Erzsébet betegsége miatt hamarosan talán nem tudja használni az ujjait. Zsuzsi öt évig volt főszakács, autóbalesete, gerinctörése után még tíz évig emelgette a nehéz fazekakat egy konyhán. Kati kézilány volt, Erzsi kesztyűket varrt, míg a folyamatos ülőmunka ki nem kezdte gerincét, a korábban gépi forgácsolóként dolgozott István pedig súlyos koponya- és agysérülésből állt talpra. Ok csak öten abból a csapatból, amely múlt héten vehette kézbe elméleti tudását igazoló bizonyítványát. Ez - majd a nyár folyamán megszerzendő gyakorlati "papír" - a beugrójuk ahhoz, hogy hamarosan munkába állhassanak. Bár korábban talán maguk sem adtak volna fikarcnyi esélyt sem annak, hogy halmozott fizikai hátrányaikkal, elvesztett munkatapasztalatukkal és megtépázott önbizalmukkal bármilyen munkát kaphatnak még az életben, egy Fehérváron újszerű kezdeményezés, s főképp annak ügyét szinte elemi erővel maga előtt "toló" ötletasszonya sokat fordított ezen. Hermanné Vera saját, fogyatékkal élő családtagja elhelyezkedési nehézségeit szerette volna megoldani, mikor kitalálta, legyen Fehérváron is olyan vendéglátóipari egység, amelyben végre esélyt kaphatnak a megváltozott munkaképességűek. Ilyen eddig egy működik, Szekszárdon, hatalmas sikerrel, várólistáról bekerülő új vendégekkel. Bár jó szándékú biztatókat, projektjét információval, némi pénzzel támogatót is talált, Verának mindennel meg kellett és meg kell harcolnia: a folyton átalakuló támogatási rendszerrel, a bürokráciával, az idővel. Panaszkodni nem akar, de tény, hogy a négy évvel ezelőtti kezdéstől lassan halad előre a Hatpetytyesnek elnevezett étterem ügye, de lassan elérhetővé válik. Szeptemberben nyithatnak. Ehhez nyáron átalakítják a Megyeháza barokk oldalépületének egy részét: az étkezésre szánt termet rendezvényekre is alkalmassá teszik, és trendet akarnak teremteni ételeikkel éppúgy, mint azzal, hogy gyakorlati helyet biztosítanak az Ezredéves iskola szakma iránt érdeklődő tanulóinak.
- Akár öt-tízéves munkanélküliség után tudnak itt elhelyezkedni az emberek - mondja akedves arcú Ildikó, s hozzáteszi: mindannyiuk annyi elutasítást kapott már, hogy a Hatpettyesbe hatalmas bizonyítási vággyal vág bele a tizenöt fős csapat. (forrás: Dunaújvárosi Hírlap)
Csak megváltozott munkaképességűekkel
Csak megváltozott munkaképességűekkel működik majd a Hatpettyes - adta hírül a Dunaújvárosi Hírlap.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.