Cipőt a cipőboltból, BalatonBort a Balatontól!

Június 16-án a tihanyi Balaton Pikniken tartotta a Balatoni Kör a BalatonBor, Hegybor premier rendezvényét. Itt megtudhattuk idén melyik tó körüli pincészetek adják idén a legjobb fröccsbort? A BalatonBor mindig Olaszrizlingből készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel a feltételeknek.

Ez a projekt valódi, organikus, alulról jövő szerveződés, fő célunk, hogy a balatoni termelők a balatoni olaszrizlingjüket, mint BalatonBort vagy Hegybort a Balaton térségében tudják értékesíteni, és ily módon a lehető legtöbb helyi vendéglátóegységben jelen legyünk

– mondta Barabás Barna, a Rizling Generáció Egyesület elnöke, majd hozzátette:

Idén 19 termelő várhatóan 100 ezer palack BalatonBort készít. Vásárlói visszajelzések alapján tudjuk, hogy a BalatonBorok minősége évről évre emelkedik, csak bíztatni tudok minden termelőt, hogy nevezzen, készítsen BalatonBort, és bíztatunk minden vendéglátós, akár egy strandi lángosos, akár egy elegánsabb szálloda, hogy tartsa kínálatában ezt a tételt, ami kiváló fröccsbor, és a könnyed ételeknek is jó kísérője.

 

Forrás: Balatoni Kör/Pesthy Márton
Forrás: Balatoni Kör/Pesthy Márton

Mind a hat balatoni borrégión megtalálható az olaszrizling, ezért a szőlőre építették az ötlet kitalálói ezt a projektet.

A Balatonnál fogyó borokhoz képest ez a 100 ezer palack még csak egy kisebb mennyiség, de évről évre növekszik ez a szám.

Az idei évben azokat a vendéglátósokat is megszólítják, akik eddig nem mertek vagy nem akartak BalatonBor tartani a kínálatukban. Boros pohár promócióval és marketing kihelyezéssel, szakmai támogatással segítik őket. Arra bíztatnak minden Balatonra érkező vendéget, hogy kóstoljon minél többféle BalatonBort, és találja meg a kedvencét.

Hegyborból pedig várhatóan 33 ezer palack készül, ez egy magasabb kategória, nem a fajta gyümölcsösségről, ropogós ízvilágról szól, ezek már a termőhelyet előtérbe helyező, komolyabb tételek.

Kardos Gábor, a BalatonBor megálmodója:

Egy nagyvonalú gesztus is van abban a borászok részéről, hogy a BalatonBor címkén kisebb betűvel van rajta a saját nevük, mint a közös név.

A magyar fogyasztók tudatát a privát és multi brandek uralják, ez a közösségi brand ezért is különleges, egyedi a magyar fogyasztónak, de a közösségi brand-tudatosság erősítésével az európai borvilágban meghatározó szemléletet erősítjük itthon.

2024-ben BalatonBor termelők:

Androsics Birtok, Barna Pince Ábrahámhegy, Bujdosó Pincészet, Cseh családi Pince, Dobosi Pincészet, Dóka Éva Pincészet, Dombi Pince, Fata Pince, Feind Pincészet, Hujber Pincészet, Koronczai Pince, Laposa Pince, MATE Badacsony, Pócz Pincészet, Szabó és fia, Tagyon Birtok, Végh testvérek, Veszprémi pince, Zelna Borászat

2024-ben Hegybort készítők:

Androsics Birtok, Bujdosó Pincészet, Cseh Családi Pince, Dobosi Pincészet, Dombi Pince, Fata Pince, kisspine, Martinus Birtok, Tagyon Birtok, Tánczos Pince, Végh testvérek, Zelna Borászat

 


Ha nyár, akkor a tóhoz indulóknál ott a Balatoni Gasztrokalauz

Ha nyár, akkor a tóhoz indulóknál ott a Balatoni Gasztrokalauz 

Az idén 48 éves Magyar Konyha a főszezonra ismét olvasói kezébe adja ingyenes balatoni gasztroiránytűjét.
Európai éttermek a világ legjobbjainak listáján

Európai éttermek a világ legjobbjainak listáján 

A gasztronómiai világ kiválóságai előtt, június 5-én hirdették ki a The World's 50 Best Restaurants 2024-es rangsorát.
A nyár leglátványosabb borversenye Budapesten

A nyár leglátványosabb borversenye Budapesten 

Hétvégén rendezik a "Winelovers 100 - 100 legjobb magyar bor” versenyt.
A Camponában nyílt a gyorsétteremlánc legújabb egysége

A Camponában nyílt a gyorsétteremlánc legújabb egysége 

A XXII. kerületben történt jelentős mértékű beruházások növelték a környék potenciálját, de a bevásárlóközpont könnyű megközelíthetősége is fontos szempont volt az étteremlánc számára.
A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott

A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott 

A hely, ahol még az egyszerű zsírosdeszka is igazi gasztro műalkotás.
Elindult a fiatalokat megcélzó nyári boros kampány

Elindult a fiatalokat megcélzó nyári boros kampány 

Június 1-jén a Magyar Bormarketing Ügynökség elindította a fiatalokat célzó országos Buborékok nyara kampányát.
Megkóstoltuk az olaszok kedvenc fagylaltját

Megkóstoltuk az olaszok kedvenc fagylaltját 

Gianni Annoni bemutatta nekünk legújabb fagylaltkínálatát, amelyeket a legjobb alapanyagokból, hagyományos receptek alapján készítenek és a Candy hűtőinek köszönhetően a legtökéletesebb hőfokon kínálnak.
Durrantottak a somlói pezsgőkészítők a világ legrangosabb versenyén

Durrantottak a somlói pezsgőkészítők a világ legrangosabb versenyén 

A Kreinbacher Birtok Brut Classic és Prestige Brut pezsgői aranyérmet vihettek haza a 2024-es Decanter World Wine Awards-ról, Londonból.
Életműdíj a villányi borásznak

Életműdíj a villányi borásznak 

A most díjazott villányi szakembert a 2017-ben alapított Életmű Díj átadásán családtagjai, a Magyar Bor Akadémia tagjai és barátai köszöntötték.
Szalonnás fagylalt és többezer dolláros nuggets: amerikai mekikben tesztelték az AI-t

Szalonnás fagylalt és többezer dolláros nuggets: amerikai mekikben tesztelték az AI-t 

A technológia már a kezdetek kezdetén ellentmondásos volt, bár eleinte csak azért aggódott mindenki, hogy a mesterséges intelligencia elveszi majd az emberek munkáját.