ÉFOSZ: Magyarországon nincs egészségre káros élelmiszer

Magyarországon nincs forgalomban káros, az egészségre ártalmas élelmisze - hangsúlyozta a szövetség az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

Mint írják, kritikával kell kezelni a népegészségügyi termékadóval sújtott élelmiszereket egyértelműen károsnak minősítő állításokat. "Azok ugyanis szakmailag megalapozatlanok, félrevezetőek lehetnek, több esetben kimerítik a hitelrontás fogalmát, és így jelentős kárt okoznak az érintett magyar élelmiszeripari cégeknek".

Az ÉFOSZ azt kéri a megszólaló politikusoktól, állami tisztviselőktől, hogy a nyilvános véleménynyilvánításuk során ragaszkodjanak a tényekhez, és kerüljék a hitelrontó, megtévesztő állításokat.

A közlemény kitér arra is, hogy a só és a cukor (a szénhidrát) az életfenntartáshoz nélkülözhetetlen alapélelmiszerek, amelyekből egyetlen termék sem tartalmaz önmagában túlzott, a napi szükségletet meghaladó mennyiséget. Károsnak megalapozottan tehát csak egyes élelmiszerek túlzott fogyasztását lehet minősíteni, és csak abban az esetben, ha a jelentős energiabevitel mozgásszegény életmóddal párosul.

Az ÉFOSZ álláspontja szerint a népegészségügyi termékadó kivetését költségvetési célok indokolhatják, az adóval érintett termékkörök meghatározása ugyanakkor nem kezelhető az egészségre káros élelmiszerek szakszerű meghatározásaként; már csak azért sem, mert a termékek körének kijelölése még a só és cukortartalom szempontjából is következetlen, és tudományosan nem megalapozott.

Az egészséges táplálkozás és az élelmiszer-biztonság kérdéseiben megalapozottan állást foglalni csak komoly szaktudás birtokában lehet, "így elkerülhető mind a fogyasztók félrevezetése, mind a magyar gazdaság munkaadó és adóbevételt termelő szereplőit sújtó, indokolatlan károkozás" - hangsúlyozza az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége. (MTI)

 


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.