Büntetlen édes örömök

Aki eddig nem kattant rá az édességekre – mert félt a rá gyorsan felkúszó kilóktól, vagy valamilyen egészségügyi problémák miatt -, annak is eljött most az ideje. Ugyanis a világ legújabb édességtrendje így összegezhető: egyél desszertet, amennyi csak jól esik, mert kalória, és pláne galádul felszívódó szénhidrát szinte egy csepp se található benne…

römmel állapíthatjuk meg: desszert fronton nem haladt el mellettünk el a világ, sőt… A legújabb vonalat képviselő összeállítások terén ugyanis mi is az élvonalba tartozunk. Ilyen például a kizárólag nyírfacukorból készült sütemény sereg az egyik pesti hotel kávéház kínálatában, amelyet a napokban mutattak be, vagy az az édes, az igazihoz megszólalásig hasonlító, ámde szuperegészséges szortiment, amelyet egy hazai kézműves kiscég kizárólag vendéglátósok megrendelése alapján készít és szállít ki.

Olyan, mintha…

Nyírfacukor, mandula- és mogyoróliszt, cukormentes belga diabetikus csokoládé – sorolja Bechmann György, a Radisson Béke Blu Hotel Zsolnay Kávéházának cukrászmestere azokat az alkotóanyagokat, amelyek segítségével megalkotta azon cukormentes süteményeket, amelyek mostantól a kávéházuk kínálatát bővítik. Hat desszertről van szó, amelyek egytől-egyig cukor felhasználása nélkül születtek, az igaziakhoz megtévesztően hasonlítanak, és nem mellesleg az ízük sem utolsó. Van köztük erdei gyümölcs tartlet lágy sajtkrémmel megbolondítva, egy madrigál elnevezésű könnyű piskóta, amelybe tonkabab és keserűcsokoládé mousse is került. Van még a hagyományoshoz megtévesztésig hasonló feketeerdő torta, csak éppen itt a csokoládés piskóta, a meggy és cseresznyepálinkás vaníliakrém cukormentes alapanyagból készült. Egy rózsa szíve fantázianevű kókuszos tészta joghurthabbal, egy csokoládébomba, amelybe három különféle szuperegészséges csoki került, és egy carpa diem elnevezésű süti, ami valóban király: benne mandarinos piskótakrém van mogyoróval és Baileys-szel megbolondítva.

Fagyasztva a fogyasztónak

A hazai vendéglátós szakma egyik jó ismerője – hiszen értékesítés terén elévülhetetlen érdemeket szerzett – gondolt egy nagyot, hátat fordított printnek, online-kiadványnak, megrendelőknek, lehetséges hirdetőknek, és belevágott valami egész másba. J. Kovács Imre egy kézműves desszert céget alapított, és most nagy büszkén mutatja éttermeseknek, kisebb és nagyobb helyek tulajdonosainak azokat a minőségi, kizárólag egészséges alapanyagokból készült desszertkülönlegességeket, amelyekből máris jelentős mennyiséget rendeltek. Ezek innovatív módon készült mélyhűtött desszertkockák, méghozzá olyanok, amelyeket cukorbetegek vagy bármilyen ételallergiában szenvedők is jó étvággyal fogyaszthatnak, hiszen nincs bennük sem cukor, sem liszt. Hétféle ízben készítik – és az a legjobb benne, ha valaki mind a hétfélét kipróbálja, akkor is tudja: nem kalóriabombát, hanem egészséges finomságot fogyasztott el.

Pá rizs!

Na és akkor most tegyük félre a sok egészséges édességet, jöjjön valami egész más! Ami szintén trendi, nagy divat a fiatalok körében is, és nemcsak tartalmával, hanem a teljes körítéssel, azaz a megjelenéssel, a design-nal is hódít. Hiszen három éve, amióta megnyílt Magyarország designcukrászdája, a Sugar!, azóta tart diadalmenete, egyfajta stílust, egyéni trendet teremtve. Minden évben egy-egy vadonatúj komplett kollekciót talál ki Horváth Eszter tulajdonos, most éppen (Tokió és New York után) Párizs világa ragadta el, egy falatnyi francia fővárost csempészett különleges megjelenésű pesti üzletébe. Mivel a stylistből lett cukrászhölgy (aki egyébként híres cukrászdinasztia sarja) a maximalizmus megszállottja, süteményei legapróbb részletei is Párizst idézik: emitt egy kánkázó láb kandikál ki a hab közül, amott harapnivaló sajtszeletet formáz egy másik desszert. Virágformák, baguette, sajt, Moulin Rouge, a híres francia opera-szelet, vagy a St. Honoré krém újragondolva – Párizs nagyvonalúan mulatós világa és tradicionális desszertjei mind felvonulnak a legújabb kreációban. A Sugar! teljes belső világa, a falak díszítése, a háttérzene, de még a gyönyörűen megrajzolt étlap is egy éven át most a könnyed, vidám francia életérzést lopja a komoran szürke pesti aszfaltra.

Vágó Ágnes
Vendég & Hotel


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.