Beperli a kormányt a dohányzásellenes törvény miatt

Az osztrák kormányt perli egy étterem tulajdonos: pénzt akar, cserébe a nemdohányzók védelmére elvégzett átalakításokért. A dohányzásról hozott törvények szigorítása ugyanis fölöslegessé tette az eredeti jogszabály alapján elvégzett munkákat - adta hírül a kurir.hu.

2012 óta az osztrák éttermekben, bárokban és klubokban csak teljesen elkülönített helyiségekben lehet dohányozni. Amelyik tulajdonos ezt nem tudta biztosítani, annak ki kellett tiltania a cigarettázókat. A bevétel kieséstől tartva ezért a legtöbb szórakozóhelyen jelentős átalakításokba kezdtek. Átlagosan 30 ezer és 50 ezer euró, azaz 9 és 15 millió forint közötti összegeket költöttek a szeparék kialakítására.

Ez most néhány esetben ablakon kidobott pénznek számít. Az osztrák alkotmánybíróság határozata értelmében ugyanis nem lehet arra kényszeríteni a nemdohányzókat, hogy a cigarettázóknak szánt területen át jussanak el mosdókhoz. „Kész őrület ez a szabályozás” – mondta az Austrian Timesnak Heinz Pollischansky, aki szerint egy forgalmas úton átsétálva több szennyezett levegőt szív egy vendég, mint útban az étterme mosdójához. Ezért az Osztrák Kereskedelmi Kamara támogatásával beperli a kormányt, hogy térítse meg az átalakítás költségeit. Becslések szerint a szabályok szigorítása 12 ezer osztrák éttermet érint, ezek összesen 96 millió eurót költöttek az átépítésekre - írja a kurir.hu.


Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.