Csak fújják a füstöt

Az ukrán kávézók, éttermek és bárok 10 %-a nem tartja be a dohánytilalomról szóló törvényt – közölték a Dohányfüstmentes Ukrajna projekt aktivistái.

A vendéglátóhelyek engedélyezik nem csak a dohányzást, de egyes vendéglátóhelyek még vízipipával is kedveskednek vendégeiknek – írja a Podrobnosti.ua internetes hírportál.
Az aktivisták több vendéglátóhelyen is megfordultak tesztelés céljából. Ígéretük szerint a fogyasztóvédelemnél panaszt fognak tenni a szabálysértő éttermek, kávézók ellen.
Ezenkívül január 10-től a társadalmi szervezetek Ukrajna 10 területén tervezik ellenőrizni az éttermeket. Az aktivisták ezidáig hét nagyvárosban végeztek tesztelést.

Kijevben az éttermek és bárok tulajdonosai megtalálják a módját annak, hogyan kerüljék meg a dohányzási tilalomról december közepén életbe léptetett jogszabályt - írta a Szevodnya című ukrán lapra hivatkozva az MTI. December 16. óta Ukrajnában is tilos a dohányzás a nyilvános helyeken. Ugyanakkor az éttermek és egyéb szórakozóhelyek tulajdonosai számtalan módszert eszeltek ki, hogy a dohányzási tilalom miatt ne veszítsenek vendégeket.

A cikk szerint az egyik kijevi pókerklubban például a játékasztaloknál nem szabad rágyújtani, viszont külön dohányzószobát alakítottak ki kényelmes díványokkal. "A különszobában légtisztító berendezés működik, így a nemdohányzók nem panaszkodnak, és a dohányos vendégek is elégedettek" - mondták a klub vezetői.
Az ukrán főváros egyik népszerű pubjában különös módszert találtak ki. "Füstszagot éreztünk, ezért megkérdeztük a pincért, hogy mi is rágyújthatunk-e" - mesélte a pub egyik vendége. "A pincér erre nedves szalvétákat hozott nekünk, és azt mondta, csináljunk, amit akarunk". Ha ugyanis váratlanul razziát tartanának a hatóságok, akkor a vendég felel azért, mert tiltott helyen dohányzott, nem a szórakozóhely, hiszen ők hamutálat nem adtak neki.
Egy étterem tulajdonosa elárulta, hogy a helyiség egy részét papíron bérbe adta egy fiktív cégnek. Az étterem azon részében szabad a dohányzás, ha pedig büntetést akarnak kiróni emiatt a hatóságok, kereshetik a nem létező cég tulajdonosát.
Az állami fogyasztóvédelmi felügyelőségnél a lapnak azt mondták, hogy eddig nem érkezett hozzájuk panasz éttermi dohányzás miatt. Kifejtették, hogy csak panasz esetén ellenőrizhetik soron kívül az adott intézményt, illetve előre 10 nappal kötelesek jelezni, ha soros ellenőrzést tartanak. Elárulták viszont, hogy telefonon már kaptak jelzést, hogy az ügyészség épületében dohányoznak, a felügyelőség viszont csak írásban tett panasz nyomán hajthat végre ellenőrzést. 

Forrás: MTI


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.