Csak fújják a füstöt

Az ukrán kávézók, éttermek és bárok 10 %-a nem tartja be a dohánytilalomról szóló törvényt – közölték a Dohányfüstmentes Ukrajna projekt aktivistái.

A vendéglátóhelyek engedélyezik nem csak a dohányzást, de egyes vendéglátóhelyek még vízipipával is kedveskednek vendégeiknek – írja a Podrobnosti.ua internetes hírportál.
Az aktivisták több vendéglátóhelyen is megfordultak tesztelés céljából. Ígéretük szerint a fogyasztóvédelemnél panaszt fognak tenni a szabálysértő éttermek, kávézók ellen.
Ezenkívül január 10-től a társadalmi szervezetek Ukrajna 10 területén tervezik ellenőrizni az éttermeket. Az aktivisták ezidáig hét nagyvárosban végeztek tesztelést.

Kijevben az éttermek és bárok tulajdonosai megtalálják a módját annak, hogyan kerüljék meg a dohányzási tilalomról december közepén életbe léptetett jogszabályt - írta a Szevodnya című ukrán lapra hivatkozva az MTI. December 16. óta Ukrajnában is tilos a dohányzás a nyilvános helyeken. Ugyanakkor az éttermek és egyéb szórakozóhelyek tulajdonosai számtalan módszert eszeltek ki, hogy a dohányzási tilalom miatt ne veszítsenek vendégeket.

A cikk szerint az egyik kijevi pókerklubban például a játékasztaloknál nem szabad rágyújtani, viszont külön dohányzószobát alakítottak ki kényelmes díványokkal. "A különszobában légtisztító berendezés működik, így a nemdohányzók nem panaszkodnak, és a dohányos vendégek is elégedettek" - mondták a klub vezetői.
Az ukrán főváros egyik népszerű pubjában különös módszert találtak ki. "Füstszagot éreztünk, ezért megkérdeztük a pincért, hogy mi is rágyújthatunk-e" - mesélte a pub egyik vendége. "A pincér erre nedves szalvétákat hozott nekünk, és azt mondta, csináljunk, amit akarunk". Ha ugyanis váratlanul razziát tartanának a hatóságok, akkor a vendég felel azért, mert tiltott helyen dohányzott, nem a szórakozóhely, hiszen ők hamutálat nem adtak neki.
Egy étterem tulajdonosa elárulta, hogy a helyiség egy részét papíron bérbe adta egy fiktív cégnek. Az étterem azon részében szabad a dohányzás, ha pedig büntetést akarnak kiróni emiatt a hatóságok, kereshetik a nem létező cég tulajdonosát.
Az állami fogyasztóvédelmi felügyelőségnél a lapnak azt mondták, hogy eddig nem érkezett hozzájuk panasz éttermi dohányzás miatt. Kifejtették, hogy csak panasz esetén ellenőrizhetik soron kívül az adott intézményt, illetve előre 10 nappal kötelesek jelezni, ha soros ellenőrzést tartanak. Elárulták viszont, hogy telefonon már kaptak jelzést, hogy az ügyészség épületében dohányoznak, a felügyelőség viszont csak írásban tett panasz nyomán hajthat végre ellenőrzést. 

Forrás: MTI


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.