Büntetlen édes örömök

Aki eddig nem kattant rá az édességekre – mert félt a rá gyorsan felkúszó kilóktól, vagy valamilyen egészségügyi problémák miatt -, annak is eljött most az ideje. Ugyanis a világ legújabb édességtrendje így összegezhető: egyél desszertet, amennyi csak jól esik, mert kalória, és pláne galádul felszívódó szénhidrát szinte egy csepp se található benne…

römmel állapíthatjuk meg: desszert fronton nem haladt el mellettünk el a világ, sőt… A legújabb vonalat képviselő összeállítások terén ugyanis mi is az élvonalba tartozunk. Ilyen például a kizárólag nyírfacukorból készült sütemény sereg az egyik pesti hotel kávéház kínálatában, amelyet a napokban mutattak be, vagy az az édes, az igazihoz megszólalásig hasonlító, ámde szuperegészséges szortiment, amelyet egy hazai kézműves kiscég kizárólag vendéglátósok megrendelése alapján készít és szállít ki.

Olyan, mintha…

Nyírfacukor, mandula- és mogyoróliszt, cukormentes belga diabetikus csokoládé – sorolja Bechmann György, a Radisson Béke Blu Hotel Zsolnay Kávéházának cukrászmestere azokat az alkotóanyagokat, amelyek segítségével megalkotta azon cukormentes süteményeket, amelyek mostantól a kávéházuk kínálatát bővítik. Hat desszertről van szó, amelyek egytől-egyig cukor felhasználása nélkül születtek, az igaziakhoz megtévesztően hasonlítanak, és nem mellesleg az ízük sem utolsó. Van köztük erdei gyümölcs tartlet lágy sajtkrémmel megbolondítva, egy madrigál elnevezésű könnyű piskóta, amelybe tonkabab és keserűcsokoládé mousse is került. Van még a hagyományoshoz megtévesztésig hasonló feketeerdő torta, csak éppen itt a csokoládés piskóta, a meggy és cseresznyepálinkás vaníliakrém cukormentes alapanyagból készült. Egy rózsa szíve fantázianevű kókuszos tészta joghurthabbal, egy csokoládébomba, amelybe három különféle szuperegészséges csoki került, és egy carpa diem elnevezésű süti, ami valóban király: benne mandarinos piskótakrém van mogyoróval és Baileys-szel megbolondítva.

Fagyasztva a fogyasztónak

A hazai vendéglátós szakma egyik jó ismerője – hiszen értékesítés terén elévülhetetlen érdemeket szerzett – gondolt egy nagyot, hátat fordított printnek, online-kiadványnak, megrendelőknek, lehetséges hirdetőknek, és belevágott valami egész másba. J. Kovács Imre egy kézműves desszert céget alapított, és most nagy büszkén mutatja éttermeseknek, kisebb és nagyobb helyek tulajdonosainak azokat a minőségi, kizárólag egészséges alapanyagokból készült desszertkülönlegességeket, amelyekből máris jelentős mennyiséget rendeltek. Ezek innovatív módon készült mélyhűtött desszertkockák, méghozzá olyanok, amelyeket cukorbetegek vagy bármilyen ételallergiában szenvedők is jó étvággyal fogyaszthatnak, hiszen nincs bennük sem cukor, sem liszt. Hétféle ízben készítik – és az a legjobb benne, ha valaki mind a hétfélét kipróbálja, akkor is tudja: nem kalóriabombát, hanem egészséges finomságot fogyasztott el.

Pá rizs!

Na és akkor most tegyük félre a sok egészséges édességet, jöjjön valami egész más! Ami szintén trendi, nagy divat a fiatalok körében is, és nemcsak tartalmával, hanem a teljes körítéssel, azaz a megjelenéssel, a design-nal is hódít. Hiszen három éve, amióta megnyílt Magyarország designcukrászdája, a Sugar!, azóta tart diadalmenete, egyfajta stílust, egyéni trendet teremtve. Minden évben egy-egy vadonatúj komplett kollekciót talál ki Horváth Eszter tulajdonos, most éppen (Tokió és New York után) Párizs világa ragadta el, egy falatnyi francia fővárost csempészett különleges megjelenésű pesti üzletébe. Mivel a stylistből lett cukrászhölgy (aki egyébként híres cukrászdinasztia sarja) a maximalizmus megszállottja, süteményei legapróbb részletei is Párizst idézik: emitt egy kánkázó láb kandikál ki a hab közül, amott harapnivaló sajtszeletet formáz egy másik desszert. Virágformák, baguette, sajt, Moulin Rouge, a híres francia opera-szelet, vagy a St. Honoré krém újragondolva – Párizs nagyvonalúan mulatós világa és tradicionális desszertjei mind felvonulnak a legújabb kreációban. A Sugar! teljes belső világa, a falak díszítése, a háttérzene, de még a gyönyörűen megrajzolt étlap is egy éven át most a könnyed, vidám francia életérzést lopja a komoran szürke pesti aszfaltra.

Vágó Ágnes
Vendég & Hotel


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.