Borszerdák a Nemzeti Galériában

(MTI) - Az egri, a villányi, a balaton-környéki és a pannonhalmi borvidékek mutatkozik be július 4. és 25. között a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) által meghirdetett, Borszerda elnevezésű sorozatban a Budavári Palota panorámateraszán.

"A jó bor kulturális élményt is jelent. Eger, Pannonhalma, Villány, a Balaton ízei mellett hangok, képek villannak föl, hiszen a szép bor maga is egy szellemi kaland" - olvasható a Nemzeti Galéria MTI-hez eljuttatott közleményében.
Az MNG tájékoztatása szerint az érdeklődőket az egyes borvidékek ízvilágához, hangulatához, kultúrájához kapcsolódó tematikus tárlatvezetésekkel és kamarazenei koncertekkel várják négy szerdán 18 és 22 óra között.
Július 4-én a St. Andrea és az Orsolya Pincészetek borain keresztül Eger, avagy "a magyar Burgundia" mutatkozik be a budai várban, miközben a látogatók elsősorban az MNG középkori gyűjteményéhez kapcsolódó programokat élvezhetnek.
A következő szerdán Villány, konkrétabban a Sauska Pince borai lesznek a középpontban, a programok, tárlatvezetések pedig leginkább a magyar impresszionizmust és a korszak nagy mestereinek - Ferenczy Károly, Csontváry Kosztka Tivadar - művészetét járják körül.
Július 18-án a dél-balatoni Konyári Pincészet a Borszerda vendége, a látogatók pedig Szőnyi István, Bernáth Aurél, Egry József, valamint Munkácsy Mihály festményeiben gyönyörködhetnek az MNG vezetései során.
A záró Borszerda a Pannonhalmi Apátsági Pincészet borain és a Nemzeti Galéria gyűjteményének barokk, illetve kortárs művein keresztül a hagyomány és a modernitás viszonyát vizsgálja. A sorozat részletes programját a www.mng.hu honlapon találhatják meg az érdeklődők. (MTI)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.