Buherált pénztárgéppel 305 milliós bukta

Meghamisította pénztárgépe adatait, így 305 millió forint bevételt akart eltitkolni és az adózás alól kivonni egy Pest megyei éttermet üzemeltető vállalkozás - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal csütörtökön az MTI-vel.

A hatóság ellenőrzési tapasztalatai szerint egyes vendéglátósok ma már elsősorban nem a nyugtaadás kikerülésével trükköznek, hanem manipulált szoftverek révén igyekeznek a bevételt eltitkolni.

A NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának ellenőrei egy korábbi próbavásárlás alkalmával arra figyeltek fel, hogy bár a vásárlás ellenértékéről szabályos pénztárgépi nyugtát, illetve az áfatörvényben meghatározott adattartalmú elektronikus pincérblokkot kaptak, ez utóbbi megjelenése alkalmas volt a nyugta "helyettesítésére" és így a fogyasztók megtévesztésére. A revizorok pénzügyőrökkel és informatikusokkal tértek vissza és elvégezték a cég számítógépén található adatok mentését. Az adatmentés során kiderült, hogy a pénztárgép PC bemenettel rendelkezett, így az eladó egy meghatározott funkció billentyű alkalmazásával, vagy annak mellőzésével dönthetett úgy, hogy a vásárlást megjeleníti-e a pénztárgépben, vagy – számítógép segítségével – csak a megtévesztő pincérblokkot nyomtatja ki.

Az adatok alapján egyértelművé vált, hogy a társaság négyéves működése alatt 305 millió forintot meghaladó összegű bevételt titkolt el, miközben bevallásai szerint több éve veszteségesen üzemelt és az áfafizetési kötelezettségét is minimalizálta.

Az adózónál a NAV azonnali átfogó vizsgálatot rendelt el, mely során az adóhiány és bírság megállapításán túl, vizsgálják a társaság ügyvezetőjének büntetőjogi felelősségét is. (Elemzeskozpont.hu, MTI)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.