Bemutatták Békés megye gasztronómiai kalauzát

A Gyulai Vár Lovagtermében a napokban mutatták be az Ízutazás Békés megyében című kiadványt. Egyúttal a kiválasztott vendéglátóhelyek képviselői átvették a védnöki táblát. Ezzel garanciát vállaltak ételeik állandó minőségére.

Országosan is kuriózumnak számít a Békés Megyei Hírlap gasztronómiai kalauza. A könyvben szereplő 22 megyei vendéglátóhelyet a tavalyi erfurti szakács- és cukrászolimpiáról érmekkel hazatérő Békés Megyei Gasztronómiai Team tagjai választották ki. Az éttermekkel szemben alapvető előírás, hogy a minőségre maximálisan figyelve szolgálják ki a vendégeiket. Az ízutazás-állomáshelyeken azt is vállalták, hogy egy, a térségre jellemző ételspecialitást folyamatosan az étlapjukon tartanak. A vendéglátóhelyek vezetői tegnap vették át az (egyelőre) egycsillagos sapkával díszített védnöki táblákat. Az éttermek az évek során elérhetik a háromsapkás minősítést is, de akár ki is eshetnek a sorból, ha nem teljesítik a minőségi feltételeket.

Domokos László, a megyei közgyűlés elnöke, mielőtt átadta a védnöki táblákat, kiemelte: a könyv segítséget nyújt, hogy a más vidékről érkezők is felfedezzék a térséget, gasztronómiai, természeti és kulturális értékeit. No, és az otthon ízeit. Az elnök szólt arról is, ha a gasztronómia idecsábította a vendégeket, bizonyára felfedezik a Körösök háborítatlan vízi világát, igénybe veszik a falusi és lovasturizmus kínálta lehetőségeket, pihennek, gyógyulnak a megye termálfürdőiben.

Varga Ottó, a Békés Megyei Hírlap főszerkesztője hangsúlyozta, a kiadvány a Békés Megyei Gasztronómiai Fesztiválok Társaságának 12 kiemelt rendezvényét is bemutatja, a ma kezdődő Gyulai Pálinkafesztiváltól a májusi Csabai Sörfesztivál és Csülökparádéig, a szeptemberi Szarvasi Szilvanapoktól az októberi Csabai Kolbászfesztiválig. Ha már kolbász: a kiadvány része a négyoldalas kolbászvilág, melyben többek között azoknak a kistermelőknek az elérhetősége szerepel, akik igazi házikolbászt kínálnak. Emellett Dékány Ferenc kolbászkirálynak a kolbász felhasználásával készült ételreceptjei is megtalálhatók ebben a blokkban.

A Békés megyeieknek és a megyébe látogatóknak egy- és háromnapos gasztrotúrákat is ajánl a könyv. Utazási tippekkel is szolgál, hogy melyik településre mikor a legérdemesebb ellátogatni. A természeti látványosságok, kincsek között a Körös-Maros Nemzeti Park ajánlatai segítenek eligazodni. A kulturális turizmus évéhez illően a megyebeli jelentősebb kulturális programokat is megtalálják az olvasók. (beol.hu)


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.