Már eddig is 10-15 százalékkal emelkedtek a vendéglői árak, de a vállalkozások költségei 20-25 százalékkal nőttek - mondta el Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke a VG-nek.
Az alapanyagok és az energia árának komoly emelkedése mellett a munkabérek is drasztikusan emelkedtek, de utóbbit még így is nehéz találni, sok álláshirdetésre már jelentkezők sincsenek. Kovács szerint akár 40-50 százalékos éttermi áremelkedés is indokoltnak tűnik nyár elejére, de a vendéglátósok is tisztában vannak a lélektani árral, igaz, azzal is, hogy az bizony elmozdulhat. Egyelőre mindenki erősen ellenáll az áremelési kényszernek, hiszen nem akarják átlépni azt a szintet, amely miatt már csökkenne a forgalmuk, de a 25-30 százalékos növelésre valószínűleg rákényszerülnek, különben tönkremennek.
"A nyár vízválasztó lehet az idén, fontos lenne itthon tartani a turistákat, hogy ne külföldre vigyék a pénzüket, hanem tartsák életben a vendéglátóipart."