A Benedetto, Győr egyik ikonikus cukrászdája 1986 nyarán nyílt a Nádorvárosban, az Erzsébet-liget sarkán, amikor Cseh István 1991 március 12-én átvette az üzemeltetését. A fénykorban, főidényben 10-15-en is dolgoztak a cukrászdában, mostanra hárman maradtak.
"Nehéz volt meghozni a döntést, de muszáj volt bezárnom ebben a gazdasági helyzetben, főleg úgy, hogy nagyon bizonytalan a jövő" mondta Cseh István üzletvezető, aki Balogh Mártonnal együtt nyitotta anno a cukrászdát. - Az alapanyagárak emelkedésével olyan összegeket kellett volna kiírnom az árlapra, amelyet nem lett volna szívem elkérni. Az utóbbi időben kifizetett villanyszámláim összege egymillió-kettőszázezerre rúgott. Ezt nem lehet kigazdálkodni egy kis cukrászdában, ahol 500-600 forintos termékeket árulunk".
A Benedetto-ban sosem volt szünnap: mindig a saját süteményeit árulta, híres volt somlói galuskájáról, gesztenyepüréjéről, egyedi tejszínéről. Mint Cseh István visszaemlékszik, volt vendége, aki Budapestről Bécsbe utazva állt meg nála mindig a tejszínes cappuccinóért.
"A cukrászdák a legnagyobb vesztesei a válságnak. Még egy vendéglátóhely is kiszállíthat, de mi nem. Hónapok óta csökken a forgalmunk, mostanra körülbelül 20-25 százalékkal. Szerintem a következő év elején a cukrászdák több mint fele be fog zárni", jósolta Cseh.
A teljes cikk elolvasható: ITT
Forrás: kisalfold.hu