Ezzel tulajdonképpen zöld utat kapott az egészségügyi minisztérium azon elképzelése, hogy márciustól - a szeszes italokra és a dohányárura kirótt szenvedélyadóhoz hasonlóan- megadóztatják a gyorséttermi élelmiszereket, édességeket, szénsavas üdítőket, chipseket és mindazon a termékeket, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak az egészségre káros összetevőket - sót, cukrot, zsírt és mesterséges adalékokat. A törvénytervezet szerint az új adót a forgalmazó, az importáló és a gyártó cégeknek is meg kell majd fizetni (Napi online 2010. 01. 06) Cseke Attila, a frissen kinevezett tárcavezető szerint a minisztérium számlájára így befolyó 3-4 milliárd lejt (0,7-0,9 milliárd euró) egészségügyi programok finanszírozására, valamint gyógyszerekre és betegellátásra fordítanák. Az elképzelés- mely egyedülálló Európában- azonban heves tiltakozást váltott ki mind a gyártó, mind a forgalmazó vállalkozásokból és nem utolsó sorban a fogyasztókból is, akik jelentős áremelkedéstől tartanak. A romániai élelmiszeripari szövetség elnöke, Dragos Frumosu az új adónemről úgy nyilatkozott: Cseke elképzelése butaság, mely nem az egészséges táplálkozáshoz, hanem az élelmiszeripar ellehetetlenítéséhez vezet.
A multinacionális cégek várhatóan elhagyják majd Romániát, ami a munkanélküliség, illetve az élelmiszerárak drasztikus növekedését eredményezné- tette hozzá Frumosu Sebastian Vladescu pénzügyminiszter múlt csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a hamburgeradó bevezetése egyelőre csak kezdeményezés, erre vonatkozó határozat még nincs. Az egészségügyi minisztérium honlapján nyilvános vitára bocsátott tervezetből még nem derül ki, hogy mely élelmiszerek válnak majd adókötelessé, mint ahogy az sem, hogy mekkora lesz az új adónem mértéke. Erre várhatóan a minisztérium és a vállalatok közötti tárgyalások után kaphatunk választ.
Brüsszel nem ellenzi a román hamburger-adót
Az Európai Unió alaptörvényeit figyelembe véve a tagállamoknak jogukban áll megadóztatni a gyorséttermi ételeket, illetve az egészségre káros élelmiszereket - derül ki az Európai Bizottság (EB) álláspontja a bukaresti Mediafax hírügynökségnek eljuttatott leveléből - írja a Napi Gazdaság..

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot
A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.

Időutazás a Folly Arborétumban
A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista
Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.

Hétvégén Somlói Borgála
Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak
Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben
Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség
Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től
A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk
Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja
Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.