Az idei esztendőben negyedszer választották a világ legjobb éttermének a Barcelona mellett tallható, három Michelin csillagos El Bullit. Ferran Adriá vendéglője nem csak a molekuláris gasztronómia boszorkonyhájaként volt ismert, de a műfaj rajongóinak (és - ne szégyelljük - a gasztronómia sznobjainak) zarándokhelyévé is vált. Az esztendő hat hónapjában nyitva tartó étterem 52 férőhelyére több mint kétmillió foglalás érkezett egy-egy szezonban. Most úgy tűnik, az eredmények és sikerek által generált érdeklődés, az ennek eredményeként évek őta a sztárséfen lévő nyomás és a napi 15 órás munka okota folyamatos stressz elérte a kritikus szintet.
"Ez egy nagyon személyes döntés volt - idézi Ferran Adriá szavait a The Daily Telegraph. - És most, hogy meghoztam, nagyon, de nagyon boldognak érzem magam. Egy családi probléma ráébresztett, hogy nem akarok ezen az úton haladni tovább. Nem arra vágyom, hogy a Bahamákon henyéljek, de 25 éve a munkatársaimmal kizárólag a konyhai munkára koncentrálunk. Mi is megérdemeljük a normális életet, és a családjaink is megérdemlik, hogy normális életet élhessenek, több időt tölthessenek velünk."
Adriá kiemelte, hogy nem tervezi, hogy végleg bezárná az El Bullit. Ugyanakkor bejelentette, saját elhatározásából visszaadja a neki korábban megítélt három Michelin csillagot, megnyitva ezzel az utat Heston Blumenthal "The Fat Duck"-ja előtt, hogy visszaszerezhesse "A világ legjobb étterme" címet a briteknek. Elmondta, bár nagyon nagyra értékeli az étterem minősítő kiadványok munkáját, sokszor nem értett egyet az általuk kinyomtatott eredményekkel.
Nyilatkozatában enyhe kritikával emlékezett meg több kollégájáról, mikor azt mondta, ő is nyithatott volna több éttermet a világban, mint tette azt Gordon Ramsay vagy Alain Ducasse, azonban a kutatómunka irányában meglévő elkötelezettsége erősebbnek bizonyult a pénz vonzásánál.
A búcsú és a 2014-re tervezett újranyitás között természetesen nem fog elszakadni teljesen szakmájától, keresi majd a gasztronómiai megújuiás lehetőségeit, és valószínűleg egy enciklopédiában összegzi majd háromévtizedes pályafutásának valamennyi jelentős felfedezését és eredményét.
"Most van két évem, hogy eldöntsem, mi lesz 2014-ben - mondta Ferran Adriá. - Az biztos, hogy akkor már nem leszek ugyanaz, aki eddig voltam."
"Ez egy nagyon személyes döntés volt - idézi Ferran Adriá szavait a The Daily Telegraph. - És most, hogy meghoztam, nagyon, de nagyon boldognak érzem magam. Egy családi probléma ráébresztett, hogy nem akarok ezen az úton haladni tovább. Nem arra vágyom, hogy a Bahamákon henyéljek, de 25 éve a munkatársaimmal kizárólag a konyhai munkára koncentrálunk. Mi is megérdemeljük a normális életet, és a családjaink is megérdemlik, hogy normális életet élhessenek, több időt tölthessenek velünk."
Adriá kiemelte, hogy nem tervezi, hogy végleg bezárná az El Bullit. Ugyanakkor bejelentette, saját elhatározásából visszaadja a neki korábban megítélt három Michelin csillagot, megnyitva ezzel az utat Heston Blumenthal "The Fat Duck"-ja előtt, hogy visszaszerezhesse "A világ legjobb étterme" címet a briteknek. Elmondta, bár nagyon nagyra értékeli az étterem minősítő kiadványok munkáját, sokszor nem értett egyet az általuk kinyomtatott eredményekkel.
Nyilatkozatában enyhe kritikával emlékezett meg több kollégájáról, mikor azt mondta, ő is nyithatott volna több éttermet a világban, mint tette azt Gordon Ramsay vagy Alain Ducasse, azonban a kutatómunka irányában meglévő elkötelezettsége erősebbnek bizonyult a pénz vonzásánál.
A búcsú és a 2014-re tervezett újranyitás között természetesen nem fog elszakadni teljesen szakmájától, keresi majd a gasztronómiai megújuiás lehetőségeit, és valószínűleg egy enciklopédiában összegzi majd háromévtizedes pályafutásának valamennyi jelentős felfedezését és eredményét.
"Most van két évem, hogy eldöntsem, mi lesz 2014-ben - mondta Ferran Adriá. - Az biztos, hogy akkor már nem leszek ugyanaz, aki eddig voltam."