Charity kávézó a Belvárosban

Új kávézó Budapest szívében, az Arany János utcában, a Magyar Vöröskereszt székházában: nem véletlen a helyszínválasztás.

A Vöröskereszt kávézót nyit a belvárosban: Empathy Cafe&Bistro néven közösségi tér nyílik a humanitárius szervezet székházában. Jó hír, hogy mindenki, aki betér ide, fogyasztásával a szervezet karitatív munkáját támogatja. Az Empathy nem csupán egy charity kávézó és bisztro kíván lenni, hanem egy olyan közösségi- és alkotótér is, ami fontos társadalmi témáknak ad teret az empátia jegyében.

Garázsból speciality kávézó

A Magyar Vöröskereszt a jövő héten, Arany János utcai székházának földszintjén egy speciality kávézó-bisztrót nyit Empathy Cafe&Bistro néven. A szervezet a korábban kihasználatlanul álló földszinti garázsbeállóját és a mellette található irodát gondolta újra és alakította át vendéglátóhellyé. A beruházás a Google alapítványi támogatásából, valamint széleskörű hazai összefogás eredményeként valósulhatott meg. A projektben résztvevő cégek saját termékeiket, szolgáltatásaikat térítésmentesen ajánlották fel, vagy jelentős kedvezményt biztosítottak ezekből a jó ügy érdekében.

A hamarosan megnyitó vendéglátóegység több különlegességgel várja majd a vendégeket. A hely meghatározó itala az a magas minőséget képviselő, speciality kávé lesz, amelyet egy Costa Rica-ban élő magyar, Bányai László termel és Tóth Sándor a szekszárdi Kávé Háza vezetője pörköl.

Ételfronton pedig háromféle DOP lángos közül választhatnak a falatozni vágyók. Ezt a fogást a hagyomány és az innováció fúziója ihlette, félúton van a római pizza és a magyar lángos között, amelyre friss, hazai alapanyagokból készült feltétek kerülnek az ismert balatoni gasztro szakember, Bezerics Dani (Paletta) kreációiból. Italfronton többek között a Laposa Birtok kéknyelűjét lehet megkóstolni. A pincészet egyébként az idei évjáratú boraik bolti eladásaiból is támogatja a szervezet véradásszervezési munkáját.

Fő a hazai vonal, nincs műanyag

Az étel- és italkínálat kialakításában egyébként alapvető szempont volt, hogy lehetőség szerint hazai termelőktől származó alapanyagokkal dolgozzon az Empathy konyhája és az is, hogy működése minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után. Utóbbira remek példa, hogy a kávézó szinte teljesen száműzi a műanyagot, nem használnak majd PET palackokat, hanem csapvízből készítenek szűrt és magnéziummal dúsított vizet a BWT által felajánlott technológiával. Újrahasznosított tálalóeszközeik lesznek, a mosogatásához pedig csak zöld tisztítószereket használnak majd, hogy minél kevésbé terheljék a környezetet. A megmaradt ételeket a Budapest Bike Maffia segítségével szeretnék majd eljuttatni a hajlék nélkül élőknek saját ellátó intézményeinkbe.

Fogyatékkal élőket is várnak

Az épület kialakításánál figyeltek a látás-, mozgás- és a hallássérültek megváltozott igényeire és az akadálymentesítésre is. Az Empathy-ba bekerült egy úgynevezett indukciós hurok, amely a hallássérültek számára könnyíti meg a kommunikációt. Ez egyelőre egyedülállónak számít a hazai vendéglátásban.

A kivitelezés kezdeti szakaszában egyébként a Vöröskereszt szolgáltató házának hajléktalanjai is részt vettek, elsősorban a bontási munkálatokat végezték.

Közös asztal, ingyenes könyvtár

A hely szimbóluma egy 16 méter hosszú vendégasztal lesz, amellyel a Vöröskereszt fizikailag is szeretné megjeleníteni az Empathy fő mondanivalóját, hogy: "Üljünk egy asztalhoz és tegyük félre az előítéleteinket!” A kávézó közösségi- és alkotótér funkciója már a nyitás előtt elindult, hiszen az Empathy közösségi könyvespolcára közel 100 ismert és elismert ember, színészek, írók, médiaszemélyiségek, zenészek és vendéglátósok ajánlották fel kedvenc könyvüket, vagy saját alkotásukat, amelyekbe kézírásukkal jegyezték be az empátiáról vallott gondolataikat.

"Mertünk merészet álmodni"

„A Magyar Vöröskeresztnél hiszünk abban, hogy egy nagy múltú szervezet, akkor lehet időtálló, ha képes a megújulásra.” – mondta el Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. – 137 éve humanitárius feladatok széles körét látjuk el idehaza és a határainkon túl. Az elmúlt években egy tudatos szemléletváltással új utakat is keresünk, hogy segítő tevékenységünket a továbbiakban is zavartalanul tudjuk végezni. Ezen az úton tett legújabb és legmerészebb vállalkozásunk, az Empathy Cafe&Bistro, ami nem csupán egy charity kávézó lesz, hanem egy olyan közösségi tér, ami fontos társadalmi témáknak is otthont adhat.” – tette hozzá a legnagyobb hazai humanitárius szervezet vezetője.

Infok a nyitásról

Az Empathy Cafe&Bistro augusztus 6-án nyitja meg kapuit és várja a vendégeket, akik nem csak ehetnek, ihatnak és jól érezhetik magukat egy izgalmas, új helyszínen, hanem fogyasztásukkal ráadásul támogatják is a Magyar Vöröskereszt segítő tevékenységeit.

Empathy Cafe&Bistro Budapest, Arany János utca 31.

Nyitás: 2018. augusztus 6.

Nyitva tartás: Hétfő-Csütörtök: 7:30-20:00, Péntek: 7:30-22:00, Szombat-Vasárnap: zárva

Forrás: Mgyar Vöröskereszt / Vendég


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.