Bírságot kap, de újra kinyithatott a káptalanfüredi táborok konyhája

Bírsággal sújtják, de újra kinyithatott a káptalanfüredi táborok konyhája, a hatóság a hiánypótlást követően kiadta a működéshez szükséges külön engedélyt - közölte a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóságának vezetője az MTI érdeklődésére pénteken. Csütörtökön két új csoport érkezett a balatoni létesítménybe, ahonnan a múlt héten tömeges megbetegedéseket jelentettek.

Leitold József főállatorvos elmondta: a konyha mostanra megfelel az élelmiszer-biztonsági előírásoknak, a hatóság többször tartott helyszíni szemlét a vendéglátóhelyen.

Hangsúlyozta, hogy az élelmiszer-biztonsági szabályok megsértéséért és a nem megfelelően alkalmazott ételkészítési technológiáért a konyha üzemeltetőjének élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot kell fizetnie. Ennek mértéke a jogszabályok szerint 15 ezertől 15 millió forintig terjedhet, és azt a jogsértés súlyosságától, az ismétlődéstől és a károsodott fogyasztók számától függően állapítják meg.

Leitold József hozzátette: az üzemeltető mostanra elvégezte az előírt karbantartási munkákat és pótolta a hiányzó melegvíz-vételi és kézmosóhelyeket.

Korábbi közlése szerint a tábornak nem volt meg a nyitáshoz szükséges külön engedélye, amely 2010 júliusa óta kötelező feltétele az élelmiszert feldolgozó vendéglátóegységek megnyitásának.

Marosi László, a tábor szervezője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy több mint egy héttel a tömeges megbetegedések után csütörtökön két új csoport, összesen ötven osztrák és magyar fiatal érkezett a káptalanfüredi táborba. Közlése szerint eddig egy csoport mondta le a már lefoglalt nyaralását a megbetegedések keltette "negatív reklám" miatt.

Egy héttel a tömeges rosszullétek után szerdán közölte a balatonfüredi megbízott tiszti főorvos, hogy calicivírus-fertőzés okozta a megbetegedéseket a közös konyhával rendelkező két káptalanfüredi táborban. Bujdosó László közlése szerint a calicivírusnak eddig még alig ismert típusát azonosították be a pécsi referencialaboratóriumban.

A múlt héten a táborból 44 gyereket és fiatal felnőttet szállítottak hasmenéssel, hányással, esetenként ájulással járó tünetekkel az ajkai, a veszprémi, a tapolcai és a székesfehérvári kórházba. Azóta valamennyien elhagyhatták a kórházat. (MTI)

 


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.