Botcsinálta séfek

Új divat hódít Tel-Aviv kulináris köreiben, több neves vendéglőben a vendégek szakácsművészetükkel kápráztathatják el barátaikat, ismerőseiket, írta a Háárec című lap.

Azokon a helyeken, ahol beengedik a konyhába a látogatókat, a tulajdonossal már előre megbeszélik a menüt, majd az újdonsült séfek már reggeltől nekilátnak a sütés-főzésnek a gyakran velük együtt beszerzett hozzávalókból. Végül az irányításukkal elkészült ételeket megrendelheti az aznapi vendégsereg, köztük a különleges alkalomra meghívott családtagok, barátok és ismerősök.

Az új ötlet nyomán eddig elsősorban helyi hírességek, építészek, filmesek, múzeumi kurátorok lettek szakácsok egy napra, de nagykövetek, halászok és turisták is birtokba vették már időlegesen a vállalkozó szellemű éttermek konyháit.

Tamar Kohen-cedek, a Cucina Tamar nevű vendéglő tulajdonosa a lapnak elmondta, hogy nem kevés nehézséget jelent az új menük összeállítása a különleges vendéglátásra, és a hobbiszakácsok is gyakran meglepődnek, hogy mennyit kell dolgozniuk a színfalak mögött egy-egy sikeres ételsorért.

Az amatőr séfek saját menüikhez általában felhasználják gyermekkoruk otthoni ételeit, kedvenc fogásaikat édesanyjuk receptkönyvéből, de a nagyvilágban megízlelt ételkülönlegességeket is megpróbálják elkészíteni.

Uri Dagan, aki egy filmes cég tulajdonosa, a Gedera 26 nevű vendéglőt hajtotta uralma alá egy estére. „El kellett mennem séfnek, hogy megvalósítsam elképzelésemet”, mondta a Háárecnek. „Otthon sokat főzök, minden péntek este vendégeket fogadok. A főzés része annak, ami vagyok, annak, hogy kreatív és alkotó ember vagyok” - tette hozzá.

Forrás: Élelmiszer Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.