Bor és képzőművészet

(MTI) - Megújult programstruktúrával várja a látogatókat péntektől az MNG Extra: a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) két éve futó, havonta megrendezett múzeumi estjei ezentúl egy-egy kiemelkedő festőt és életművet állítanak középpontba, miközben egy-egy neves hazai borász mutatkozik be boraival.

A múzeum a júliusi Borszerdák sikerét követően bővítette új elemmel a rendezvénysorozat programját. Az MNG Extra Borterasz első, péntek esti kiadásának tárlatvezetésein a bor, a mámor és a művészet tematikájával, valamint a szeptemberi MNG Extra főszereplőivel, Csontváry Kosztka Tivadar műveivel találkozhatnak a látogatók, akik a villányi Malatinszky Kúria tulajdonosával, Malatinszky Csabával és világszínvonalú villányi boraival is megismerkedhetnek - tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Galéria.
A közlemény felidézte, hogy Csontváry nem csupán az egyik legtalányosabb, hanem évek óta a legdrágább eladási árat elért magyar festő. A restaurátori, művészettörténeti és műkereskedelmi szempontú előadások meghívott vendége Winkler Nóra, Gippert László és Molnos Péter.
Winkler Nóra a legdrágább magyar festményről, Csontváry Szerelmesek találkozása című művéről, az általa vezetett 2006-os árverésről, a 230 millió forintos leütési rekord születéséről és személyes élményeiről, míg Molnos Péter művészettörténész a még mindig megválaszolatlan kérdéseket rejtő Csontváry-életműről és a legújabb kutatási eredményekről beszél.
Gippert László, az MNG főrestaurátora rendhagyó tárlatvezetése felfedi az egyik legnagyobb magyar festő művein a szakszerű és szakszerűtlen javításokat és retusokat.
Péntek este a Nemzeti Galéria két időszaki kiállítása is megtekinthető lesz. A londoni olimpia tiszteletére rendezett Gyorsabban, magasabbra, erősebben című tárlathoz kapcsolódva a PR-Evolution Dance Company Egy kiállítás szobrai című performansza látható, az Újrafestett valóság – Rendhagyó kiállítás a sokszínűség jegyében című új tárlatot pedig Fürjesi Csaba tárlatvezetésével tekinthetik meg az érdeklődők.
Az MNG Jazz Terasz vendége a Bencze Alma és Szidor Oszkár duó lesz; a gyerekeket és az alkotni vágyó felnőtteket 17 és 21 óra között Kreatív műhely és gyermekmegőrző várja. (képünk illusztráció)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.