Az adómérték-emelés olyan termékekhez kötődik, amelyek fogyasztása fokozott egészségkockázatot jelent, így a törvényjavaslat amellett, hogy többletforrást teremt az egészségügy számára a növekvő árak miatti fogyasztáscsökkenés révén enyhítheti az egészségügyi ellátórendszer leterheltségét - áll a javaslat indoklásában.
A törvényjavaslat az alkoholok, a dohánygyártmányok és az LPG (autógáz) üzemanyag adómértékének emelését irányozza elő. 15 százalékkal emelkedne az alkoholtermékek jövedéki adómértéke, az indoklás szerint e termékek magasabb alkoholtartalomból adódó nagyobb mértékű egészségügyi kockázatára.
A sör jövedéki adómértékét 10 százalékkal, a pezsgőét és a köztes alkoholtermékekét szintén 10 százalékkal emelnék.
Két lépcsőben, 2013. január 1-jétől és 2013. május 1-jétől emelkedne a cigaretta és a fogyasztási dohány minimumadója, valamint a cigaretta tételes adója. (A százalékos mérték nem változik). A törvényjavaslat a cigaretta minimumadójának 3,5-3,5 forint/szál mértékű, tételes adójának 1,8-1,8 forint/szál mértékű emelését irányozza elő. A fogyasztási dohány minimumadója 2013. január 1-jétől kilogrammonként 14.650 forintra, május 1-től kilogrammonként 18.150 forintra emelkedik.
Felhívja a kormány a figyelmet arra, hogy az energiaitalokat gyártó cégek az adófizetés elkerülése érdekében a receptúra változtatásával az energiaitalból elhagyták a taurint, és több új gyártmány esetén megnövelték a termék koffein-tartalmát. A túlzott energiaital-fogyasztás épp a fiatal nemzedék számára jár káros hatással, megnövekedett a koffein-mérgezéses tünetekkel orvosi ellátásra szoruló fiatalok száma - fogalmaznak. Ezért a törvényjavaslat azt irányozza elő, hogy az az ital is energiaital legyen, amely ugyan nem tartalmaz taurint, de metil-xantin tartalma viszonylag magas.
A javaslat a készpénzforgalmat alacsonyabb összegben korlátozná. Ez a 1,5 millió forintos összeghatár a javaslat indoklása szerint még kellőképp magasnak bizonyul ahhoz, hogy a feketegazdaság visszaszorítását szolgálja, és a vállalkozások gazdálkodási
tevékenységét ne lehetetlenítse el. (MTI)
Drágább lesz az alkohol
(MTI) - Benyújtotta a kormány kedden az egészségügy többletforráshoz juttatása érdekében szükséges törvényjavaslatokat, ezen belül emelik egyes termékek jövedéki adóját.

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris
A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának
Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem
Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját
Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten
Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.

A lengyel sörgyártás új trendjei
A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.

Új Michelin-csillagos menü az égben
Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen
Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.

Borünnep Szegeden
A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból
Műanyag fóliadarab lehet benne.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.