Dán gabonából skót whisky

A sok eső miatt kevesebb lesz Skóciában a gabonatermés, ezért a lepárlóknak külföldről – elsősorban a Skandináv országokból - kell importálniuk alapanyagot a malátához, így kevesebb lesz a skót whiskyben a hazai alapanyag - írja az Agrárszektor.

A RMI Analytics tanácsadó cég szerint nagyon rosszak a kilátások az országban az elmúlt hetek folyamatos esőzései miatt, ami nagymértékben csökkenti a gabonák termésmennyiséget. „A problémák teljesen nyilvánvalóak, és sajnos azzal is tisztában vagyunk, hogy a heves esőzések miatt a növények gyökerét számos gombafertőzés támadta meg.”

Csökkenő pluszok

Az Egyesült Királyság általában 150-200 ezer tonna felesleget termel gabonából, amit aztán exportál. Ebben az évben legfeljebb 80 ezer tonna felesleg keletkezik, és nagy valószínűséggel a hazai lepárlók és főzdék nyersanyagigényét sem tudja lefedni a termésmennyiség.
A tanácsadócég azonban hozzá teszi, hogy az egy hét múlva kezdődő betakarítási időszak után már majd pontosabb adatokat lehet tudni. „Nagyon sok cég lecsökkenti az exportra odaígért mennyiséget, és inkább visszavásárolja azt, mert arra számítanak, hogy kevés lesz az idei termés, nyilatkozta az agrimoney.com-nak Matthias Wree, az RMI ügyvezetője.

Anglia déli részéről azonban még mindig úgy néz ki, hogy 50 ezer tonna export kerül majd ki, míg Észak-Anglia és Skócia legalább 30 ezer tonna sörárpát fog importálni a Skandináv országokból.

Dán whisky?

A tanácsadó ügyvezetője szerint az Egyesült Királyság általában megoldja a belső készletekből, ha kevesebb a malátához szükséges gabonatermés úgy, hogy Kelet-Angliából visznek nyersanyagot Skóciába, ebben az évbe azonban úgy tűnik, hogy így sem lesz megoldható a helyzet, és Skcóciának dán gabonát kell egész nagy mennyiségben importálnia."De legalább, ha 12 év múlva előveszik az emberek a whiskyjüket, addigra talán elfelejtik, hogy honnan is származik az alapanyag.” – tette hozzá Wree.

A Skót Whisky Szövetség szóvivője azonban úgy nyilatkozott, hogy „ a lepárlók amennyire csak lehet skót alapanyagokat használnak föl, és ha mégis szükség van további nyersanyagmennyiségre, azt Észak-Angliából fogják beszerezni.
„Nem állítom, hogy biztosan nem importálunk, de valószínűleg nagyon kevés esetben fog csak előfordulni.” – tette hozzá a szóvivő. (forrás: Agrárszektor)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.