Delfinhús az olasz éttermekben?

Vannak olyan éttermek Rómában és a fővárostól északra Civitavecchia városában, ahol a különleges vendégeknek – kérésre - delfinhúst szolgálnak fel. Az ügyben már az olasz környezetvédelmi rendőrség is vizsgálódik - írja a greenfo.hu.

A környezetvédő portál szerint az Italia Uno oknyomozó riportere leplezte le az egyik éttermet, ahol a saláták tetején egy vékonyan szelt szárított delfinfilé volt. Az újságíró nemcsak filmre vette az éttermi étket, de a vendéglő tulajdonosával is elbeszélgetett a különleges fogásról, majd a hús egy részét további vizsgálatra a kabátzsebében kicsempészte. A bevizsgált húsról be is bizonyosodott, hogy delfinhús. A felvételekből kiderült, hogy az étteremtulajdonos külön figyelmeztette a vendégét, hogy ne felejtse: nem nála evett ilyet. Az újságírók vacsorája több mint száz euróra rúgott, pedig nem is volt benne bor. 

Az ügyben immáron az olasz környezetvédelmi rendőrség is vizsgálódik és hivatalosan már indult is eljárás. Ciro Lungo a zöld rendőrség vezetője mielőtt látta volna a titkos riportot a TV-ben, arra gondolt, hogy ez csak valami újabb vicc lehet, de úgy tűnik, hogy a sötét húsú szárított delfinfilé iránt tényleg van kereslet. Kiderült, hogy a nagykereskedelemben, természetesen illegálisan, akár 900 eurót is fizetnek egy kilogramm delfinhúsért a vendéglősök. 

Természetesen a nemzetközi védelem alatt álló delfin húsából készült ételek nincsenek rajta az étlapon, egyesek arról számoltak be, hogy angolul csak annyit kell mondani, hogy black és mindehhez friss hagymát, salátát és paradicsomot érdemes kérni. 
Az oknyomozás következő állomása egy kikötő volt, ahol a halászok meséltek arról, hogy a delfinek általában véletlenül keverednek bele a hálóba, és amikor kiemelik az állatot, már elpusztult. Többen azonban hozzátették, hogy ha még él, akkor is agyoncsapják, mert titokban jó árat adnak értük. Sőt arra is kitértek, hogy mostanában szívesen halásznak a 2002-ben már betiltott húzóhálókkal olyan területeken, amelyek a delfinek kedvelt élőhelyei, hátha lesz „speciális” fogásuk. Annak érdekében, hogy ne ismerhessék fel az avatatlan szemek a delfint, a feldolgozóban levágják a fejüket, a farkukat, mindenüket, és ha véletlenül megállítják őket az ellenőrök, akkor azt mondják, hogy cápát ejtettek - írta a guardian.

 

Forrás: greenfo.hu


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.