Büntetlen édes örömök

Aki eddig nem kattant rá az édességekre – mert félt a rá gyorsan felkúszó kilóktól, vagy valamilyen egészségügyi problémák miatt -, annak is eljött most az ideje. Ugyanis a világ legújabb édességtrendje így összegezhető: egyél desszertet, amennyi csak jól esik, mert kalória, és pláne galádul felszívódó szénhidrát szinte egy csepp se található benne…

römmel állapíthatjuk meg: desszert fronton nem haladt el mellettünk el a világ, sőt… A legújabb vonalat képviselő összeállítások terén ugyanis mi is az élvonalba tartozunk. Ilyen például a kizárólag nyírfacukorból készült sütemény sereg az egyik pesti hotel kávéház kínálatában, amelyet a napokban mutattak be, vagy az az édes, az igazihoz megszólalásig hasonlító, ámde szuperegészséges szortiment, amelyet egy hazai kézműves kiscég kizárólag vendéglátósok megrendelése alapján készít és szállít ki.

Olyan, mintha…

Nyírfacukor, mandula- és mogyoróliszt, cukormentes belga diabetikus csokoládé – sorolja Bechmann György, a Radisson Béke Blu Hotel Zsolnay Kávéházának cukrászmestere azokat az alkotóanyagokat, amelyek segítségével megalkotta azon cukormentes süteményeket, amelyek mostantól a kávéházuk kínálatát bővítik. Hat desszertről van szó, amelyek egytől-egyig cukor felhasználása nélkül születtek, az igaziakhoz megtévesztően hasonlítanak, és nem mellesleg az ízük sem utolsó. Van köztük erdei gyümölcs tartlet lágy sajtkrémmel megbolondítva, egy madrigál elnevezésű könnyű piskóta, amelybe tonkabab és keserűcsokoládé mousse is került. Van még a hagyományoshoz megtévesztésig hasonló feketeerdő torta, csak éppen itt a csokoládés piskóta, a meggy és cseresznyepálinkás vaníliakrém cukormentes alapanyagból készült. Egy rózsa szíve fantázianevű kókuszos tészta joghurthabbal, egy csokoládébomba, amelybe három különféle szuperegészséges csoki került, és egy carpa diem elnevezésű süti, ami valóban király: benne mandarinos piskótakrém van mogyoróval és Baileys-szel megbolondítva.

Fagyasztva a fogyasztónak

A hazai vendéglátós szakma egyik jó ismerője – hiszen értékesítés terén elévülhetetlen érdemeket szerzett – gondolt egy nagyot, hátat fordított printnek, online-kiadványnak, megrendelőknek, lehetséges hirdetőknek, és belevágott valami egész másba. J. Kovács Imre egy kézműves desszert céget alapított, és most nagy büszkén mutatja éttermeseknek, kisebb és nagyobb helyek tulajdonosainak azokat a minőségi, kizárólag egészséges alapanyagokból készült desszertkülönlegességeket, amelyekből máris jelentős mennyiséget rendeltek. Ezek innovatív módon készült mélyhűtött desszertkockák, méghozzá olyanok, amelyeket cukorbetegek vagy bármilyen ételallergiában szenvedők is jó étvággyal fogyaszthatnak, hiszen nincs bennük sem cukor, sem liszt. Hétféle ízben készítik – és az a legjobb benne, ha valaki mind a hétfélét kipróbálja, akkor is tudja: nem kalóriabombát, hanem egészséges finomságot fogyasztott el.

Pá rizs!

Na és akkor most tegyük félre a sok egészséges édességet, jöjjön valami egész más! Ami szintén trendi, nagy divat a fiatalok körében is, és nemcsak tartalmával, hanem a teljes körítéssel, azaz a megjelenéssel, a design-nal is hódít. Hiszen három éve, amióta megnyílt Magyarország designcukrászdája, a Sugar!, azóta tart diadalmenete, egyfajta stílust, egyéni trendet teremtve. Minden évben egy-egy vadonatúj komplett kollekciót talál ki Horváth Eszter tulajdonos, most éppen (Tokió és New York után) Párizs világa ragadta el, egy falatnyi francia fővárost csempészett különleges megjelenésű pesti üzletébe. Mivel a stylistből lett cukrászhölgy (aki egyébként híres cukrászdinasztia sarja) a maximalizmus megszállottja, süteményei legapróbb részletei is Párizst idézik: emitt egy kánkázó láb kandikál ki a hab közül, amott harapnivaló sajtszeletet formáz egy másik desszert. Virágformák, baguette, sajt, Moulin Rouge, a híres francia opera-szelet, vagy a St. Honoré krém újragondolva – Párizs nagyvonalúan mulatós világa és tradicionális desszertjei mind felvonulnak a legújabb kreációban. A Sugar! teljes belső világa, a falak díszítése, a háttérzene, de még a gyönyörűen megrajzolt étlap is egy éven át most a könnyed, vidám francia életérzést lopja a komoran szürke pesti aszfaltra.

Vágó Ágnes
Vendég & Hotel


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.