A Turay Családi Pincészetet működtető Turay család története egészen a 17. századig nyúlik vissza. A Neszmélyi borvidéken található pincét eredetileg a kapucinus rend építette hozzávetőleg 250 évvel ezelőtt. A birtokot bioorganikus gazdálkodás szerint művelik, a szüret kézi szedéssel, kíméletes feldolgozással történik és ennek köszönhetően kiváló minőségű színmustból alkothatnak. Az alkotás során pedig azon filozófiájukat tartják szem előtt, amely szerint „a terroir beszél, mi hallgatjuk”.
Turay Kamill, a pince vezető borásza Tamás Tiborral, az N28 sommelier-jével közösen bemutatják a még kereskedelmi forgalomban sem kapható tételeket. „A birtokon sokféle szőlőfajtát termelünk: rozália, olaszrizling, generosa, hárslevelű, pinot noir, cabernet sauvignon, a legújabb telepítést azonban teljesen rezisztens fajták alkotják: solaris, borsmenta, olaszrizling és kékfrankos. A legfontosabb cél, hogy a biodinamikus szemleletet a lehető legjobban megtanuljam és alkalmazni tudjam a szőlőben, a teljes birtokon és a pincében is”, mondta Turay Kamill.
Forrás: arterego.hu / Turizmus Online