Bezár az El Bulli

 Drámai bejelentéssel sokkolta a madridi gasztronómiai kiállításon összegyűlt rajongóit a katalán szakácskirály, Ferran Adriá. 2011-ben két évre bezárja a negyedik esztendeje folyamatosan a világ legjobb éttermének választott El Bullit... 

Az idei esztendőben negyedszer választották a világ legjobb éttermének a Barcelona mellett tallható, három Michelin csillagos El Bullit. Ferran Adriá vendéglője nem csak a molekuláris gasztronómia boszorkonyhájaként volt ismert, de a műfaj rajongóinak (és - ne szégyelljük - a gasztronómia sznobjainak) zarándokhelyévé is vált. Az esztendő hat hónapjában nyitva tartó étterem 52 férőhelyére több mint kétmillió foglalás érkezett egy-egy szezonban. Most úgy tűnik, az eredmények és sikerek által generált érdeklődés, az ennek eredményeként évek őta a sztárséfen lévő nyomás és a napi 15 órás munka okota folyamatos stressz elérte a kritikus szintet.

"Ez egy nagyon személyes döntés volt - idézi Ferran Adriá szavait a The Daily Telegraph. - És most, hogy meghoztam, nagyon, de nagyon boldognak érzem magam. Egy családi probléma ráébresztett, hogy nem akarok ezen az úton haladni tovább. Nem arra vágyom, hogy a Bahamákon henyéljek, de 25 éve a munkatársaimmal kizárólag a konyhai munkára koncentrálunk. Mi is megérdemeljük a normális életet, és a családjaink is megérdemlik, hogy normális életet élhessenek, több időt tölthessenek velünk."

Adriá kiemelte, hogy nem tervezi, hogy végleg bezárná az El Bullit. Ugyanakkor bejelentette, saját elhatározásából visszaadja a neki korábban megítélt három Michelin csillagot, megnyitva ezzel az utat Heston Blumenthal "The Fat Duck"-ja előtt, hogy visszaszerezhesse "A világ legjobb étterme" címet a briteknek. Elmondta, bár nagyon nagyra értékeli az étterem minősítő kiadványok munkáját, sokszor nem értett egyet az általuk kinyomtatott eredményekkel.

Nyilatkozatában enyhe kritikával emlékezett meg több kollégájáról, mikor azt mondta, ő is nyithatott volna több éttermet a világban, mint tette azt Gordon Ramsay vagy Alain Ducasse, azonban a kutatómunka irányában meglévő elkötelezettsége erősebbnek bizonyult a pénz vonzásánál.

A búcsú és a 2014-re tervezett újranyitás között természetesen nem fog elszakadni teljesen szakmájától, keresi majd a gasztronómiai megújuiás lehetőségeit, és valószínűleg egy enciklopédiában összegzi majd háromévtizedes pályafutásának valamennyi jelentős felfedezését és eredményét.

"Most van két évem, hogy eldöntsem, mi lesz 2014-ben - mondta Ferran Adriá. - Az biztos, hogy akkor már nem leszek ugyanaz, aki eddig voltam."

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.