Bocuse d’Or Kaland, második felvonás

Vendég&Hotel információ - A hévizi első kör után a METRO Budaörsi Vevőakadémiáján rendezte meg a Magyar Bocuse d’Or Akadémia a melegkonyhás csúcsgasztronómiai versenyének második elődöntőjét. A legnagyobb presztizsű nemzetközi szakácsverseny hazai válogatóversenyei során dől el, hogy kik szerepelhetnek majd az októberben megrendezésre kerülő Bocuse d’Or Selection Hungary nyolcas döntőjében, kik küzdhetnek majd a 2012-es brüsszeli európai megmérettetésen történő részvétel jogáért.

Akárcsak néhány napja Héviz városa és a Lotus Therme Hotel & Spa, ezúttal a METRO Vevőakadémia is kifogástalan vendéglátónak bizonyult, a versenyző szakemberek kitűnő körülmények között dolgozhattak. A rendezés érdekessége volt ezúttal is, hogy a versenyműveket a szakácsversenyek történetében Magyarországon első ízben a jelen lévő közönség is megkóstolhatta, így az érdeklődők nem csak a látvány alapján alkothattak véleményt az ételekről, hanem a zsűrihez hasonló lehetőséget kaptak az értékelésre. A budaörsi versenyről Volenter István, a budapesti Mezzo konyhafőnöke és Szabó László, a Sodexo Kft. executive séfje jutott egyenes ágon az októberi fináléba. A második elődöntőn a zsűri tagjai kötött köszönthettük Barbara Martinát, a Michelin csillagos olasz étterem, a Trattoria Bibendum tulajdonos-konyhafőnökét, Kalla Kálmánt, Fausto di Vorát, Varga Károlyt és Kreil Vilmost, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökét.

A versenyművek prezentációját követően a zsűri tagjai elbeszélgettek a versenyzőkkel, akik szabadon beszélhettek a részvétel motivációiról, és jövőbeli terveikről is. Az eredményhirdetés után a zsűri magyar elnöke, Kalla Kálmán szóban is értékelte a versenymunkákat. Ahogy azt már megszokhattuk tőle, ezúttal is a munka, és a tálalás során elkövetett hibákra hívta fel a figyelmet, kiemelve azt, hogy a nemzetközi szinten remélt eredményességhez az itthon megszokottnál sokkal több munka és sokkal céltudatosabb és rendszeresebb felkészülésen át vezet az út. „Ha láttátok a spanyol versenyző felkészüléséről készített ’A csirke, a hal és a királyrák’ című filmet, akkor tudhatjátok, legalább százszor főzte le versenymenüjét Jesus Almagro. Ha ti tízszer lefőzitek a sajátotokat, pontosan tizedannyi az esélyetek arra, hogy eredményesen szerepeljetek majd az európai versenyen.”

Kalla Kálmán nem csak a főzés közben elkövetett hibákat sorolta fel, de kitért arra is, hogy versenyen kívül milyen szempontok határozhatják meg, hogy hányadik helyen végez majd a magyar versenyző a nemzetközi mezőnyben. (Kép: Kolbe Gábor)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.