Delfinhús az olasz éttermekben?

Vannak olyan éttermek Rómában és a fővárostól északra Civitavecchia városában, ahol a különleges vendégeknek – kérésre - delfinhúst szolgálnak fel. Az ügyben már az olasz környezetvédelmi rendőrség is vizsgálódik - írja a greenfo.hu.

A környezetvédő portál szerint az Italia Uno oknyomozó riportere leplezte le az egyik éttermet, ahol a saláták tetején egy vékonyan szelt szárított delfinfilé volt. Az újságíró nemcsak filmre vette az éttermi étket, de a vendéglő tulajdonosával is elbeszélgetett a különleges fogásról, majd a hús egy részét további vizsgálatra a kabátzsebében kicsempészte. A bevizsgált húsról be is bizonyosodott, hogy delfinhús. A felvételekből kiderült, hogy az étteremtulajdonos külön figyelmeztette a vendégét, hogy ne felejtse: nem nála evett ilyet. Az újságírók vacsorája több mint száz euróra rúgott, pedig nem is volt benne bor. 

Az ügyben immáron az olasz környezetvédelmi rendőrség is vizsgálódik és hivatalosan már indult is eljárás. Ciro Lungo a zöld rendőrség vezetője mielőtt látta volna a titkos riportot a TV-ben, arra gondolt, hogy ez csak valami újabb vicc lehet, de úgy tűnik, hogy a sötét húsú szárított delfinfilé iránt tényleg van kereslet. Kiderült, hogy a nagykereskedelemben, természetesen illegálisan, akár 900 eurót is fizetnek egy kilogramm delfinhúsért a vendéglősök. 

Természetesen a nemzetközi védelem alatt álló delfin húsából készült ételek nincsenek rajta az étlapon, egyesek arról számoltak be, hogy angolul csak annyit kell mondani, hogy black és mindehhez friss hagymát, salátát és paradicsomot érdemes kérni. 
Az oknyomozás következő állomása egy kikötő volt, ahol a halászok meséltek arról, hogy a delfinek általában véletlenül keverednek bele a hálóba, és amikor kiemelik az állatot, már elpusztult. Többen azonban hozzátették, hogy ha még él, akkor is agyoncsapják, mert titokban jó árat adnak értük. Sőt arra is kitértek, hogy mostanában szívesen halásznak a 2002-ben már betiltott húzóhálókkal olyan területeken, amelyek a delfinek kedvelt élőhelyei, hátha lesz „speciális” fogásuk. Annak érdekében, hogy ne ismerhessék fel az avatatlan szemek a delfint, a feldolgozóban levágják a fejüket, a farkukat, mindenüket, és ha véletlenül megállítják őket az ellenőrök, akkor azt mondják, hogy cápát ejtettek - írta a guardian.

 

Forrás: greenfo.hu


Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.