Csak fújják a füstöt

Az ukrán kávézók, éttermek és bárok 10 %-a nem tartja be a dohánytilalomról szóló törvényt – közölték a Dohányfüstmentes Ukrajna projekt aktivistái.

A vendéglátóhelyek engedélyezik nem csak a dohányzást, de egyes vendéglátóhelyek még vízipipával is kedveskednek vendégeiknek – írja a Podrobnosti.ua internetes hírportál.
Az aktivisták több vendéglátóhelyen is megfordultak tesztelés céljából. Ígéretük szerint a fogyasztóvédelemnél panaszt fognak tenni a szabálysértő éttermek, kávézók ellen.
Ezenkívül január 10-től a társadalmi szervezetek Ukrajna 10 területén tervezik ellenőrizni az éttermeket. Az aktivisták ezidáig hét nagyvárosban végeztek tesztelést.

Kijevben az éttermek és bárok tulajdonosai megtalálják a módját annak, hogyan kerüljék meg a dohányzási tilalomról december közepén életbe léptetett jogszabályt - írta a Szevodnya című ukrán lapra hivatkozva az MTI. December 16. óta Ukrajnában is tilos a dohányzás a nyilvános helyeken. Ugyanakkor az éttermek és egyéb szórakozóhelyek tulajdonosai számtalan módszert eszeltek ki, hogy a dohányzási tilalom miatt ne veszítsenek vendégeket.

A cikk szerint az egyik kijevi pókerklubban például a játékasztaloknál nem szabad rágyújtani, viszont külön dohányzószobát alakítottak ki kényelmes díványokkal. "A különszobában légtisztító berendezés működik, így a nemdohányzók nem panaszkodnak, és a dohányos vendégek is elégedettek" - mondták a klub vezetői.
Az ukrán főváros egyik népszerű pubjában különös módszert találtak ki. "Füstszagot éreztünk, ezért megkérdeztük a pincért, hogy mi is rágyújthatunk-e" - mesélte a pub egyik vendége. "A pincér erre nedves szalvétákat hozott nekünk, és azt mondta, csináljunk, amit akarunk". Ha ugyanis váratlanul razziát tartanának a hatóságok, akkor a vendég felel azért, mert tiltott helyen dohányzott, nem a szórakozóhely, hiszen ők hamutálat nem adtak neki.
Egy étterem tulajdonosa elárulta, hogy a helyiség egy részét papíron bérbe adta egy fiktív cégnek. Az étterem azon részében szabad a dohányzás, ha pedig büntetést akarnak kiróni emiatt a hatóságok, kereshetik a nem létező cég tulajdonosát.
Az állami fogyasztóvédelmi felügyelőségnél a lapnak azt mondták, hogy eddig nem érkezett hozzájuk panasz éttermi dohányzás miatt. Kifejtették, hogy csak panasz esetén ellenőrizhetik soron kívül az adott intézményt, illetve előre 10 nappal kötelesek jelezni, ha soros ellenőrzést tartanak. Elárulták viszont, hogy telefonon már kaptak jelzést, hogy az ügyészség épületében dohányoznak, a felügyelőség viszont csak írásban tett panasz nyomán hajthat végre ellenőrzést. 

Forrás: MTI


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.