Bloomberg: Ne pazaroljanak az éttermek!

A New York-i polgármester, Michael R. Bloomberg tavaly november végén előterjesztett egy törvényjavaslatot, amelyben arra próbálja rávenni az éttermeket, hogy különítsék el az egyéb hulladéktól, és komposztálják az ételmaradékokat.

 Az így nyert anyag pedig trágyaként vagy energiaforrásként is felhasználható lehet. Bloomberg becslései alapján, ha a városi tanács is elfogadja a javaslatot, akkor 30%-kal csökkenhetne New York ételkidobási rátája. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy évente több mint 200 ezer tonna hulladékot lehetne kivonni a szeméttelepekről – írta a Zöld8.

A városban már működik egy kísérleti program, amelynek során 31 ezer New York-i háztartásból gyűjtenek ételhulladékot. 2015-től ezt a számot szeretnék 100 ezerre bővíteni, sőt 70 felhőkarcolóra is kiterjesztenék a gyűjtést.

Az éttermeket illetően április óta létezik egy „Food Waste Challange” nevű kezdeményezés, amelyben 150 étterem vesz részt, beleértve egyes láncokat is. A vendéglátó-ipari egységek ígéretet tettek arra, hogy csökkentik a kidobott étel mennyiségét. Ezt elsősorban komposztálással, illetve azzal szeretnék elérni, hogy a valami miatt eladhatatlan, de még ehető ételeket ételbankoknak ajánlják fel ahelyett, hogy kidobnák. A fő cél az, hogy a felére csökkentsék azt az ételmennyiséget, amely az éttermek által a szeméttelepekre kerülne.

Annak ellenére, hogy a városban már vannak olyan éttermek, amelyek évek óta komposztálnak, egyesek felhívták a figyelmet bizonyos nehezítő tényezőkre is. Melissa Autilio Fleischut, New York Állam Étterem Szövetségének elnöke azt mondta, hogy sok étterem szeretne komposztálni, de a szemét szeparált gyűjtésével és az elszállításával kapcsolatos teendők és költségek lassíthatják a folyamatot.

Forrás: Zöld8


Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.