Cipőt a cipőboltból, BalatonBort a Balatontól!

Június 16-án a tihanyi Balaton Pikniken tartotta a Balatoni Kör a BalatonBor, Hegybor premier rendezvényét. Itt megtudhattuk idén melyik tó körüli pincészetek adják idén a legjobb fröccsbort? A BalatonBor mindig Olaszrizlingből készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel a feltételeknek.

Ez a projekt valódi, organikus, alulról jövő szerveződés, fő célunk, hogy a balatoni termelők a balatoni olaszrizlingjüket, mint BalatonBort vagy Hegybort a Balaton térségében tudják értékesíteni, és ily módon a lehető legtöbb helyi vendéglátóegységben jelen legyünk

– mondta Barabás Barna, a Rizling Generáció Egyesület elnöke, majd hozzátette:

Idén 19 termelő várhatóan 100 ezer palack BalatonBort készít. Vásárlói visszajelzések alapján tudjuk, hogy a BalatonBorok minősége évről évre emelkedik, csak bíztatni tudok minden termelőt, hogy nevezzen, készítsen BalatonBort, és bíztatunk minden vendéglátós, akár egy strandi lángosos, akár egy elegánsabb szálloda, hogy tartsa kínálatában ezt a tételt, ami kiváló fröccsbor, és a könnyed ételeknek is jó kísérője.

 

Forrás: Balatoni Kör/Pesthy Márton
Forrás: Balatoni Kör/Pesthy Márton

Mind a hat balatoni borrégión megtalálható az olaszrizling, ezért a szőlőre építették az ötlet kitalálói ezt a projektet.

A Balatonnál fogyó borokhoz képest ez a 100 ezer palack még csak egy kisebb mennyiség, de évről évre növekszik ez a szám.

Az idei évben azokat a vendéglátósokat is megszólítják, akik eddig nem mertek vagy nem akartak BalatonBor tartani a kínálatukban. Boros pohár promócióval és marketing kihelyezéssel, szakmai támogatással segítik őket. Arra bíztatnak minden Balatonra érkező vendéget, hogy kóstoljon minél többféle BalatonBort, és találja meg a kedvencét.

Hegyborból pedig várhatóan 33 ezer palack készül, ez egy magasabb kategória, nem a fajta gyümölcsösségről, ropogós ízvilágról szól, ezek már a termőhelyet előtérbe helyező, komolyabb tételek.

Kardos Gábor, a BalatonBor megálmodója:

Egy nagyvonalú gesztus is van abban a borászok részéről, hogy a BalatonBor címkén kisebb betűvel van rajta a saját nevük, mint a közös név.

A magyar fogyasztók tudatát a privát és multi brandek uralják, ez a közösségi brand ezért is különleges, egyedi a magyar fogyasztónak, de a közösségi brand-tudatosság erősítésével az európai borvilágban meghatározó szemléletet erősítjük itthon.

2024-ben BalatonBor termelők:

Androsics Birtok, Barna Pince Ábrahámhegy, Bujdosó Pincészet, Cseh családi Pince, Dobosi Pincészet, Dóka Éva Pincészet, Dombi Pince, Fata Pince, Feind Pincészet, Hujber Pincészet, Koronczai Pince, Laposa Pince, MATE Badacsony, Pócz Pincészet, Szabó és fia, Tagyon Birtok, Végh testvérek, Veszprémi pince, Zelna Borászat

2024-ben Hegybort készítők:

Androsics Birtok, Bujdosó Pincészet, Cseh Családi Pince, Dobosi Pincészet, Dombi Pince, Fata Pince, kisspine, Martinus Birtok, Tagyon Birtok, Tánczos Pince, Végh testvérek, Zelna Borászat

 


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.