Bezár az El Bulli

 Drámai bejelentéssel sokkolta a madridi gasztronómiai kiállításon összegyűlt rajongóit a katalán szakácskirály, Ferran Adriá. 2011-ben két évre bezárja a negyedik esztendeje folyamatosan a világ legjobb éttermének választott El Bullit... 

Az idei esztendőben negyedszer választották a világ legjobb éttermének a Barcelona mellett tallható, három Michelin csillagos El Bullit. Ferran Adriá vendéglője nem csak a molekuláris gasztronómia boszorkonyhájaként volt ismert, de a műfaj rajongóinak (és - ne szégyelljük - a gasztronómia sznobjainak) zarándokhelyévé is vált. Az esztendő hat hónapjában nyitva tartó étterem 52 férőhelyére több mint kétmillió foglalás érkezett egy-egy szezonban. Most úgy tűnik, az eredmények és sikerek által generált érdeklődés, az ennek eredményeként évek őta a sztárséfen lévő nyomás és a napi 15 órás munka okota folyamatos stressz elérte a kritikus szintet.

"Ez egy nagyon személyes döntés volt - idézi Ferran Adriá szavait a The Daily Telegraph. - És most, hogy meghoztam, nagyon, de nagyon boldognak érzem magam. Egy családi probléma ráébresztett, hogy nem akarok ezen az úton haladni tovább. Nem arra vágyom, hogy a Bahamákon henyéljek, de 25 éve a munkatársaimmal kizárólag a konyhai munkára koncentrálunk. Mi is megérdemeljük a normális életet, és a családjaink is megérdemlik, hogy normális életet élhessenek, több időt tölthessenek velünk."

Adriá kiemelte, hogy nem tervezi, hogy végleg bezárná az El Bullit. Ugyanakkor bejelentette, saját elhatározásából visszaadja a neki korábban megítélt három Michelin csillagot, megnyitva ezzel az utat Heston Blumenthal "The Fat Duck"-ja előtt, hogy visszaszerezhesse "A világ legjobb étterme" címet a briteknek. Elmondta, bár nagyon nagyra értékeli az étterem minősítő kiadványok munkáját, sokszor nem értett egyet az általuk kinyomtatott eredményekkel.

Nyilatkozatában enyhe kritikával emlékezett meg több kollégájáról, mikor azt mondta, ő is nyithatott volna több éttermet a világban, mint tette azt Gordon Ramsay vagy Alain Ducasse, azonban a kutatómunka irányában meglévő elkötelezettsége erősebbnek bizonyult a pénz vonzásánál.

A búcsú és a 2014-re tervezett újranyitás között természetesen nem fog elszakadni teljesen szakmájától, keresi majd a gasztronómiai megújuiás lehetőségeit, és valószínűleg egy enciklopédiában összegzi majd háromévtizedes pályafutásának valamennyi jelentős felfedezését és eredményét.

"Most van két évem, hogy eldöntsem, mi lesz 2014-ben - mondta Ferran Adriá. - Az biztos, hogy akkor már nem leszek ugyanaz, aki eddig voltam."

Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.
Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet

Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet 

A díjat 2001-ben alapította az MVI, a győztes kiválasztásakor az általa végzett munka minősége, szakmai magatartása és közéleti tevékenysége számít.
Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort

Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort 

Főleg az „új elemek” hangzik izgalmasnak ebben a hírben.
Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba

Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba 

Mintegy 250 millió forintot fordítanak erre Magyarországon. A bolt működésében az MI kiemelt szerephez jut.
Ha február, akkor Kávébár Bazár

Ha február, akkor Kávébár Bazár 

A jubileumi, tizenötödik KávéBár Bazár rendezvénynek a Millenáris B épülete, a nagycsarnok ad otthont.
Üdítőket hív vissza a multicég Európában

Üdítőket hív vissza a multicég Európában 

Európa néhány országában visszahívott bizonyos üdítőitalokat a Coca-Cola, mert „magasabb szintű” klórátot tartalmaznak.
A Lidl csökkenti a tojás árát

A Lidl csökkenti a tojás árát 

A lépés nem meglepő.
Gasztrorendezvény Szlovákiában

Gasztrorendezvény Szlovákiában 

Új ételek, élő főzés és technológiák a HoReCa szegmens számára – ételek és italok széles választéka Szlovákiából és külföldről, technológiák és konyhai berendezések.
Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog

Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog 

A dél-koreai mokpang influenszer, aki napjainkban Budapesten hódít hatalmas étvágyával, úgy tűnik, legyőzőre talált néhány kolbász és hurka képében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.