Borszerda-estek és tárlatvezetés a Nemzeti Galériában

Szeptember 13-án és 20-án kiállítások, tárlatvezetések és előadások, élő zene és borkóstoló várja a közönséget a budai Várban.

A rendezvénysorozat immár tizenkettedik alkalommal kínál rendhagyó múzeumi programot a képzőművészet és a bor rajongóinak.

Borszerda-estek látogatói a művészeti élmények mellett a Nemzeti Galéria teraszáról egy-két pohár bor társaságában élvezhetik a dunai panorámát. Az idei Borszerdák tematikája különböző ellentétpárokra épül: a szeptemberi alkalmak az “álom és valóság”, valamint a “mesterek és tanítványok” témakörét járják körbe.

A szeptember 13-ai esten Álom a múltról és a történelem valósága címmel Bellák Gábor művészettörténész tart rendhagyó előadást a történelmi festészetről, Winkler Nóra művészeti szakember, az Artmagazin alapítója és Topor Tünde művészettörténész, a lap főszerkesztője pedig közös tárlatvezetésre invitálja az érdeklődőket Kortárs művek titkai címmel a nemrég megújult Lépésváltás – frissítve! című tárlatban.

Szeptember 20-án a frissen nyílt Barabás Miklós-kiállításhoz kapcsolódóan Csorba László történész tart előadást, és a tárlatot a közönség tárlatvezetéssel is megtekintheti. Ezen az estén a múzeum egyik kabinetkiállításához kapcsolódóan – amely a bikaviadalok szereplőit, kulturális jelentőségét és a téma gyökereit járja körbe – Pablo Picasso halálának ötvenedik évfordulójára emlékezve Picasso mint Goya-tanítvány – két alkotó bikaviadaljai címmel Bodor Kata művészettörténész is előadást tart.

A tárlatvezetések pedig megismertetik Munkácsy Mihály művészetét és párizsi magyar pártfogoltjait, valamint Vaszary Jánost, tanítványként és mesterként egyaránt.

A szeptemberi Borszerda-estek meghívott borászatai a tokaji Harsányi Pincészet és a villányi Günzer Családi Birtok; a borászatok képviselőit beszélgetéseken ismerheti meg a közönség.

Forrás: Librarius


A Botaniq Bár és a Bibo is ott lesz a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott lesz a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.