Durrantottak a somlói pezsgőkészítők a világ legrangosabb versenyén

A Kreinbacher Birtok Brut Classic és Prestige Brut pezsgői aranyérmet vihettek haza a 2024-es Decanter World Wine Awards-ról, Londonból. A világ legrangosabb bor- és pezsgőversenyét idén 21. alkalommal rendezték meg, ahová több mint 18 ezer tételt neveztek 57 országból.

Idén 21. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb és legtekintélyesebb bor- és pezsgőversenyét, a Decanter World Wine Awards-ot.  A június 19-ei eredményhirdetésen

a somlói Kreinbacher Birtok Brut Classic és Prestige Brut pezsgőjét is aranyéremmel díjazták. A Kreinbacher mind az öt nevezett tétele érmet hozott: a két arany mellett a Rosé Brut pezsgő ezüstéremmel és a Juhfark 2022, valamint az Öreg Tőkék Bora 2021 bronzéremmel tért haza a versenyről, derül ki ezzel kapcsolatos közleményükből.

A két aranyérmes tétel / Forrás: Kreinbacher birtok
A két aranyérmes tétel / Forrás: Kreinbacher birtok

A rangos megmérettetésre idén több mint 18 ezer tételt neveztek 57 országból, amelyek elbírálására mintegy 250 borszakértő gyűlt össze Londonban, köztük 61 Master of Wine és 20 Master Sommelier szakember. A rendkívül szigorú szabályok szerint folyó zsűrizés alapján kizárólag 95 pont felett adnak aranyérmet, míg platina díjjal az aranyérmeseket újrakóstolva jutalmazzák a legkiválóbb tételeket (97-100 pont). Best in Show minősítést pedig ezeken a fordulókon túljutott tételek közül csak azok kaphatnak, amelyek kategóriájukban valóban a legkiemelkedőbbek.

Magyarország kiválóan szerepelt a versenyen, hiszen a rangos zsűri számos elismerést, egy Best in Show-t, 4 platina-, 13 arany-, 56 ezüst- és 67 bronzérmet osztott ki a hazánkból érkező tételek között. Az eseményen összesen 50 Best in Show-t ítéltek meg, így különösen nagy érdem, hogy hazai színekben is sikerült egy ilyen elismeréssel hazatérni, amely

a Gizella Pince 6 puttonyos 2019-es Aszújának érdeme. A négy platinaérem szintén tokaji borokhoz került, 2-t szerzett a Balassa, egyet a Pajzos Tokaj, valamint egy továbbit a Sauska Tokaj. Az aranyérmesek mezőnyében – a Kreinbacher pezsgőin kívül ─ a Balatonfüred-Csopaki, Tokaji, Somlói és a Szekszárdi Borvidékről származó borok szerepeltek


Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.
Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.