Bemutatták a Villa Sandahl 2019-es rajnai rizlingjeit

Ezúttal a szőlők fölött kőröző, éhes seregélyek ihlették a pincészetnek szinte már védjegyévé vált, különlegesen kreatív címkéket. A bemutatót szerdán a budai Fióka Étteremben tartották.

Budapesten Christer Sandahl tulajdonos, Palkó Zsolt borász és Crab Maria Antoanett sommelier mutatták be a Villa Sandahl legújabb, 2019-es rizling tételeit. A délután folyamán a sommelier szakma és a sajtó képviselői kóstolhattak, este a nagyközönség, akik több mint százan jelentkeztek a programra.

Mindig várjuk a Villa Sandahl új címkéit és borainak nevét

A Sandahl borok humoros, nem szokványos címkesorozatának ihletői a késő őszig a Sandahl birtokokon tanyázó seregélyek lettek.

A délutáni szakmai kóstolón Christer Sandahl részletes prezentációjában mutatta be a 2019-es tételeket, majd 15 tételt kóstolva hasonlították össze az évjárat négy új borát a korábbi évjáratokkal.

Christer elmondta, hogy sorozatban ez a harmadik év, amikor szélsőséges volt az időjárás, de ez kedvező hatással volt a Sandahl borokra. A tavasz meglehetősen hűvös volt és sok csapadékkal járt, a nyár nem volt túl meleg, ugyanakkor viszonylag száraz, de még elegendő csapadékkal, melyet csodálatos ősz követetett minimális esővel. Az ültetvénygondozás terén indított fejlesztések, projektek is egyre sikeresebbek, így a lehető legkésőbbre sikerült kitolni a szüret időpontját és teljes fenolos érettségi állapotában szedni a szőlőt.

Ezen az őszön a megszokottnál jóval nagyobb seregélycsapatok gyűltek össze a Balaton-parti nádasokban, és kiváló táplálékforrásra leltek a szeptemberi napos, száraz dűlőkön. A fürtzónát védő hálózás ellenére a madarak bombázóként támadtak a szőlőültetvényekre, és az utolsó pillanatot is kihasználták az afrikai vonulás előtti megerősődésre.

Köztudott, hogy a Sandahl borok formabontó címkéit és neveit az eredetileg mérnök végzettségű Christer találja ki, inspirációul pedig mindig az adott év aktualitásai, eseményei és tapasztalatai szolgálnak, így lettek a 2019-es borok címadói a seregélyek.

Mi volt 2019-ben? 

A tartályokban az erjesztés menetét folyamatosan elemezve a következő mustfrakció házasítások születtek:

1. A 4-es és a 8-as tartály, azaz a Püspökudvar és Magány legjobb mustfrakció, valamint a Kezdet felső része és átoltott tőkék, legjobb mustfrakció – 2019 Birdie Num Num Rajnai Rizling (RARE PEAK PLUS)

 2. A 6-os,5-ös és 9-es tartályok, azaz a Kezdet alsó része, legjobb mustfrakció, Püspökudvar és Magány második préselés, valamint a Kezdet felső része és átoltott tőkék, második számú mustfrakció – 2019 Brave Birds Rajnai Rizling (RARE PEAK PLAIN)

3. Az 1-es, 2-es és 7-es tartályok, azaz a Püspökkert és a Kezdet alsó része legjobb mustfrakció, Püspökkert és a Kezdet alsó része második préselés, valamint a Kezdet alsó része, második számú mustfrakció – 2019 Starling Village Rajnai Rizling (MID RANGE)

4. 3-as tartály: Püspökkert és a Kezdet alsó része, Püspökudvar és Magány, Kezdet alsó része, Kezdet felső része és átoltott tőkék, harmadik számú mustfrakció – 2019 Air Dive Rajnai Rizling (SOLID GROUND)

Díjak, elismerések 

A Villa Sandahl 2021-ben két szakmai elismerést is kapott: a Magyar Sommelier Szövetség termelő kategóriában ítélte oda a pincészetnek a Par Excellence díjat, míg a Magyar Borszakírók Köre fehérbor kategóriában a Magyar Bor Nagydíjjal tüntette ki a pincészet 2017-es Rabbit Periscope Rajnai Rizlingjét.

A szakmai elismerések mellett nagy öröm, hogy a 2021-ben megnyílt, rijekai Hilton Hotel Nebo Restaurant & Lounge sztárséfje, Deni Srdoč és az étterem sommelier-je, Tomislav Mikinac hét másik magyar bor mellett a Villa Sandahl 2017-es Rabbit Periscope tételét is belistázták. Srdoč Instagramon kereste meg Crab Mária Antoanettet, azaz Babette-tet a BoReTT-től, aki a Villa Sandahl értékesítéséért is felel. Összesen 62 magyar tételt kóstoltak, ebből választották ki a borlapra kerülő nyolc tételt.

Egy kis info a pincészetről  

A Villa Sandahl pincészet 2004 óta foglalkozik borkészítéssel a Balaton északi partján elterülő legmagasabb tanúhegyen, a Badacsonyon. Svéd tulajdonban van a pincészet: Gunnel, Christer és Thord Sandahl a tulajdonosok.

A kezdeti 3 hektáros birtok mára 10 hektárra nőtte ki magát – a Kezdet, a Magány, a Püspökudvar, az Ekkő, a Püspökkert valamint a Gróf-domb elnevezésű dűlőkön – alacsony terméskorlátozást alkalmazva, és nagyon szigorú minőségi követelményeknek megfelelve, számokban kifejezve 4-5 tonna/hektár gazdálkodnak, évente 10-15 ezer bort palackoznak.

 

 

Forrás: Villa Sandahl / Turizmus Online


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.