Delfinhús az olasz éttermekben?

Vannak olyan éttermek Rómában és a fővárostól északra Civitavecchia városában, ahol a különleges vendégeknek – kérésre - delfinhúst szolgálnak fel. Az ügyben már az olasz környezetvédelmi rendőrség is vizsgálódik - írja a greenfo.hu.

A környezetvédő portál szerint az Italia Uno oknyomozó riportere leplezte le az egyik éttermet, ahol a saláták tetején egy vékonyan szelt szárított delfinfilé volt. Az újságíró nemcsak filmre vette az éttermi étket, de a vendéglő tulajdonosával is elbeszélgetett a különleges fogásról, majd a hús egy részét további vizsgálatra a kabátzsebében kicsempészte. A bevizsgált húsról be is bizonyosodott, hogy delfinhús. A felvételekből kiderült, hogy az étteremtulajdonos külön figyelmeztette a vendégét, hogy ne felejtse: nem nála evett ilyet. Az újságírók vacsorája több mint száz euróra rúgott, pedig nem is volt benne bor. 

Az ügyben immáron az olasz környezetvédelmi rendőrség is vizsgálódik és hivatalosan már indult is eljárás. Ciro Lungo a zöld rendőrség vezetője mielőtt látta volna a titkos riportot a TV-ben, arra gondolt, hogy ez csak valami újabb vicc lehet, de úgy tűnik, hogy a sötét húsú szárított delfinfilé iránt tényleg van kereslet. Kiderült, hogy a nagykereskedelemben, természetesen illegálisan, akár 900 eurót is fizetnek egy kilogramm delfinhúsért a vendéglősök. 

Természetesen a nemzetközi védelem alatt álló delfin húsából készült ételek nincsenek rajta az étlapon, egyesek arról számoltak be, hogy angolul csak annyit kell mondani, hogy black és mindehhez friss hagymát, salátát és paradicsomot érdemes kérni. 
Az oknyomozás következő állomása egy kikötő volt, ahol a halászok meséltek arról, hogy a delfinek általában véletlenül keverednek bele a hálóba, és amikor kiemelik az állatot, már elpusztult. Többen azonban hozzátették, hogy ha még él, akkor is agyoncsapják, mert titokban jó árat adnak értük. Sőt arra is kitértek, hogy mostanában szívesen halásznak a 2002-ben már betiltott húzóhálókkal olyan területeken, amelyek a delfinek kedvelt élőhelyei, hátha lesz „speciális” fogásuk. Annak érdekében, hogy ne ismerhessék fel az avatatlan szemek a delfint, a feldolgozóban levágják a fejüket, a farkukat, mindenüket, és ha véletlenül megállítják őket az ellenőrök, akkor azt mondják, hogy cápát ejtettek - írta a guardian.

 

Forrás: greenfo.hu


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.