Az így nyert anyag pedig trágyaként vagy energiaforrásként is felhasználható lehet. Bloomberg becslései alapján, ha a városi tanács is elfogadja a javaslatot, akkor 30%-kal csökkenhetne New York ételkidobási rátája. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy évente több mint 200 ezer tonna hulladékot lehetne kivonni a szeméttelepekről – írta a Zöld8.
A városban már működik egy kísérleti program, amelynek során 31 ezer New York-i háztartásból gyűjtenek ételhulladékot. 2015-től ezt a számot szeretnék 100 ezerre bővíteni, sőt 70 felhőkarcolóra is kiterjesztenék a gyűjtést.
Az éttermeket illetően április óta létezik egy „Food Waste Challange” nevű kezdeményezés, amelyben 150 étterem vesz részt, beleértve egyes láncokat is. A vendéglátó-ipari egységek ígéretet tettek arra, hogy csökkentik a kidobott étel mennyiségét. Ezt elsősorban komposztálással, illetve azzal szeretnék elérni, hogy a valami miatt eladhatatlan, de még ehető ételeket ételbankoknak ajánlják fel ahelyett, hogy kidobnák. A fő cél az, hogy a felére csökkentsék azt az ételmennyiséget, amely az éttermek által a szeméttelepekre kerülne.
Annak ellenére, hogy a városban már vannak olyan éttermek, amelyek évek óta komposztálnak, egyesek felhívták a figyelmet bizonyos nehezítő tényezőkre is. Melissa Autilio Fleischut, New York Állam Étterem Szövetségének elnöke azt mondta, hogy sok étterem szeretne komposztálni, de a szemét szeparált gyűjtésével és az elszállításával kapcsolatos teendők és költségek lassíthatják a folyamatot.
Forrás: Zöld8