A XX. század elején több mint háromszáz borkereskedelmi cég működött a településen, borászati iskolája több mint egy évszázados múltra tekint vissza. A külföldön már sikeresen működő példák figyelembevételével kívánják a Kárpát-medence borvidékeinek, borászatainak, borkultúrájának, hagyományainak és nevezetességeinek bemutatását szolgáló borkomplexumot létrehozni. Németh Zoltán alpolgármester a Heti Válasznak adott interjújában elmondta: a Leányka utca 1. szám alatti ingatlan hasznosítási terve is a borközpont megvalósításának célját szolgálja. Ezen a területen volt egykor a Törley Pezsgőgyár pincéje és a fölötte épült csarnok. A 3200 négyzetméteres téglaboltíves pince az államosításkor a honvédséghez került, míg a 2000 négyzetméteres, egyterű csarnok a Budapesti Likőripari Vállalathoz, melyet 1991-ben a Peter Zwack und Consorten AG vásárolt meg. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság két évvel ezelőtt adta át a pincét a budafoki önkormányzatnak, míg a csarnokot – élve elővásárlási jogukkal – tavaly novemberben vették meg a Zwacktól mintegy 200 millió forintért. A Leányka utcai ingatlan így már teljes egészében önkormányzati tulajdonba került. A valamikori Törley-épület szomszédságában további 2800 négyzetméter alapterületű épület és 400 négyzetméternyi pince van, amit szintén fejleszteni akarnak. A tervek szerint itt kiállítóterek, éttermek, négycsillagos szállodák és wellneszközpontok várják majd a borbarátokat és a Kárpát-medence borvidékei, borászait. A borváros mellett a kerület célja Budafok városközpontjának teljes körű rehabilitációja is. A kormány döntése év végére várható. (Heti Válasz / ingatlan.net)
Borvárost épít az önkormányzat Budafokon
Közép-európai borközpontot kíván létrehozni Budafok-Tétény önkormányzata. A tervek megvalósításához uniós támogatásra számítanak- tudta meg a Heti Válasz.

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején
Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon
Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc
A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata
Új séf, új étlap, új élmények.

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme
Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Szigorítás az energiaitalok piacán
A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén
Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják
A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás
Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója
Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.