Bocuse d’Or Kaland, második felvonás

Vendég&Hotel információ - A hévizi első kör után a METRO Budaörsi Vevőakadémiáján rendezte meg a Magyar Bocuse d’Or Akadémia a melegkonyhás csúcsgasztronómiai versenyének második elődöntőjét. A legnagyobb presztizsű nemzetközi szakácsverseny hazai válogatóversenyei során dől el, hogy kik szerepelhetnek majd az októberben megrendezésre kerülő Bocuse d’Or Selection Hungary nyolcas döntőjében, kik küzdhetnek majd a 2012-es brüsszeli európai megmérettetésen történő részvétel jogáért.

Akárcsak néhány napja Héviz városa és a Lotus Therme Hotel & Spa, ezúttal a METRO Vevőakadémia is kifogástalan vendéglátónak bizonyult, a versenyző szakemberek kitűnő körülmények között dolgozhattak. A rendezés érdekessége volt ezúttal is, hogy a versenyműveket a szakácsversenyek történetében Magyarországon első ízben a jelen lévő közönség is megkóstolhatta, így az érdeklődők nem csak a látvány alapján alkothattak véleményt az ételekről, hanem a zsűrihez hasonló lehetőséget kaptak az értékelésre. A budaörsi versenyről Volenter István, a budapesti Mezzo konyhafőnöke és Szabó László, a Sodexo Kft. executive séfje jutott egyenes ágon az októberi fináléba. A második elődöntőn a zsűri tagjai kötött köszönthettük Barbara Martinát, a Michelin csillagos olasz étterem, a Trattoria Bibendum tulajdonos-konyhafőnökét, Kalla Kálmánt, Fausto di Vorát, Varga Károlyt és Kreil Vilmost, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökét.

A versenyművek prezentációját követően a zsűri tagjai elbeszélgettek a versenyzőkkel, akik szabadon beszélhettek a részvétel motivációiról, és jövőbeli terveikről is. Az eredményhirdetés után a zsűri magyar elnöke, Kalla Kálmán szóban is értékelte a versenymunkákat. Ahogy azt már megszokhattuk tőle, ezúttal is a munka, és a tálalás során elkövetett hibákra hívta fel a figyelmet, kiemelve azt, hogy a nemzetközi szinten remélt eredményességhez az itthon megszokottnál sokkal több munka és sokkal céltudatosabb és rendszeresebb felkészülésen át vezet az út. „Ha láttátok a spanyol versenyző felkészüléséről készített ’A csirke, a hal és a királyrák’ című filmet, akkor tudhatjátok, legalább százszor főzte le versenymenüjét Jesus Almagro. Ha ti tízszer lefőzitek a sajátotokat, pontosan tizedannyi az esélyetek arra, hogy eredményesen szerepeljetek majd az európai versenyen.”

Kalla Kálmán nem csak a főzés közben elkövetett hibákat sorolta fel, de kitért arra is, hogy versenyen kívül milyen szempontok határozhatják meg, hogy hányadik helyen végez majd a magyar versenyző a nemzetközi mezőnyben. (Kép: Kolbe Gábor)


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.