Borszerda-estek és tárlatvezetés a Nemzeti Galériában

Szeptember 13-án és 20-án kiállítások, tárlatvezetések és előadások, élő zene és borkóstoló várja a közönséget a budai Várban.

A rendezvénysorozat immár tizenkettedik alkalommal kínál rendhagyó múzeumi programot a képzőművészet és a bor rajongóinak.

Borszerda-estek látogatói a művészeti élmények mellett a Nemzeti Galéria teraszáról egy-két pohár bor társaságában élvezhetik a dunai panorámát. Az idei Borszerdák tematikája különböző ellentétpárokra épül: a szeptemberi alkalmak az “álom és valóság”, valamint a “mesterek és tanítványok” témakörét járják körbe.

A szeptember 13-ai esten Álom a múltról és a történelem valósága címmel Bellák Gábor művészettörténész tart rendhagyó előadást a történelmi festészetről, Winkler Nóra művészeti szakember, az Artmagazin alapítója és Topor Tünde művészettörténész, a lap főszerkesztője pedig közös tárlatvezetésre invitálja az érdeklődőket Kortárs művek titkai címmel a nemrég megújult Lépésváltás – frissítve! című tárlatban.

Szeptember 20-án a frissen nyílt Barabás Miklós-kiállításhoz kapcsolódóan Csorba László történész tart előadást, és a tárlatot a közönség tárlatvezetéssel is megtekintheti. Ezen az estén a múzeum egyik kabinetkiállításához kapcsolódóan – amely a bikaviadalok szereplőit, kulturális jelentőségét és a téma gyökereit járja körbe – Pablo Picasso halálának ötvenedik évfordulójára emlékezve Picasso mint Goya-tanítvány – két alkotó bikaviadaljai címmel Bodor Kata művészettörténész is előadást tart.

A tárlatvezetések pedig megismertetik Munkácsy Mihály művészetét és párizsi magyar pártfogoltjait, valamint Vaszary Jánost, tanítványként és mesterként egyaránt.

A szeptemberi Borszerda-estek meghívott borászatai a tokaji Harsányi Pincészet és a villányi Günzer Családi Birtok; a borászatok képviselőit beszélgetéseken ismerheti meg a közönség.

Forrás: Librarius


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.