Bor- és pálinka élménykert lesz Tiszadobon

Megkezdte a a Tiszadobi Bor- és Pálinka-élménykert kialakítását a „GÁZI” Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amelynek megvalósításához sikeresen pályázott az ÉAOP-2.1.1/H kódszámú Turisztikai szolgáltatások fejlesztése című konstrukció keretében.

Az egyébként leginkább bor- és sörturisztikai, gasztronómiai rendezvények szervezésével, lebonyolításával foglalkozó Kft. az Észak-Alföldi Regionális Operatív Program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával Tiszadobon, Tiszadobi Bor- és Pálinka-élménykert néven egy olyan különleges, versenyképes turisztikai szolgáltatást hoz létre, mely a bor- és pálinkagasztronómia valamint aktívturisztikai szolgáltatások egyedi ötvözeteként, a kistérség egyedi adottságait és hagyományait figyelembe véve, ezeket a mai trendekhez igazítva teszi komplexebbé a desztináció turisztikai szolgáltatásait. A fejlesztéssel az igényes vidéki kikapcsolódást, a gasztronómiát a bor- és pálinkakultúrát az aktív szabadidős tevékenységgel ötvöző, újszerű és unikális élményekre vágyó turistákat kívánja megcélozni a vállalkozás.

A projekt keretében egy új építésű borkultúra bemutató épületet alakítanak ki, egy meglévő épületet pedig felújítanak, amelyben a pálinkakultúrát mutatják majd be, továbbá egy hagyományos fajtabemutató szőlő- és gyümölcskertet is telepítenek. Készül a területen többfunkciós gyermekjátszótér is, a látogatók kellemes, aktív időtöltését, pihenését kölcsönözhető kerékpárok és vízi sporteszközök (kenuk és tutaj) is szolgálják majd.

Az így kialakuló létesítmény az aktív és passzív kikapcsolódás különböző elemeit kínálja majd a vendégek számára, életkortól függetlenül, akár rövidebb, akár hosszabb időtartamú programokat keressenek is. 

A 2013. nyár elején kezdődött beruházás a tervek szerint jövőre nyitja meg kapuit a látogatók előtt, a beruházás összköltsége 71 296 851 Ft, melyhez az Európai Unió és Magyarország Kormánya 47 437 691 Ft vissza nem térítendő támogatást nyújt.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.