Bor, kultúra, felolvasás

Ha még nincs programja augusztus 5-én, szombat késődélután, és a Balaton-felvidék felé jár, akkor tudunk ajánlani egy nem mindennapi szórakozást.

Egy különleges szerzőpár, Császár László verseire Szurcsik József grafikáival megjelent egy érdekes könyv, amelyből felolvasást tart a szerző a Káli-medence egyik kis zsákfalujában, Monoszlón, fenn, a szőlőknél, Dezső bácsi pincéjénél augusztus 5-én, 18 órától.  A könyv címe: Nyolckéznyolcláb.

A Nyolckéznyolcláb különleges könyv: érzelmi/szellemi kalandtúra. Császár műfajba nehezen sorolható, általa „tüskéknek” nevezett prózaverseiben meghökkentő kirakós játékot játszik az élet színes puzzle-darabjaival. A Nyolckéznyolcláb beszámoló kiszámíthatatlan belső utazásokról, görbe tükrökben megjelenő ellentmondásos jelekről, tudósítások a körülöttünk zajló, leghétköznapibb és legemelkedettebb, aprócseprő, ugyanakkor világrengető történésekről.

Szurcsik művészi világa közeli rokonságban áll a „tüskék” világával, ezek az alkotások a szövegekkel együtt is izgalmas, ellentmondásos képet teremtenek. A Munkácsy-díjas képzőművész-performer-zenész a kötetben szereplő több mint száz „grafirkájának” döntő többsége a Nyolckéznyolcláb számára készült. A művész a könyv minden oldalát „kézműves” módon, egyenként tervezte meg.

Az Ab Ovo Kiadónál megjelent kötet szöveg- és képanyaga külön-külön független alkotások gyűjteménye, együtt pedig egyetlen, harmonikus egységet alkotó műtárgy. A Nyolckéznyolcláb egyben a két alkotó közel négy évtizedes emberi és művészbarátságának kézzelfogható, maradandó dokumentuma.

A hangulatos szombat este során – a versek mellett – a szerzőpáros baráti borozgatás mellett beszélget a megjelentekkel művészetről, barátságról, „az élet dolgairól”.

A felolvasás ideje alatt a hangulatos szőlősorok árnyékában, Dezső bácsi több mint 100 éves pincéjénél Káli-medencei borokat lehet kóstolni, kísérőfalatok mellett.

A hangulatos estéről még több információ, és jelentkezés itt.

Forrás: Vendég & Hotel


Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.