Bloomberg: Ne pazaroljanak az éttermek!

A New York-i polgármester, Michael R. Bloomberg tavaly november végén előterjesztett egy törvényjavaslatot, amelyben arra próbálja rávenni az éttermeket, hogy különítsék el az egyéb hulladéktól, és komposztálják az ételmaradékokat.

 Az így nyert anyag pedig trágyaként vagy energiaforrásként is felhasználható lehet. Bloomberg becslései alapján, ha a városi tanács is elfogadja a javaslatot, akkor 30%-kal csökkenhetne New York ételkidobási rátája. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy évente több mint 200 ezer tonna hulladékot lehetne kivonni a szeméttelepekről – írta a Zöld8.

A városban már működik egy kísérleti program, amelynek során 31 ezer New York-i háztartásból gyűjtenek ételhulladékot. 2015-től ezt a számot szeretnék 100 ezerre bővíteni, sőt 70 felhőkarcolóra is kiterjesztenék a gyűjtést.

Az éttermeket illetően április óta létezik egy „Food Waste Challange” nevű kezdeményezés, amelyben 150 étterem vesz részt, beleértve egyes láncokat is. A vendéglátó-ipari egységek ígéretet tettek arra, hogy csökkentik a kidobott étel mennyiségét. Ezt elsősorban komposztálással, illetve azzal szeretnék elérni, hogy a valami miatt eladhatatlan, de még ehető ételeket ételbankoknak ajánlják fel ahelyett, hogy kidobnák. A fő cél az, hogy a felére csökkentsék azt az ételmennyiséget, amely az éttermek által a szeméttelepekre kerülne.

Annak ellenére, hogy a városban már vannak olyan éttermek, amelyek évek óta komposztálnak, egyesek felhívták a figyelmet bizonyos nehezítő tényezőkre is. Melissa Autilio Fleischut, New York Állam Étterem Szövetségének elnöke azt mondta, hogy sok étterem szeretne komposztálni, de a szemét szeparált gyűjtésével és az elszállításával kapcsolatos teendők és költségek lassíthatják a folyamatot.

Forrás: Zöld8


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.