Bloomberg: Ne pazaroljanak az éttermek!

A New York-i polgármester, Michael R. Bloomberg tavaly november végén előterjesztett egy törvényjavaslatot, amelyben arra próbálja rávenni az éttermeket, hogy különítsék el az egyéb hulladéktól, és komposztálják az ételmaradékokat.

 Az így nyert anyag pedig trágyaként vagy energiaforrásként is felhasználható lehet. Bloomberg becslései alapján, ha a városi tanács is elfogadja a javaslatot, akkor 30%-kal csökkenhetne New York ételkidobási rátája. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy évente több mint 200 ezer tonna hulladékot lehetne kivonni a szeméttelepekről – írta a Zöld8.

A városban már működik egy kísérleti program, amelynek során 31 ezer New York-i háztartásból gyűjtenek ételhulladékot. 2015-től ezt a számot szeretnék 100 ezerre bővíteni, sőt 70 felhőkarcolóra is kiterjesztenék a gyűjtést.

Az éttermeket illetően április óta létezik egy „Food Waste Challange” nevű kezdeményezés, amelyben 150 étterem vesz részt, beleértve egyes láncokat is. A vendéglátó-ipari egységek ígéretet tettek arra, hogy csökkentik a kidobott étel mennyiségét. Ezt elsősorban komposztálással, illetve azzal szeretnék elérni, hogy a valami miatt eladhatatlan, de még ehető ételeket ételbankoknak ajánlják fel ahelyett, hogy kidobnák. A fő cél az, hogy a felére csökkentsék azt az ételmennyiséget, amely az éttermek által a szeméttelepekre kerülne.

Annak ellenére, hogy a városban már vannak olyan éttermek, amelyek évek óta komposztálnak, egyesek felhívták a figyelmet bizonyos nehezítő tényezőkre is. Melissa Autilio Fleischut, New York Állam Étterem Szövetségének elnöke azt mondta, hogy sok étterem szeretne komposztálni, de a szemét szeparált gyűjtésével és az elszállításával kapcsolatos teendők és költségek lassíthatják a folyamatot.

Forrás: Zöld8


A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg

A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg 

A mostani hétvégére tervezett rendezvény az árvíz miatt kialakult helyzetre való tekintettel nem az eredeti időpontban, hanem 2 héttel később, október 5-6. között lesz megtartva.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Jön a Kávé Napja az Akváriumban

Jön a Kávé Napja az Akváriumban 

Korlátlan kávékóstolás, versenyek és csúcskávék otthonra is a kávé világnapján, szeptember 29-én, Budapesten.
Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.