbor, amely csak acéltartályban érett, ezért jól érvényesülnek a fajtára jellemző finom, fűszeres illatok és zamatok. Könnyed és bársonyos, a nyári esték kedves bora lehet – mondta Mészáros Gabriella, aki a következő mondatokkal zárta a találkozót:
„Arra biztatom Önöket, ha tehetik, menjenek el Neszmélyre, és nem csupán a
pazar kilátás miatt.  Hilltop Neszmély profi borászat, a szó legnemesebb értelmében. Kínálatukat sokszínűség és jó ár-érték-arány jellemzi, prémium boraik pedig a legmagasabb kategóriában is megállják a helyüket – ahogyan erről itt ma mindannyian meggyőződhettünk.”


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.