Ezzel tulajdonképpen zöld utat kapott az egészségügyi minisztérium azon elképzelése, hogy márciustól - a szeszes italokra és a dohányárura kirótt szenvedélyadóhoz hasonlóan- megadóztatják a gyorséttermi élelmiszereket, édességeket, szénsavas üdítőket, chipseket és mindazon a termékeket, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak az egészségre káros összetevőket - sót, cukrot, zsírt és mesterséges adalékokat. A törvénytervezet szerint az új adót a forgalmazó, az importáló és a gyártó cégeknek is meg kell majd fizetni (Napi online 2010. 01. 06) Cseke Attila, a frissen kinevezett tárcavezető szerint a minisztérium számlájára így befolyó 3-4 milliárd lejt (0,7-0,9 milliárd euró) egészségügyi programok finanszírozására, valamint gyógyszerekre és betegellátásra fordítanák. Az elképzelés- mely egyedülálló Európában- azonban heves tiltakozást váltott ki mind a gyártó, mind a forgalmazó vállalkozásokból és nem utolsó sorban a fogyasztókból is, akik jelentős áremelkedéstől tartanak. A romániai élelmiszeripari szövetség elnöke, Dragos Frumosu az új adónemről úgy nyilatkozott: Cseke elképzelése butaság, mely nem az egészséges táplálkozáshoz, hanem az élelmiszeripar ellehetetlenítéséhez vezet.
A multinacionális cégek várhatóan elhagyják majd Romániát, ami a munkanélküliség, illetve az élelmiszerárak drasztikus növekedését eredményezné- tette hozzá Frumosu Sebastian Vladescu pénzügyminiszter múlt csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a hamburgeradó bevezetése egyelőre csak kezdeményezés, erre vonatkozó határozat még nincs. Az egészségügyi minisztérium honlapján nyilvános vitára bocsátott tervezetből még nem derül ki, hogy mely élelmiszerek válnak majd adókötelessé, mint ahogy az sem, hogy mekkora lesz az új adónem mértéke. Erre várhatóan a minisztérium és a vállalatok közötti tárgyalások után kaphatunk választ.
Brüsszel nem ellenzi a román hamburger-adót
Az Európai Unió alaptörvényeit figyelembe véve a tagállamoknak jogukban áll megadóztatni a gyorséttermi ételeket, illetve az egészségre káros élelmiszereket - derül ki az Európai Bizottság (EB) álláspontja a bukaresti Mediafax hírügynökségnek eljuttatott leveléből - írja a Napi Gazdaság..

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől
Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában
Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon
Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől
Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris
A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának
Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem
Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját
Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten
Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.

A lengyel sörgyártás új trendjei
A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.