Bírságot kap, de újra kinyithatott a káptalanfüredi táborok konyhája

Bírsággal sújtják, de újra kinyithatott a káptalanfüredi táborok konyhája, a hatóság a hiánypótlást követően kiadta a működéshez szükséges külön engedélyt - közölte a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóságának vezetője az MTI érdeklődésére pénteken. Csütörtökön két új csoport érkezett a balatoni létesítménybe, ahonnan a múlt héten tömeges megbetegedéseket jelentettek.

Leitold József főállatorvos elmondta: a konyha mostanra megfelel az élelmiszer-biztonsági előírásoknak, a hatóság többször tartott helyszíni szemlét a vendéglátóhelyen.

Hangsúlyozta, hogy az élelmiszer-biztonsági szabályok megsértéséért és a nem megfelelően alkalmazott ételkészítési technológiáért a konyha üzemeltetőjének élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot kell fizetnie. Ennek mértéke a jogszabályok szerint 15 ezertől 15 millió forintig terjedhet, és azt a jogsértés súlyosságától, az ismétlődéstől és a károsodott fogyasztók számától függően állapítják meg.

Leitold József hozzátette: az üzemeltető mostanra elvégezte az előírt karbantartási munkákat és pótolta a hiányzó melegvíz-vételi és kézmosóhelyeket.

Korábbi közlése szerint a tábornak nem volt meg a nyitáshoz szükséges külön engedélye, amely 2010 júliusa óta kötelező feltétele az élelmiszert feldolgozó vendéglátóegységek megnyitásának.

Marosi László, a tábor szervezője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy több mint egy héttel a tömeges megbetegedések után csütörtökön két új csoport, összesen ötven osztrák és magyar fiatal érkezett a káptalanfüredi táborba. Közlése szerint eddig egy csoport mondta le a már lefoglalt nyaralását a megbetegedések keltette "negatív reklám" miatt.

Egy héttel a tömeges rosszullétek után szerdán közölte a balatonfüredi megbízott tiszti főorvos, hogy calicivírus-fertőzés okozta a megbetegedéseket a közös konyhával rendelkező két káptalanfüredi táborban. Bujdosó László közlése szerint a calicivírusnak eddig még alig ismert típusát azonosították be a pécsi referencialaboratóriumban.

A múlt héten a táborból 44 gyereket és fiatal felnőttet szállítottak hasmenéssel, hányással, esetenként ájulással járó tünetekkel az ajkai, a veszprémi, a tapolcai és a székesfehérvári kórházba. Azóta valamennyien elhagyhatták a kórházat. (MTI)

 


Példátlan károk a hazai gyümölcsösökben

Példátlan károk a hazai gyümölcsösökben 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.