Dán gabonából skót whisky

A sok eső miatt kevesebb lesz Skóciában a gabonatermés, ezért a lepárlóknak külföldről – elsősorban a Skandináv országokból - kell importálniuk alapanyagot a malátához, így kevesebb lesz a skót whiskyben a hazai alapanyag - írja az Agrárszektor.

A RMI Analytics tanácsadó cég szerint nagyon rosszak a kilátások az országban az elmúlt hetek folyamatos esőzései miatt, ami nagymértékben csökkenti a gabonák termésmennyiséget. „A problémák teljesen nyilvánvalóak, és sajnos azzal is tisztában vagyunk, hogy a heves esőzések miatt a növények gyökerét számos gombafertőzés támadta meg.”

Csökkenő pluszok

Az Egyesült Királyság általában 150-200 ezer tonna felesleget termel gabonából, amit aztán exportál. Ebben az évben legfeljebb 80 ezer tonna felesleg keletkezik, és nagy valószínűséggel a hazai lepárlók és főzdék nyersanyagigényét sem tudja lefedni a termésmennyiség.
A tanácsadócég azonban hozzá teszi, hogy az egy hét múlva kezdődő betakarítási időszak után már majd pontosabb adatokat lehet tudni. „Nagyon sok cég lecsökkenti az exportra odaígért mennyiséget, és inkább visszavásárolja azt, mert arra számítanak, hogy kevés lesz az idei termés, nyilatkozta az agrimoney.com-nak Matthias Wree, az RMI ügyvezetője.

Anglia déli részéről azonban még mindig úgy néz ki, hogy 50 ezer tonna export kerül majd ki, míg Észak-Anglia és Skócia legalább 30 ezer tonna sörárpát fog importálni a Skandináv országokból.

Dán whisky?

A tanácsadó ügyvezetője szerint az Egyesült Királyság általában megoldja a belső készletekből, ha kevesebb a malátához szükséges gabonatermés úgy, hogy Kelet-Angliából visznek nyersanyagot Skóciába, ebben az évbe azonban úgy tűnik, hogy így sem lesz megoldható a helyzet, és Skcóciának dán gabonát kell egész nagy mennyiségben importálnia."De legalább, ha 12 év múlva előveszik az emberek a whiskyjüket, addigra talán elfelejtik, hogy honnan is származik az alapanyag.” – tette hozzá Wree.

A Skót Whisky Szövetség szóvivője azonban úgy nyilatkozott, hogy „ a lepárlók amennyire csak lehet skót alapanyagokat használnak föl, és ha mégis szükség van további nyersanyagmennyiségre, azt Észak-Angliából fogják beszerezni.
„Nem állítom, hogy biztosan nem importálunk, de valószínűleg nagyon kevés esetben fog csak előfordulni.” – tette hozzá a szóvivő. (forrás: Agrárszektor)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.