Bloomberg: Ne pazaroljanak az éttermek!

A New York-i polgármester, Michael R. Bloomberg tavaly november végén előterjesztett egy törvényjavaslatot, amelyben arra próbálja rávenni az éttermeket, hogy különítsék el az egyéb hulladéktól, és komposztálják az ételmaradékokat.

 Az így nyert anyag pedig trágyaként vagy energiaforrásként is felhasználható lehet. Bloomberg becslései alapján, ha a városi tanács is elfogadja a javaslatot, akkor 30%-kal csökkenhetne New York ételkidobási rátája. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy évente több mint 200 ezer tonna hulladékot lehetne kivonni a szeméttelepekről – írta a Zöld8.

A városban már működik egy kísérleti program, amelynek során 31 ezer New York-i háztartásból gyűjtenek ételhulladékot. 2015-től ezt a számot szeretnék 100 ezerre bővíteni, sőt 70 felhőkarcolóra is kiterjesztenék a gyűjtést.

Az éttermeket illetően április óta létezik egy „Food Waste Challange” nevű kezdeményezés, amelyben 150 étterem vesz részt, beleértve egyes láncokat is. A vendéglátó-ipari egységek ígéretet tettek arra, hogy csökkentik a kidobott étel mennyiségét. Ezt elsősorban komposztálással, illetve azzal szeretnék elérni, hogy a valami miatt eladhatatlan, de még ehető ételeket ételbankoknak ajánlják fel ahelyett, hogy kidobnák. A fő cél az, hogy a felére csökkentsék azt az ételmennyiséget, amely az éttermek által a szeméttelepekre kerülne.

Annak ellenére, hogy a városban már vannak olyan éttermek, amelyek évek óta komposztálnak, egyesek felhívták a figyelmet bizonyos nehezítő tényezőkre is. Melissa Autilio Fleischut, New York Állam Étterem Szövetségének elnöke azt mondta, hogy sok étterem szeretne komposztálni, de a szemét szeparált gyűjtésével és az elszállításával kapcsolatos teendők és költségek lassíthatják a folyamatot.

Forrás: Zöld8


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.