Ezzel tulajdonképpen zöld utat kapott az egészségügyi minisztérium azon elképzelése, hogy márciustól - a szeszes italokra és a dohányárura kirótt szenvedélyadóhoz hasonlóan- megadóztatják a gyorséttermi élelmiszereket, édességeket, szénsavas üdítőket, chipseket és mindazon a termékeket, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak az egészségre káros összetevőket - sót, cukrot, zsírt és mesterséges adalékokat. A törvénytervezet szerint az új adót a forgalmazó, az importáló és a gyártó cégeknek is meg kell majd fizetni (Napi online 2010. 01. 06) Cseke Attila, a frissen kinevezett tárcavezető szerint a minisztérium számlájára így befolyó 3-4 milliárd lejt (0,7-0,9 milliárd euró) egészségügyi programok finanszírozására, valamint gyógyszerekre és betegellátásra fordítanák. Az elképzelés- mely egyedülálló Európában- azonban heves tiltakozást váltott ki mind a gyártó, mind a forgalmazó vállalkozásokból és nem utolsó sorban a fogyasztókból is, akik jelentős áremelkedéstől tartanak. A romániai élelmiszeripari szövetség elnöke, Dragos Frumosu az új adónemről úgy nyilatkozott: Cseke elképzelése butaság, mely nem az egészséges táplálkozáshoz, hanem az élelmiszeripar ellehetetlenítéséhez vezet.
A multinacionális cégek várhatóan elhagyják majd Romániát, ami a munkanélküliség, illetve az élelmiszerárak drasztikus növekedését eredményezné- tette hozzá Frumosu Sebastian Vladescu pénzügyminiszter múlt csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a hamburgeradó bevezetése egyelőre csak kezdeményezés, erre vonatkozó határozat még nincs. Az egészségügyi minisztérium honlapján nyilvános vitára bocsátott tervezetből még nem derül ki, hogy mely élelmiszerek válnak majd adókötelessé, mint ahogy az sem, hogy mekkora lesz az új adónem mértéke. Erre várhatóan a minisztérium és a vállalatok közötti tárgyalások után kaphatunk választ.
Brüsszel nem ellenzi a román hamburger-adót
Az Európai Unió alaptörvényeit figyelembe véve a tagállamoknak jogukban áll megadóztatni a gyorséttermi ételeket, illetve az egészségre káros élelmiszereket - derül ki az Európai Bizottság (EB) álláspontja a bukaresti Mediafax hírügynökségnek eljuttatott leveléből - írja a Napi Gazdaság..
Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának
A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének
A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.
Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet
A díjat 2001-ben alapította az MVI, a győztes kiválasztásakor az általa végzett munka minősége, szakmai magatartása és közéleti tevékenysége számít.
Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort
Főleg az „új elemek” hangzik izgalmasnak ebben a hírben.
Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba
Mintegy 250 millió forintot fordítanak erre Magyarországon. A bolt működésében az MI kiemelt szerephez jut.
Ha február, akkor Kávébár Bazár
A jubileumi, tizenötödik KávéBár Bazár rendezvénynek a Millenáris B épülete, a nagycsarnok ad otthont.
Üdítőket hív vissza a multicég Európában
Európa néhány országában visszahívott bizonyos üdítőitalokat a Coca-Cola, mert „magasabb szintű” klórátot tartalmaznak.
A Lidl csökkenti a tojás árát
A lépés nem meglepő.
Gasztrorendezvény Szlovákiában
Új ételek, élő főzés és technológiák a HoReCa szegmens számára – ételek és italok széles választéka Szlovákiából és külföldről, technológiák és konyhai berendezések.
Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog
A dél-koreai mokpang influenszer, aki napjainkban Budapesten hódít hatalmas étvágyával, úgy tűnik, legyőzőre talált néhány kolbász és hurka képében.
Interjú
Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.