Borvárost épít az önkormányzat Budafokon

Közép-európai borközpontot kíván létrehozni Budafok-Tétény önkormányzata. A tervek megvalósításához uniós támogatásra számítanak- tudta meg a Heti Válasz.

A XX. század elején több mint háromszáz borkereskedelmi cég működött a településen, borászati iskolája több mint egy évszázados múltra tekint vissza. A külföldön már sikeresen működő példák figyelembevételével kívánják a Kárpát-medence borvidékeinek, borászatainak, borkultúrájának, hagyományainak és nevezetességeinek bemutatását szolgáló borkomplexumot létrehozni. Németh Zoltán alpolgármester a Heti Válasznak adott interjújában elmondta: a Leányka utca 1. szám alatti ingatlan hasznosítási terve is a borközpont megvalósításának célját szolgálja. Ezen a területen volt egykor a Törley Pezsgőgyár pincéje és a fölötte épült csarnok. A 3200 négyzetméteres téglaboltíves pince az államosításkor a honvédséghez került, míg a 2000 négyzetméteres, egyterű csarnok a Budapesti Likőripari Vállalathoz, melyet 1991-ben a Peter Zwack und Consorten AG vásárolt meg. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság két évvel ezelőtt adta át a pincét a budafoki önkormányzatnak, míg a csarnokot – élve elővásárlási jogukkal – tavaly novemberben vették meg a Zwacktól mintegy 200 millió forintért. A Leányka utcai ingatlan így már teljes egészében önkormányzati tulajdonba került. A valamikori Törley-épület szomszédságában további 2800 négyzetméter alapterületű épület és 400 négyzetméternyi pince van, amit szintén fejleszteni akarnak. A tervek szerint itt kiállítóterek, éttermek, négycsillagos szállodák és wellneszközpontok várják majd a borbarátokat és a Kárpát-medence borvidékei, borászait. A borváros mellett a kerület célja Budafok városközpontjának teljes körű rehabilitációja is. A kormány döntése év végére várható. (Heti Válasz / ingatlan.net)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.