Bio cikkek
Zöld úton a zöld termékek zöme
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezésére 2021-ben új elemmel bővítette vizsgálati palettáját a fogyasztóvédelmi hatóság. Három önálló ellenőrzésben - általánosságban és kétféle kozmetikumra célzottan - is megnézték, hogy a "natúr", "bio" vagy "vegán" megjelöléssel kínált termékek zöld tulajdonságai dokumentumokkal igazolhatók-e.
A magyar bio ágazat helyzete és fejlődési lehetőségei
Április 18-án a MagNet Közösségi Házban rendezett sajtótájékoztatón a magyar bio ágazat szakmai szervezetei, valamint biogazdálkodók értékelték a magyar ökológiai gazdálkodás helyzetét. A legfrissebb ágazati mutatók, nemzetközi trendek alapján, és az Európai Unió közös agrárpolitikájának küszöbön álló reformjával összefüggésben a szakmai szervezetek fontos mérföldkőnek nevezték az agrártárca döntését az ökológiai gazdálkodás pályázat keretösszegének 12-ről 36 milliárd forintra bővítéséről, egyúttal további lépéseket szorgalmaztak a bio ágazat fejlesztése érdekében.
Folytatódik a reformélelmiszerek térnyerése
Immár korántsem csak a diétázók és a fitneszhívők pörgetik a bio-, reform- és mentes élelmiszerek piacát Magyarországon. A vásárlók egyre tudatosabbak, és évszaktól függetlenül hajlandóak többet költeni egészséges ételekre. Mindez nemcsak a boltok forgalmán, hanem a termékfejlesztési irányokon is jól látszik.
Ha már szürkemarha, akkor legyen bio
Ünnepélyes stratégiai együttműködést köt a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. -vel és a Magyar Biokultúra Szövetséggel.
Dohánnyal hajtott repülőgép
A növény magjából nyert olajat használná a Boeing bioüzemanyagként.
A németek is imádták a magyar biosört
A magyar biosör volt az egyik meghatározó, látogatókat csalogató termék a 21 kiállítót felvonultató magyar közösségi standon a február közepén nyílt nürnbergi Biofach organikus élelmiszeripari és kozmetikai vásáron. A huszonötödik alkalommal megrendezett nemzetközi eseményen 80 ország 2235 kiállítója közül 9 főzde jelent meg biosörökkel.
Szerették a lengyelek a magyar biosört
Idén Magyarország volt a díszvendége a lengyelországi Łodź-ban hatodik alkalommal megrendezett Natura Food élelmiszeripari vásárnak, ahol az egyetlen magyar biosör, az Alakor most nemzetközi közönség előtt is bemutatkozhatott. Az októberben megrendezett, háromnapos, közel 300 kiállítót felvonultató eseményt mintegy 15 ezren látogatták meg.
Biogarden filozófia a Sikonda Wellness Hotelben
A Sikonda Wellness Hotel a Dél-Dunántúli Regionális Operatív Program Gyógyító Magyarország- Egészségipari Program Üzleti célú szálláshelyek fejlesztése című konstrukciójára benyújtott sikeres pályázata alapján kezdett bele nagyszabású fejlesztésbe, amelynek tervek szerint 2014 februárjában ér a végére.
Magyarország első biohotele bővítést tervez
A Karcagon 2008-ban nyitott első magyarországi bioszálloda, a Nimród Hotel Karcag növelné szobaszámát, konferencikapacitását és wellness szolgáltatásait.
Miért jó a biokontroll?
Mobil laboratóriumokat állít üzembe a biotermesztést és a termékeket ellenőrző Biokontroll Hungária Nonprofit Kft – jelentették be május 20-án tartott budapesti tájékoztatójukon, ahol az is elhangzott, hogy mostantól évente legalább 500 ellenőrzést tartanak majd a mintegy 1500-1900 hazai ökológiai gazdaságban.
2009 a minőségi fejlesztések éve volt a McDonald’s-nál
A gyorskiszolgáló szegmensben első McDonald’s 2009-ben is megőrizte 14,3 százalékos részesedését az egyre szűkülő házon kívüli étkezések piacán. 77,6 milliós vendégszámmal, 37,4 milliárd forintos forgalommal, 977 millió forintos üzemi eredménnyel, 100 étteremmel és 33 McCafé-val zárta a 2009-es esztendőt.
Új fajta gluténmentes ételekkel kísérleteznek
Az Európai Unió HEALTHGRAIN nevű projektjének keretein belül a kutatók számos új gluténmentes élelmiszert fejlesztettek ki.
Új szobákkal, korszerű kezelőkkel és wellness szolgáltatásokkal bővül a hévízi Danubius Thermal Hotel Aqua
Az all inclusive üzemeltetési forma kedveltsége miatt megnövekedett a forgalom a hévízi Aquában, ezért 17 szobáját, amelyeket korábban kezelőhelyiséggé alakítottak, ismét szállodai szobává alakítják. A földszinten kapnak helyet az új kezelők.
