Csővezetékben szállítják a sört Belgiumban

Egy nagy múltú belga sörfőzde úgy döntött, nem rongálja tovább teherautókkal a székhelyéül szolgáló bájos kisváros központját, így inkább másképpen szállítja el termékét a távoli palackozóba.

Belgium méltán híres kiváló söreiről, ám ha valaha is az UNESCO Világörökség részét képező, nyugat-flandriai Brugge-be érkezünk. nyilvánvalóvá válik, hogy a város keskeny, középkori utcái és a tartálykocsik nem igazán férnek meg egymás mellett.


Hogy mi a megoldás? Természetesen egy sör-csővezeték.

12 000 üveg

Furán hangozhat, ám egy szeptemberben üzembe helyezendő sörcsatorna a központból óránként 12 000 üvegnyi „folyékony kenyeret” pumpál majd egy városszéli palackozó üzembe. A lépés segíteni fog megőrizni a centrum utolsó működő főzdéjének, a De Halve Maan eredeti helyét és így a hitelességét is.  Ha az üzletnek a településen kívülre kellene költöznie, a továbbiakban nem állíthatná, hogy az italt Brugge-ben állítja elő.

Eredeti helyén a De Halve Maan története 1564-ig nyúlik vissza.


Turistacsapda

Xavier Vanneste, a De Halve Maan igazgatója a The Guardiannak azt mondta, hogy a csatorna segíthet megőrizni a „dolgos” városközpontot és a szűk kis macskaköves utcákat.

„Ha nem teszünk róla, hogy az emberek a belvárosban dolgozhassanak, azzal megöljük a belvárost – mondta. – Brugge tele van turistacsapdákkal, és mi minden egyes litert itt akarunk megfőzni.”

A 4 millió eurós (kb. 1,25 milliárd forintos) költségek csaknem 10 százalékát közösségi finanszírozással sikerült összegyűjteni. A kampány erejéig a 7500 euró fejében megszerezhető arany tagság élethossziglan naponta egy üveg Bruges Zot sört ígért a támogatónak.

Idő kérdése, hogy megtérül-e a beruházás.


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.