Bezár az El Bulli

 Drámai bejelentéssel sokkolta a madridi gasztronómiai kiállításon összegyűlt rajongóit a katalán szakácskirály, Ferran Adriá. 2011-ben két évre bezárja a negyedik esztendeje folyamatosan a világ legjobb éttermének választott El Bullit... 

Az idei esztendőben negyedszer választották a világ legjobb éttermének a Barcelona mellett tallható, három Michelin csillagos El Bullit. Ferran Adriá vendéglője nem csak a molekuláris gasztronómia boszorkonyhájaként volt ismert, de a műfaj rajongóinak (és - ne szégyelljük - a gasztronómia sznobjainak) zarándokhelyévé is vált. Az esztendő hat hónapjában nyitva tartó étterem 52 férőhelyére több mint kétmillió foglalás érkezett egy-egy szezonban. Most úgy tűnik, az eredmények és sikerek által generált érdeklődés, az ennek eredményeként évek őta a sztárséfen lévő nyomás és a napi 15 órás munka okota folyamatos stressz elérte a kritikus szintet.

"Ez egy nagyon személyes döntés volt - idézi Ferran Adriá szavait a The Daily Telegraph. - És most, hogy meghoztam, nagyon, de nagyon boldognak érzem magam. Egy családi probléma ráébresztett, hogy nem akarok ezen az úton haladni tovább. Nem arra vágyom, hogy a Bahamákon henyéljek, de 25 éve a munkatársaimmal kizárólag a konyhai munkára koncentrálunk. Mi is megérdemeljük a normális életet, és a családjaink is megérdemlik, hogy normális életet élhessenek, több időt tölthessenek velünk."

Adriá kiemelte, hogy nem tervezi, hogy végleg bezárná az El Bullit. Ugyanakkor bejelentette, saját elhatározásából visszaadja a neki korábban megítélt három Michelin csillagot, megnyitva ezzel az utat Heston Blumenthal "The Fat Duck"-ja előtt, hogy visszaszerezhesse "A világ legjobb étterme" címet a briteknek. Elmondta, bár nagyon nagyra értékeli az étterem minősítő kiadványok munkáját, sokszor nem értett egyet az általuk kinyomtatott eredményekkel.

Nyilatkozatában enyhe kritikával emlékezett meg több kollégájáról, mikor azt mondta, ő is nyithatott volna több éttermet a világban, mint tette azt Gordon Ramsay vagy Alain Ducasse, azonban a kutatómunka irányában meglévő elkötelezettsége erősebbnek bizonyult a pénz vonzásánál.

A búcsú és a 2014-re tervezett újranyitás között természetesen nem fog elszakadni teljesen szakmájától, keresi majd a gasztronómiai megújuiás lehetőségeit, és valószínűleg egy enciklopédiában összegzi majd háromévtizedes pályafutásának valamennyi jelentős felfedezését és eredményét.

"Most van két évem, hogy eldöntsem, mi lesz 2014-ben - mondta Ferran Adriá. - Az biztos, hogy akkor már nem leszek ugyanaz, aki eddig voltam."

Nincs itthon ehhez hasonló!

Nincs itthon ehhez hasonló! 

Bemutatjuk Maul Zsolt többszörös díjnyertes villányi borászt - alapításának negyedszázados évfordulóját tavaly ünneplő pincészetén keresztül.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 
Ha nyár, akkor a tóhoz indulóknál ott a Balatoni Gasztrokalauz

Ha nyár, akkor a tóhoz indulóknál ott a Balatoni Gasztrokalauz 

Az idén 48 éves Magyar Konyha a főszezonra ismét olvasói kezébe adja ingyenes balatoni gasztroiránytűjét.
Európai éttermek a világ legjobbjainak listáján

Európai éttermek a világ legjobbjainak listáján 

A gasztronómiai világ kiválóságai előtt, június 5-én hirdették ki a The World's 50 Best Restaurants 2024-es rangsorát.
A nyár leglátványosabb borversenye Budapesten

A nyár leglátványosabb borversenye Budapesten 

Hétvégén rendezik a "Winelovers 100 - 100 legjobb magyar bor” versenyt.
A Camponában nyílt a gyorsétteremlánc legújabb egysége

A Camponában nyílt a gyorsétteremlánc legújabb egysége 

A XXII. kerületben történt jelentős mértékű beruházások növelték a környék potenciálját, de a bevásárlóközpont könnyű megközelíthetősége is fontos szempont volt az étteremlánc számára.
A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott

A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott 

A hely, ahol még az egyszerű zsírosdeszka is igazi gasztro műalkotás.
Elindult a fiatalokat megcélzó nyári boros kampány

Elindult a fiatalokat megcélzó nyári boros kampány 

Június 1-jén a Magyar Bormarketing Ügynökség elindította a fiatalokat célzó országos Buborékok nyara kampányát.
Megkóstoltuk az olaszok kedvenc fagylaltját

Megkóstoltuk az olaszok kedvenc fagylaltját 

Gianni Annoni bemutatta nekünk legújabb fagylaltkínálatát, amelyeket a legjobb alapanyagokból, hagyományos receptek alapján készítenek és a Candy hűtőinek köszönhetően a legtökéletesebb hőfokon kínálnak.
Durrantottak a somlói pezsgőkészítők a világ legrangosabb versenyén

Durrantottak a somlói pezsgőkészítők a világ legrangosabb versenyén 

A Kreinbacher Birtok Brut Classic és Prestige Brut pezsgői aranyérmet vihettek haza a 2024-es Decanter World Wine Awards-ról, Londonból.

Interjú

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 
Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát”

Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát” 

Legújabb fejlesztéseikről és a hotel bővítéséről Gottwald Szilárddal beszélgettünk.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk:  Dizájn hotel a tó közepén

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023.évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.