Brüsszel nem ellenzi a román hamburger-adót

Az Európai Unió alaptörvényeit figyelembe véve a tagállamoknak jogukban áll megadóztatni a gyorséttermi ételeket, illetve az egészségre káros élelmiszereket - derül ki az Európai Bizottság (EB) álláspontja a bukaresti Mediafax hírügynökségnek eljuttatott leveléből - írja a Napi Gazdaság..

Ezzel tulajdonképpen zöld utat kapott az egészségügyi minisztérium azon elképzelése, hogy márciustól - a szeszes italokra és a dohányárura kirótt szenvedélyadóhoz hasonlóan- megadóztatják a gyorséttermi élelmiszereket, édességeket, szénsavas üdítőket, chipseket és mindazon a termékeket, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak az egészségre káros összetevőket - sót, cukrot, zsírt és mesterséges adalékokat. A törvénytervezet szerint az új adót a forgalmazó, az importáló és a gyártó cégeknek is meg kell majd fizetni (Napi online 2010. 01. 06) Cseke Attila, a frissen kinevezett tárcavezető szerint a minisztérium számlájára így befolyó 3-4 milliárd lejt (0,7-0,9 milliárd euró) egészségügyi programok finanszírozására, valamint gyógyszerekre és betegellátásra fordítanák. Az elképzelés- mely egyedülálló Európában- azonban heves tiltakozást váltott ki mind a gyártó, mind a forgalmazó vállalkozásokból és nem utolsó sorban a fogyasztókból is, akik jelentős áremelkedéstől tartanak. A romániai élelmiszeripari szövetség elnöke, Dragos Frumosu az új adónemről úgy nyilatkozott: Cseke elképzelése butaság, mely nem az egészséges táplálkozáshoz, hanem az élelmiszeripar ellehetetlenítéséhez vezet. A multinacionális cégek várhatóan elhagyják majd Romániát, ami a munkanélküliség, illetve az élelmiszerárak drasztikus növekedését eredményezné- tette hozzá Frumosu Sebastian Vladescu pénzügyminiszter múlt csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a hamburgeradó bevezetése egyelőre csak kezdeményezés, erre vonatkozó határozat még nincs. Az egészségügyi minisztérium honlapján nyilvános vitára bocsátott tervezetből még nem derül ki, hogy mely élelmiszerek válnak majd adókötelessé, mint ahogy az sem, hogy mekkora lesz az új adónem mértéke. Erre várhatóan a minisztérium és a vállalatok közötti tárgyalások után kaphatunk választ.

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.