Bírságot kap, de újra kinyithatott a káptalanfüredi táborok konyhája

Bírsággal sújtják, de újra kinyithatott a káptalanfüredi táborok konyhája, a hatóság a hiánypótlást követően kiadta a működéshez szükséges külön engedélyt - közölte a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóságának vezetője az MTI érdeklődésére pénteken. Csütörtökön két új csoport érkezett a balatoni létesítménybe, ahonnan a múlt héten tömeges megbetegedéseket jelentettek.

Leitold József főállatorvos elmondta: a konyha mostanra megfelel az élelmiszer-biztonsági előírásoknak, a hatóság többször tartott helyszíni szemlét a vendéglátóhelyen.

Hangsúlyozta, hogy az élelmiszer-biztonsági szabályok megsértéséért és a nem megfelelően alkalmazott ételkészítési technológiáért a konyha üzemeltetőjének élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot kell fizetnie. Ennek mértéke a jogszabályok szerint 15 ezertől 15 millió forintig terjedhet, és azt a jogsértés súlyosságától, az ismétlődéstől és a károsodott fogyasztók számától függően állapítják meg.

Leitold József hozzátette: az üzemeltető mostanra elvégezte az előírt karbantartási munkákat és pótolta a hiányzó melegvíz-vételi és kézmosóhelyeket.

Korábbi közlése szerint a tábornak nem volt meg a nyitáshoz szükséges külön engedélye, amely 2010 júliusa óta kötelező feltétele az élelmiszert feldolgozó vendéglátóegységek megnyitásának.

Marosi László, a tábor szervezője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy több mint egy héttel a tömeges megbetegedések után csütörtökön két új csoport, összesen ötven osztrák és magyar fiatal érkezett a káptalanfüredi táborba. Közlése szerint eddig egy csoport mondta le a már lefoglalt nyaralását a megbetegedések keltette "negatív reklám" miatt.

Egy héttel a tömeges rosszullétek után szerdán közölte a balatonfüredi megbízott tiszti főorvos, hogy calicivírus-fertőzés okozta a megbetegedéseket a közös konyhával rendelkező két káptalanfüredi táborban. Bujdosó László közlése szerint a calicivírusnak eddig még alig ismert típusát azonosították be a pécsi referencialaboratóriumban.

A múlt héten a táborból 44 gyereket és fiatal felnőttet szállítottak hasmenéssel, hányással, esetenként ájulással járó tünetekkel az ajkai, a veszprémi, a tapolcai és a székesfehérvári kórházba. Azóta valamennyien elhagyhatták a kórházat. (MTI)

 


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.