Meglepő: Jamie Oliver dícséri a McDonald's-ot
Jamie Oliver szerint a brit éttermeknek a McDonald's-tól kellene példát venniük. A sztár séf dicsérete azért is érdekes, mert évekig pont a gyorsétterm-láncok ellen kampányolt - írja a Női Lapozó.
Mitől bio a biotermék?
A biogazdálkodás szabályainak megfelelően, szigorúan ellenőrzött körülmények között előállított (vagyis nem utólagos vizsgálatokkal minősített) növényi vagy állati eredetű élelmiszert nevezzünk bioterméknek.
Bio Panzió - ahol az étel gyógyít!
Búza, lencse, hajdina, köles, árpa, kukorica barna rizs...Ez így elég unalmasan hangzik. Persze, tudjuk, hogy egészséges élelmiszerek, hiszen sok rostot és egyéb hasznos tápanyagot tartalmaznak, ám ennek ellenére ebédidőben mégsem az az első gondolatunk, hogy belapátoljunk néhány kanál zabot vagy kölest.
Mérgező méz!
Rákkeltő antibiotikumokat talált a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal több nagy áruházlánc által forgalmazott mézben. A nitrofurán származékkal szennyezett termékek visszahívásra kerültek, de a biztonság kedvéért érdemes megnéznünk konyhaszekrényünket - írja a Pénzcentrumra hivatkozva az InfoRádio.
A Magyar Turizmus Zrt. az Utazás Kiállításon - részletes tájékoztatás
Március 4-7. között a Magyar Turizmus Zrt. által 2010-re meghirdetett Fesztiválok Éve jegyében kerül megrendezésre az Utazás 2010 – 33. Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítás. Az MT Zrt. egész évben, így a kiállításon is a témaévre hívja fel a figyelmet.
Étteremlánc és az ipari komposztálás
Az Eden projekt hatalmas ipari komposztáló létesítményétől a San Francisco-beli megbízott komposztálóig, az élelmiszer-hulladék újrahasznosítás már hosszú utat járt be az elmúlt években - írja az alternativenergia.hu.
Az Accor és a Pasteur Intézet összefogása az újonnan felbukkanó betegségek ellen
Tegnap jelentették be, hogy a Pasteur Intézet és az Accor innovációs együttműködést hoz létre, melynek keretében az utazókat egészségügyi információkkal és betegség megelőzéssel kapcsolatos tanácsokkal látják el.
Borászatot alapít a világbajnok autóversenyző
Borászatot alapít a 2007-ben megvásárolt, az angliai Hampshire megyei Overtonban lévő Laverstoke Park nevű birtokán Jody Scheckter, egykori Formula-1-es világbajnok.
Új szárnnyal bővül a zalakarosi Hotel Venus
A zalakarosi háromcsillagos szálloda jövőre már négycsillagos szobákkal is és új szolgáltatásokkal várja a vendégeket.
Sört főznek a japánok az űrben nőtt árpából
A tokiói központú Sapporo Breweries sörgyár, a japán űrkutatási hivatal, valamint két japán, és egy orosz egyetem biokémikusainak összefogásával elkészült a világ első űrsöre - írta az Index.
Megalakult a Slow Food Tokaj Convivium
Az 1989-ben alakult Slow Food a biodiverzitás védelmét, az íznevelést, az emberszabású életmód elősegítését, a helyi közösségek által megtermelt termékek megóvását propagálja. Ma már a világ 132 országában több mint 100.000 tagot számlál.
Szakképzettség nélkül dolgozik Obama szakácsa
Bár nem rendelkezik szakácsvégzettséggel, Sam Kass a Fehér Házba is elkísérhette munkaadóját, Barack Obamát. A séf már három éve főz az elnök családjának, természetesen egészséges és bio alapanyagokból készült ételeket - írja a deluxe.hu.
Kávézó sóból Kijevben
Kárpátalján bányászott kősóból kialakított belső terű kávézó nyílt a napokban az ukrán fővárosban, a vendéglátóhelyen még a világítótestek is sóból vannak.
Egy ház árát fizették ki egy fehér szarvasgombáért
Kereken 100 ezer euróért, azaz 27 millió forintért kelt el 750 gramm súlyú fehér szarvasgomba egy olaszországi árverésen.
A Kiváló Magyar Élelmiszer (KMÉ) védjegyes termékeket gyártó cégek és a HORECA szektor képviselőinek üzleti találkozója
A Kiváló Magyar Élelmiszer (KMÉ) védjegyes termékeket gyártó cégek és a HORECA szektor képviselőinek üzleti találkozója
Megnyílt Zsámbékon az Espa Bio & Art Hotel
A Zsámbéki-medence új lakót kapott – közelében nőtt ki különben a földből Telkin a sporthotel, és szintén ugyanennek a területnek a lakója a jövő héten nyíló Hotel Abacus –: a négycsillagos Espa Bio & Art Hotelt Zsámbék határában, amelyet június 11-én avattak fel, bár az épület már május 15-től fogadja vendégeit – preopening formájában.
