Búcsú Győr egyik ikonikus helyétől

Bezár januártól a város egyik híres cukrászdája, a nádorvárosi Benedetto. Cseh István üzletvezető  három évtized után kénytelen lehúzni a rolót a költségek drasztikus növekedése miatt, adja hírül a kisalfold.hu nagyközönségi portál. 

A Benedetto, Győr egyik ikonikus cukrászdája 1986 nyarán nyílt a Nádorvárosban, az Erzsébet-liget sarkán, amikor Cseh István 1991 március 12-én átvette az üzemeltetését. A fénykorban, főidényben 10-15-en is dolgoztak a cukrászdában, mostanra hárman maradtak. 

 

"Nehéz volt meghozni a döntést, de muszáj volt bezárnom ebben a gazdasági helyzetben, főleg úgy, hogy nagyon bizonytalan a jövő" mondta Cseh István üzletvezető, aki Balogh Mártonnal együtt nyitotta anno a cukrászdát.  - Az alapanyagárak emelkedésével olyan összegeket kellett volna kiírnom az árlapra, amelyet nem lett volna szívem elkérni. Az utóbbi időben kifizetett villanyszámláim összege egymillió-kettőszázezerre rúgott. Ezt nem lehet kigazdálkodni egy kis cukrászdában, ahol 500-600 forintos termékeket árulunk".

A Benedetto-ban sosem volt szünnap: mindig a saját süteményeit árulta, híres volt somlói galuskájáról, gesztenyepüréjéről, egyedi tejszínéről. Mint Cseh István visszaemlékszik, volt vendége, aki Budapestről Bécsbe utazva állt meg nála mindig a tejszínes cappuccinóért. 

 "A cukrászdák a legnagyobb vesztesei a válságnak. Még egy vendéglátóhely is kiszállíthat, de mi nem. Hónapok óta csökken a forgalmunk, mostanra körülbelül 20-25 százalékkal. Szerintem a következő év elején a cukrászdák több mint fele be fog zárni", jósolta Cseh.

A teljes cikk elolvasható: ITT

 

 

Forrás: kisalfold.hu


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.