Bezárt a turisták egyik kedvenc helye Moszkvában

Bezár Moszkva egyik legpatinásabb élelmiszerüzlete, a Tverszkaja (volt Gorkij) utcán működő 120 éves Jeliszejevszkij - közölte Aleszandr Kalisin, az orosz kereskedelmi és iparkamara vállalkozóbizottságának elnöke orosz lapok szerdai beszámolója szerint.

Kalisin szerint az egyetlen lánchoz sem tartozó és alapvetően a turistákból élő elegáns bolt már nem képes fenntartani magát. A Kreml közelében lévő, neobarokk fényűző stílusában kialakított, gasztronómiai ínyencségeket, gyarmatárut és ritka borokat kínáló üzletét 1901. február 5-én nyitotta meg az orosz főváros szívében Grigorij Jeliszejev kereskedő. A szovjet időkben kiakasztott Gasztronom NO1 cégér alatt elsősorban külföldi látogatók számára kialakított kirakatüzlet működött. A bolt alkalmazottait a nyolcvanas évek elején korrupcióval vádolták meg, az üzlet vezetőjét, Jurij Szokolovot pedig 1984-ben ki is végezték emiatt. A Szovjetunió összeomlását követően az üzlet visszakapta régi elnevezését és az Alije Parusza hálózat 2005-ben szállt be az üzemeltetésébe, amelynek terheit másfél évtizedig tudta viselni.

A nagymúltú boltot április 11-én fogják bezárni, ám a sajtójelentések szerint talán nem sokáig. A lehetséges új tulajdonosok toplistáján az Azbuka Vkusza minőségi élelmiszerlánc, a brit The Grocer szaklap szerint is jegyzett, prémium kategóriájú orosz Globus Gourmet bolthálózat és a SPAR szerepel az első három helyen.

Az üzletnek a Tverszaja 14. szám alatt az úgynevezett Kozickaja-ház ad otthont. Az épület a 18. század végén készült el Matvej Kazakov tervei alapján, Ivan Mjasznyikov uráli iparvállalkozó leánya és Grigorij Kozickij író-újságíró és cárnői államtitkár felesége, Jekatyerina Kozickaja számára. Jeliszejev 1898-ban vásárolta meg és egy szentpétervári mérnökkel, Grigorij Baranovszkijjal átépíttette. 1902-1903-ban Baranovszkij Szentpéterváron egy hasonló díszes üzletet alakított ki Jeliszejev számára a Nyevszkij sugárút és a Malaja Szadovaja utca sarkán.

A bolt a század elejétől 2010-ig gyakorlatilag zárva volt, amikor kibérelték, felújíttatták, majd 2016-ban megvásárolták Jevgenyij Prigozsin üzletember érdekeltségei. A "pítyeri" Jeliszejevszkij a jelek szerint zavartalanul működik. Prigozsint az Egyesült Államokban szankciók alá helyezték, mert azzal vádolják, hogy ő üzemeltette a szentpétervári "trollgyárat", amely az interneten keresztül megpróbálta befolyásolni a 2016-os amerikai elnökválasztást. A "Putyin szakácsaként" is emlegetett vendéglátóipari és közétkeztetési vállalkozóról olyan állítások is megjelentek, hogy ő koordinálja az orosz zsoldoscsoportok tevékenységét Ukrajnában, Szíriában, Líbiában és Fekete-Afrika több országában.

Forrás: MTI


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.