Bírságot kap, de újra kinyithatott a káptalanfüredi táborok konyhája

Bírsággal sújtják, de újra kinyithatott a káptalanfüredi táborok konyhája, a hatóság a hiánypótlást követően kiadta a működéshez szükséges külön engedélyt - közölte a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóságának vezetője az MTI érdeklődésére pénteken. Csütörtökön két új csoport érkezett a balatoni létesítménybe, ahonnan a múlt héten tömeges megbetegedéseket jelentettek.

Leitold József főállatorvos elmondta: a konyha mostanra megfelel az élelmiszer-biztonsági előírásoknak, a hatóság többször tartott helyszíni szemlét a vendéglátóhelyen.

Hangsúlyozta, hogy az élelmiszer-biztonsági szabályok megsértéséért és a nem megfelelően alkalmazott ételkészítési technológiáért a konyha üzemeltetőjének élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot kell fizetnie. Ennek mértéke a jogszabályok szerint 15 ezertől 15 millió forintig terjedhet, és azt a jogsértés súlyosságától, az ismétlődéstől és a károsodott fogyasztók számától függően állapítják meg.

Leitold József hozzátette: az üzemeltető mostanra elvégezte az előírt karbantartási munkákat és pótolta a hiányzó melegvíz-vételi és kézmosóhelyeket.

Korábbi közlése szerint a tábornak nem volt meg a nyitáshoz szükséges külön engedélye, amely 2010 júliusa óta kötelező feltétele az élelmiszert feldolgozó vendéglátóegységek megnyitásának.

Marosi László, a tábor szervezője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy több mint egy héttel a tömeges megbetegedések után csütörtökön két új csoport, összesen ötven osztrák és magyar fiatal érkezett a káptalanfüredi táborba. Közlése szerint eddig egy csoport mondta le a már lefoglalt nyaralását a megbetegedések keltette "negatív reklám" miatt.

Egy héttel a tömeges rosszullétek után szerdán közölte a balatonfüredi megbízott tiszti főorvos, hogy calicivírus-fertőzés okozta a megbetegedéseket a közös konyhával rendelkező két káptalanfüredi táborban. Bujdosó László közlése szerint a calicivírusnak eddig még alig ismert típusát azonosították be a pécsi referencialaboratóriumban.

A múlt héten a táborból 44 gyereket és fiatal felnőttet szállítottak hasmenéssel, hányással, esetenként ájulással járó tünetekkel az ajkai, a veszprémi, a tapolcai és a székesfehérvári kórházba. Azóta valamennyien elhagyhatták a kórházat. (MTI)

 


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.