Bemutatták Békés megye gasztronómiai kalauzát

A Gyulai Vár Lovagtermében a napokban mutatták be az Ízutazás Békés megyében című kiadványt. Egyúttal a kiválasztott vendéglátóhelyek képviselői átvették a védnöki táblát. Ezzel garanciát vállaltak ételeik állandó minőségére.

Országosan is kuriózumnak számít a Békés Megyei Hírlap gasztronómiai kalauza. A könyvben szereplő 22 megyei vendéglátóhelyet a tavalyi erfurti szakács- és cukrászolimpiáról érmekkel hazatérő Békés Megyei Gasztronómiai Team tagjai választották ki. Az éttermekkel szemben alapvető előírás, hogy a minőségre maximálisan figyelve szolgálják ki a vendégeiket. Az ízutazás-állomáshelyeken azt is vállalták, hogy egy, a térségre jellemző ételspecialitást folyamatosan az étlapjukon tartanak. A vendéglátóhelyek vezetői tegnap vették át az (egyelőre) egycsillagos sapkával díszített védnöki táblákat. Az éttermek az évek során elérhetik a háromsapkás minősítést is, de akár ki is eshetnek a sorból, ha nem teljesítik a minőségi feltételeket.

Domokos László, a megyei közgyűlés elnöke, mielőtt átadta a védnöki táblákat, kiemelte: a könyv segítséget nyújt, hogy a más vidékről érkezők is felfedezzék a térséget, gasztronómiai, természeti és kulturális értékeit. No, és az otthon ízeit. Az elnök szólt arról is, ha a gasztronómia idecsábította a vendégeket, bizonyára felfedezik a Körösök háborítatlan vízi világát, igénybe veszik a falusi és lovasturizmus kínálta lehetőségeket, pihennek, gyógyulnak a megye termálfürdőiben.

Varga Ottó, a Békés Megyei Hírlap főszerkesztője hangsúlyozta, a kiadvány a Békés Megyei Gasztronómiai Fesztiválok Társaságának 12 kiemelt rendezvényét is bemutatja, a ma kezdődő Gyulai Pálinkafesztiváltól a májusi Csabai Sörfesztivál és Csülökparádéig, a szeptemberi Szarvasi Szilvanapoktól az októberi Csabai Kolbászfesztiválig. Ha már kolbász: a kiadvány része a négyoldalas kolbászvilág, melyben többek között azoknak a kistermelőknek az elérhetősége szerepel, akik igazi házikolbászt kínálnak. Emellett Dékány Ferenc kolbászkirálynak a kolbász felhasználásával készült ételreceptjei is megtalálhatók ebben a blokkban.

A Békés megyeieknek és a megyébe látogatóknak egy- és háromnapos gasztrotúrákat is ajánl a könyv. Utazási tippekkel is szolgál, hogy melyik településre mikor a legérdemesebb ellátogatni. A természeti látványosságok, kincsek között a Körös-Maros Nemzeti Park ajánlatai segítenek eligazodni. A kulturális turizmus évéhez illően a megyebeli jelentősebb kulturális programokat is megtalálják az olvasók. (beol.hu)


Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.
Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet

Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet 

A díjat 2001-ben alapította az MVI, a győztes kiválasztásakor az általa végzett munka minősége, szakmai magatartása és közéleti tevékenysége számít.
Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort

Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort 

Főleg az „új elemek” hangzik izgalmasnak ebben a hírben.
Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba

Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba 

Mintegy 250 millió forintot fordítanak erre Magyarországon. A bolt működésében az MI kiemelt szerephez jut.
Ha február, akkor Kávébár Bazár

Ha február, akkor Kávébár Bazár 

A jubileumi, tizenötödik KávéBár Bazár rendezvénynek a Millenáris B épülete, a nagycsarnok ad otthont.
Üdítőket hív vissza a multicég Európában

Üdítőket hív vissza a multicég Európában 

Európa néhány országában visszahívott bizonyos üdítőitalokat a Coca-Cola, mert „magasabb szintű” klórátot tartalmaznak.
A Lidl csökkenti a tojás árát

A Lidl csökkenti a tojás árát 

A lépés nem meglepő.
Gasztrorendezvény Szlovákiában

Gasztrorendezvény Szlovákiában 

Új ételek, élő főzés és technológiák a HoReCa szegmens számára – ételek és italok széles választéka Szlovákiából és külföldről, technológiák és konyhai berendezések.
Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog

Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog 

A dél-koreai mokpang influenszer, aki napjainkban Budapesten hódít hatalmas étvágyával, úgy tűnik, legyőzőre talált néhány kolbász és hurka képében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.