A XX. század elején több mint háromszáz borkereskedelmi cég működött a településen, borászati iskolája több mint egy évszázados múltra tekint vissza. A külföldön már sikeresen működő példák figyelembevételével kívánják a Kárpát-medence borvidékeinek, borászatainak, borkultúrájának, hagyományainak és nevezetességeinek bemutatását szolgáló borkomplexumot létrehozni. Németh Zoltán alpolgármester a Heti Válasznak adott interjújában elmondta: a Leányka utca 1. szám alatti ingatlan hasznosítási terve is a borközpont megvalósításának célját szolgálja. Ezen a területen volt egykor a Törley Pezsgőgyár pincéje és a fölötte épült csarnok. A 3200 négyzetméteres téglaboltíves pince az államosításkor a honvédséghez került, míg a 2000 négyzetméteres, egyterű csarnok a Budapesti Likőripari Vállalathoz, melyet 1991-ben a Peter Zwack und Consorten AG vásárolt meg. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság két évvel ezelőtt adta át a pincét a budafoki önkormányzatnak, míg a csarnokot – élve elővásárlási jogukkal – tavaly novemberben vették meg a Zwacktól mintegy 200 millió forintért. A Leányka utcai ingatlan így már teljes egészében önkormányzati tulajdonba került. A valamikori Törley-épület szomszédságában további 2800 négyzetméter alapterületű épület és 400 négyzetméternyi pince van, amit szintén fejleszteni akarnak. A tervek szerint itt kiállítóterek, éttermek, négycsillagos szállodák és wellneszközpontok várják majd a borbarátokat és a Kárpát-medence borvidékei, borászait. A borváros mellett a kerület célja Budafok városközpontjának teljes körű rehabilitációja is. A kormány döntése év végére várható. (Heti Válasz / ingatlan.net)
Borvárost épít az önkormányzat Budafokon
Közép-európai borközpontot kíván létrehozni Budafok-Tétény önkormányzata. A tervek megvalósításához uniós támogatásra számítanak- tudta meg a Heti Válasz.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.