Búcsú Győr egyik ikonikus helyétől

Bezár januártól a város egyik híres cukrászdája, a nádorvárosi Benedetto. Cseh István üzletvezető  három évtized után kénytelen lehúzni a rolót a költségek drasztikus növekedése miatt, adja hírül a kisalfold.hu nagyközönségi portál. 

A Benedetto, Győr egyik ikonikus cukrászdája 1986 nyarán nyílt a Nádorvárosban, az Erzsébet-liget sarkán, amikor Cseh István 1991 március 12-én átvette az üzemeltetését. A fénykorban, főidényben 10-15-en is dolgoztak a cukrászdában, mostanra hárman maradtak. 

 

"Nehéz volt meghozni a döntést, de muszáj volt bezárnom ebben a gazdasági helyzetben, főleg úgy, hogy nagyon bizonytalan a jövő" mondta Cseh István üzletvezető, aki Balogh Mártonnal együtt nyitotta anno a cukrászdát.  - Az alapanyagárak emelkedésével olyan összegeket kellett volna kiírnom az árlapra, amelyet nem lett volna szívem elkérni. Az utóbbi időben kifizetett villanyszámláim összege egymillió-kettőszázezerre rúgott. Ezt nem lehet kigazdálkodni egy kis cukrászdában, ahol 500-600 forintos termékeket árulunk".

A Benedetto-ban sosem volt szünnap: mindig a saját süteményeit árulta, híres volt somlói galuskájáról, gesztenyepüréjéről, egyedi tejszínéről. Mint Cseh István visszaemlékszik, volt vendége, aki Budapestről Bécsbe utazva állt meg nála mindig a tejszínes cappuccinóért. 

 "A cukrászdák a legnagyobb vesztesei a válságnak. Még egy vendéglátóhely is kiszállíthat, de mi nem. Hónapok óta csökken a forgalmunk, mostanra körülbelül 20-25 százalékkal. Szerintem a következő év elején a cukrászdák több mint fele be fog zárni", jósolta Cseh.

A teljes cikk elolvasható: ITT

 

 

Forrás: kisalfold.hu


Kihirdették a 2024-es San Pellegrino Young Chef Award for South Europe győztesét

Kihirdették a 2024-es San Pellegrino Young Chef Award for South Europe győztesét  

Haiku ihletésű őzhús fogással nyert a fiatal séf.
Növekszik a halfogyasztás Magyarországon

Növekszik a halfogyasztás Magyarországon  

A METRO Gasztroakadémián rendezett eseményen hangsúlyozták a magyar halak kiváló minőségét, egészségügyi előnyeit és környezetbarát jellegét, valamint a hazai halászok fontos és áldozatos munkáját.
A csokoládé, amely pillanatok alatt meghódította a világot

A csokoládé, amely pillanatok alatt meghódította a világot 

Mi az a dubai csokoládé, és mi az oka annak, hogy mindenki megőrül érte?
Három Michelin-elismerés a MOL Campus éttermeinek

Három Michelin-elismerés a MOL Campus éttermeinek 

Dupla Michelin-ajánlás a MOL torony éttermeiben és Lendvai Levente az Év Fiatal Séfje.
Liptai Zsolt lett az év bortermelője

Liptai Zsolt lett az év bortermelője 

A magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét kedden hirdették ki.
Michelin Guide díjkiosztó: íme, az idei hazai díjazottak teljes listája

Michelin Guide díjkiosztó: íme, az idei hazai díjazottak teljes listája 

A világ vezető étteremkalauza, a Michelin Guide 2024. december 10-i magyarországi díjátadóján kiderült, hogy országos szinten 78 étterem került be a francia kalauz magyarországi ajánlójába.
Január elsején életbe lép a szervízdíj változásáról szóló rendelet

Január elsején életbe lép a szervízdíj változásáról szóló rendelet 

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter aláírta azt a rendeletet, amely szabályozza a szervizdíjakat.
Mész vagy maradsz, Osama?

Mész vagy maradsz, Osama? 

Osama Kutaini , szír származású séf neve mára megkerülhetetlenné vált a hazai gasztro területén. Tehetségét sosem kispályán mutatta meg: mindig is a fine dining csúcskategóriás világában, ötcsillagos éttermek konyháján alkotott.
High-end japán életérzés – kerek évfordulóval

High-end japán életérzés – kerek évfordulóval 

Idén 30 éves az a márka, amely világszerte lenyűgözi rajongóit.
Jövőre  megújul a ProWein

Jövőre megújul a ProWein  

„Fedezd fel a holnap ízeit” mottóval, friss és modern megjelenéssel, illetve új csarnokelrendezéssel mutatkozik be a ProWein 2025.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.