Bio Panzió - ahol az étel gyógyít!

Búza, lencse, hajdina, köles, árpa, kukorica barna rizs...Ez így elég unalmasan hangzik. Persze, tudjuk, hogy egészséges élelmiszerek, hiszen sok rostot és egyéb hasznos tápanyagot tartalmaznak, ám ennek ellenére ebédidőben mégsem az az első gondolatunk, hogy belapátoljunk néhány kanál zabot vagy kölest.

Ám „díszítsük fel” ezen alapanyagokat olyan ételnevekkel, melyek hallatán már bizonyára igennel válaszolnánk anélkül, hogy valójában tudnánk miből készültek. Olvassuk sorban: puding, szelet, leves, pástétom, süti, felfújt, palacsinta.

S nézzük mit kaptunk így: kölespuding, búzaszelet Dubarry módra, erőleves hajdina gombóccal, lencsepástétom, répasüti, almás zabpehelyfelfújt, spenóttal töltött palacsinta fokhagymamártással - és még hosszan sorolhatnánk a sok finomságot.Íme a konyhaművészetnek egy – Magyarországon legalábbis – kevéssé ismert területe, ahol a húsételek adják az analógiát, az ötleteket, ám a fő alapanyag a gabona és a zöldség.

Szó sincs kizárólagos vegetáriánus törekvésekről, főleg a jellegzetesen magyaros ízek feladásáról! Ezt reformkonyhának hívják, ahol a zöldségek és a gabonafélék mellett elengedhetetlen kellék a kisérletezőkedv.

Ez utóbbit a gyenesdiási bio panzióban már megtették, és szállóvendégeik így belecsöppennek egy elsőre talán furcsa, ám ismerős ízvilágú környezetbe, ahol a tanulni vágyók elleshetik a fortélyokat.

A túlnyomórészt gabonák zöldségek használata napjaink magyar konyhájának nem éppen jellemzője. Ám higgyék el, az előítéletek csupán a legelső kóstolóig tartanak. És ha még ezeket az ételeket vegyszer-, és adalékanyag mentes, azaz bio élelmiszerekből készítjük jó úton haladunk egészségünk megőrzésében!Aki nem hiszi, járjon utána a gyenesdiási Zöldház Egészség Centrumban…..
Cím: 8315 Gyenesdiás, Kossuth u. 16., Telefon:+3630-959-8851, www.zoldhazec.hu;[email protected]

(x)

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.