Borszerdák a Nemzeti Galériában

(MTI) - Az egri, a villányi, a balaton-környéki és a pannonhalmi borvidékek mutatkozik be július 4. és 25. között a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) által meghirdetett, Borszerda elnevezésű sorozatban a Budavári Palota panorámateraszán.

"A jó bor kulturális élményt is jelent. Eger, Pannonhalma, Villány, a Balaton ízei mellett hangok, képek villannak föl, hiszen a szép bor maga is egy szellemi kaland" - olvasható a Nemzeti Galéria MTI-hez eljuttatott közleményében.
Az MNG tájékoztatása szerint az érdeklődőket az egyes borvidékek ízvilágához, hangulatához, kultúrájához kapcsolódó tematikus tárlatvezetésekkel és kamarazenei koncertekkel várják négy szerdán 18 és 22 óra között.
Július 4-én a St. Andrea és az Orsolya Pincészetek borain keresztül Eger, avagy "a magyar Burgundia" mutatkozik be a budai várban, miközben a látogatók elsősorban az MNG középkori gyűjteményéhez kapcsolódó programokat élvezhetnek.
A következő szerdán Villány, konkrétabban a Sauska Pince borai lesznek a középpontban, a programok, tárlatvezetések pedig leginkább a magyar impresszionizmust és a korszak nagy mestereinek - Ferenczy Károly, Csontváry Kosztka Tivadar - művészetét járják körül.
Július 18-án a dél-balatoni Konyári Pincészet a Borszerda vendége, a látogatók pedig Szőnyi István, Bernáth Aurél, Egry József, valamint Munkácsy Mihály festményeiben gyönyörködhetnek az MNG vezetései során.
A záró Borszerda a Pannonhalmi Apátsági Pincészet borain és a Nemzeti Galéria gyűjteményének barokk, illetve kortárs művein keresztül a hagyomány és a modernitás viszonyát vizsgálja. A sorozat részletes programját a www.mng.hu honlapon találhatják meg az érdeklődők. (MTI)


Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait

Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait 

Idén bemutatják Budapest Bornegyedének gazdag hagyományait, művészeti értékeit és a pezsgő- és borkultúra új irányvonalait.
Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja

Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja 

Sok minden kiderült az egyik vendéglátással, rendezvényszervezéssel és hotelüzemeltetéssel foglalkozó cég megbízására  2024 őszén elkészült kutatásból.
Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.