Durrantottak a somlói pezsgőkészítők a világ legrangosabb versenyén

A Kreinbacher Birtok Brut Classic és Prestige Brut pezsgői aranyérmet vihettek haza a 2024-es Decanter World Wine Awards-ról, Londonból. A világ legrangosabb bor- és pezsgőversenyét idén 21. alkalommal rendezték meg, ahová több mint 18 ezer tételt neveztek 57 országból.

Idén 21. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb és legtekintélyesebb bor- és pezsgőversenyét, a Decanter World Wine Awards-ot.  A június 19-ei eredményhirdetésen

a somlói Kreinbacher Birtok Brut Classic és Prestige Brut pezsgőjét is aranyéremmel díjazták. A Kreinbacher mind az öt nevezett tétele érmet hozott: a két arany mellett a Rosé Brut pezsgő ezüstéremmel és a Juhfark 2022, valamint az Öreg Tőkék Bora 2021 bronzéremmel tért haza a versenyről, derül ki ezzel kapcsolatos közleményükből.

A két aranyérmes tétel / Forrás: Kreinbacher birtok
A két aranyérmes tétel / Forrás: Kreinbacher birtok

A rangos megmérettetésre idén több mint 18 ezer tételt neveztek 57 országból, amelyek elbírálására mintegy 250 borszakértő gyűlt össze Londonban, köztük 61 Master of Wine és 20 Master Sommelier szakember. A rendkívül szigorú szabályok szerint folyó zsűrizés alapján kizárólag 95 pont felett adnak aranyérmet, míg platina díjjal az aranyérmeseket újrakóstolva jutalmazzák a legkiválóbb tételeket (97-100 pont). Best in Show minősítést pedig ezeken a fordulókon túljutott tételek közül csak azok kaphatnak, amelyek kategóriájukban valóban a legkiemelkedőbbek.

Magyarország kiválóan szerepelt a versenyen, hiszen a rangos zsűri számos elismerést, egy Best in Show-t, 4 platina-, 13 arany-, 56 ezüst- és 67 bronzérmet osztott ki a hazánkból érkező tételek között. Az eseményen összesen 50 Best in Show-t ítéltek meg, így különösen nagy érdem, hogy hazai színekben is sikerült egy ilyen elismeréssel hazatérni, amely

a Gizella Pince 6 puttonyos 2019-es Aszújának érdeme. A négy platinaérem szintén tokaji borokhoz került, 2-t szerzett a Balassa, egyet a Pajzos Tokaj, valamint egy továbbit a Sauska Tokaj. Az aranyérmesek mezőnyében – a Kreinbacher pezsgőin kívül ─ a Balatonfüred-Csopaki, Tokaji, Somlói és a Szekszárdi Borvidékről származó borok szerepeltek


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.