Online összefogás a zöldebb szállodákért
Ahogyan korábbi számainkban már említettük, az Európai Unióban eddig példátlan összefogás indult a szállodák energiatakarékosságának és a megújuló energiaforrások jobb, illetve hatékonyabb kihasználása érdekében. Van, ahol már biofilteres lélegző falakat, esővizet használnak, és van ahol "csak" szelektív hulladékgyűjtésre és energiatakarékos izzókra futja. A jószándékot és a hatékonyságot azonban a turisták is értékelik.
Pulykát pulykával
Ha Debrecen, akkor pulykakakas, ezért idén sem lesz ez másképp. Június 13-14-én tartják idén a Hajdúság fővárosában a Pulykanapokat – immár hetedik alkalommal -, a kétnapos rendezvénysorozat programjából álljon most itt egy kis szemezgetés.
Új tagok az MSZSZ-ben
A Magyar Szállodaszövetség tavaszi tagértekezletén az alábbi új tagokat vette fel soraiba:
Csúcsvacsora Jamie Oliver-rel
Gordon Brown birt miniszterelnök a brit sztárszakácsot, a 34 éves Jamie Oliver-t kérte fel, hogy egy, a tavalyinál sokkal mértéktartóbb és a válságos időkben is fogyasztható étel- és italsort állítson össze.
Jamie Oliver belép a szállodai szegmensbe
A brit sztárszakács együttműködési megállapodást kötött a Scandic-kal arról, hogy megújítja a skandináv hotellánc menüjét. Ez lesz Jamie debütálása a szállodai szegmensben.
Németországban beruháznak a cateringes cégek
Megfelelőnek ítéli a jelenlegi gazdasági helyzetet a beruházásokra a német cateringes cégek nagyobb része – derül ki a szakma legnagyobb vására, az Internorga alkalmából készített tanulmányból.
Négycsillagos bioszálloda nyílt Karcagon
Minősített bioéttermet is működtet a nemrég megnyílt Nimród Hotel Karcagon. Ezen kívül van itt egy biobolt is, ahol több, mint nyolcvan biotermelő kisgazdaság termékeit lehet megvásárolni.
Rossz a koszt az angol bölcsődékben
A Soil Association and Organix napokban publikált jelentéséből az derül ki, hogy több, mint 600 ezer bölcsis egészségtelen, olcsó és túlságosan feldolgozott ételt kap Angliában és Wales-ben.
A Starbucks billió dolláros ötlete
Egy egyre világosabban érzékelhető trendre építi új stratégiáját az utóbbi időben egyre nagyobb veszteségeket elszenvedni kényszerült Starbucks.
Új cateringes cég kezd működni Nagy-Britanniában
A Birds Eye márkára építve jövő hónapban működni kezd a Birds Eye Foodservice, amely iskolai menzákat, pubokat, éttermeket és egyéb szórakoztatóipari létesítményeket lát majd el.
Zöld hotel lesz a Sheraton
A Sheraton Wild Horse Pass Resort & Spa a kulturális hagyományai védelmével és a környezet megóvásával zölddé válik.
Eldobható söröspohár – először a Szegedi Ifjúsági Napokon
A Borsodi Sörgyár Zrt. augusztus végén, a Szegedi Ifjúsági Napokon(SZIN) vezeti be a magyar fesztiválozók körében újdonságnak számító visszaváltható söröspoharat.
Az angol diákétkeztetők árat emelnek
Az élelmiszer-infláció pénzügyi válságba sodorta és áremelésre kényszerítette az angol diákétkeztető cégeket. A legtöbben 2 fonttal emelik egy adag étel árát, de jövőben ennél nagyobb drágulásra is lehet számítani.
Többmilliárdos fejlesztés a Drehernél
Az idén mintegy hárommilliárd forintnyi beruházást terveznek a Dreher Sörgyárak Zrt.-nél – tudta meg a Világgazdaság Hector Gorosabeltől, a társaság elnök-vezérigazgatójától.
Egymillió vendégéjszaka a Kolpingban
Május 10-én jeles pillanat érkezett el az alsópáhoki Kolping Hotel történetében: ekkor ünnepelte a 12 éve családbarát szállodai szolgáltatásokat nyújtó ház egymilliomodik vendégéjszakáját.
Vince-napi borrandevú
A január 19-20-án a Magyar Mezõgazdasági Múzeumban rendezett eseménysorozat ezúttal is jól sikerült.
Csokival a Szaharán át
A bioüzemanyag elõnyére kívánta felhívni az emberek figyelmét a brit Andy Pag és John Grimshaw, akik november végén csokoládéból elõállított üzemanyaggal hajtott autóval indultak el 7000 kilométeres útjukra.