Büntetlen édes örömök

Aki eddig nem kattant rá az édességekre – mert félt a rá gyorsan felkúszó kilóktól, vagy valamilyen egészségügyi problémák miatt -, annak is eljött most az ideje. Ugyanis a világ legújabb édességtrendje így összegezhető: egyél desszertet, amennyi csak jól esik, mert kalória, és pláne galádul felszívódó szénhidrát szinte egy csepp se található benne…

römmel állapíthatjuk meg: desszert fronton nem haladt el mellettünk el a világ, sőt… A legújabb vonalat képviselő összeállítások terén ugyanis mi is az élvonalba tartozunk. Ilyen például a kizárólag nyírfacukorból készült sütemény sereg az egyik pesti hotel kávéház kínálatában, amelyet a napokban mutattak be, vagy az az édes, az igazihoz megszólalásig hasonlító, ámde szuperegészséges szortiment, amelyet egy hazai kézműves kiscég kizárólag vendéglátósok megrendelése alapján készít és szállít ki.

Olyan, mintha…

Nyírfacukor, mandula- és mogyoróliszt, cukormentes belga diabetikus csokoládé – sorolja Bechmann György, a Radisson Béke Blu Hotel Zsolnay Kávéházának cukrászmestere azokat az alkotóanyagokat, amelyek segítségével megalkotta azon cukormentes süteményeket, amelyek mostantól a kávéházuk kínálatát bővítik. Hat desszertről van szó, amelyek egytől-egyig cukor felhasználása nélkül születtek, az igaziakhoz megtévesztően hasonlítanak, és nem mellesleg az ízük sem utolsó. Van köztük erdei gyümölcs tartlet lágy sajtkrémmel megbolondítva, egy madrigál elnevezésű könnyű piskóta, amelybe tonkabab és keserűcsokoládé mousse is került. Van még a hagyományoshoz megtévesztésig hasonló feketeerdő torta, csak éppen itt a csokoládés piskóta, a meggy és cseresznyepálinkás vaníliakrém cukormentes alapanyagból készült. Egy rózsa szíve fantázianevű kókuszos tészta joghurthabbal, egy csokoládébomba, amelybe három különféle szuperegészséges csoki került, és egy carpa diem elnevezésű süti, ami valóban király: benne mandarinos piskótakrém van mogyoróval és Baileys-szel megbolondítva.

Fagyasztva a fogyasztónak

A hazai vendéglátós szakma egyik jó ismerője – hiszen értékesítés terén elévülhetetlen érdemeket szerzett – gondolt egy nagyot, hátat fordított printnek, online-kiadványnak, megrendelőknek, lehetséges hirdetőknek, és belevágott valami egész másba. J. Kovács Imre egy kézműves desszert céget alapított, és most nagy büszkén mutatja éttermeseknek, kisebb és nagyobb helyek tulajdonosainak azokat a minőségi, kizárólag egészséges alapanyagokból készült desszertkülönlegességeket, amelyekből máris jelentős mennyiséget rendeltek. Ezek innovatív módon készült mélyhűtött desszertkockák, méghozzá olyanok, amelyeket cukorbetegek vagy bármilyen ételallergiában szenvedők is jó étvággyal fogyaszthatnak, hiszen nincs bennük sem cukor, sem liszt. Hétféle ízben készítik – és az a legjobb benne, ha valaki mind a hétfélét kipróbálja, akkor is tudja: nem kalóriabombát, hanem egészséges finomságot fogyasztott el.

Pá rizs!

Na és akkor most tegyük félre a sok egészséges édességet, jöjjön valami egész más! Ami szintén trendi, nagy divat a fiatalok körében is, és nemcsak tartalmával, hanem a teljes körítéssel, azaz a megjelenéssel, a design-nal is hódít. Hiszen három éve, amióta megnyílt Magyarország designcukrászdája, a Sugar!, azóta tart diadalmenete, egyfajta stílust, egyéni trendet teremtve. Minden évben egy-egy vadonatúj komplett kollekciót talál ki Horváth Eszter tulajdonos, most éppen (Tokió és New York után) Párizs világa ragadta el, egy falatnyi francia fővárost csempészett különleges megjelenésű pesti üzletébe. Mivel a stylistből lett cukrászhölgy (aki egyébként híres cukrászdinasztia sarja) a maximalizmus megszállottja, süteményei legapróbb részletei is Párizst idézik: emitt egy kánkázó láb kandikál ki a hab közül, amott harapnivaló sajtszeletet formáz egy másik desszert. Virágformák, baguette, sajt, Moulin Rouge, a híres francia opera-szelet, vagy a St. Honoré krém újragondolva – Párizs nagyvonalúan mulatós világa és tradicionális desszertjei mind felvonulnak a legújabb kreációban. A Sugar! teljes belső világa, a falak díszítése, a háttérzene, de még a gyönyörűen megrajzolt étlap is egy éven át most a könnyed, vidám francia életérzést lopja a komoran szürke pesti aszfaltra.

Vágó Ágnes
Vendég & Hotel


Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.
Luxuscikk lett a körte

Luxuscikk lett a körte 

A legfeltűnőbb jelenség hosszú távon a terméspotenciál csökkenése. 
Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt

Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt 

A Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete és a Pécs-Mecseki Borút Egyesület idén is megrendezi a Pécsi Borvidék egyik legkedveltebb őszi rendezvényét, a Mecseknádasdi Bor-Barangolót .
Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten

Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten 

Egyesével válogatott, tökéletes kakaóbabok Venezuela, Nicaragua, Tanzánia és Madagaszkár egzotikus termőterületeiről, ritka és egyedülálló ízvilág, high-tech, mégis manufakturális eljárások, és a mindezt megalapozó, sok évnyi kutatás.
Bezár a Várkert Bisztró

Bezár a Várkert Bisztró 

Nem a budai topvendéglátóegységről van szó, hanem a gyulai Várfürdőnél lévő bisztró zár be napokon belül.
Hamarosan Food Truck Show

Hamarosan Food Truck Show 

A Vámház körúton ünnepelnek a mozgó éttermek.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.