Egészségbarát éttermek

Egészségünk megőrzése egyszerűnek tűnik, pedig mégsem az. Jelenleg az éttermek többsége füstös, a vendégeknek pedig fogalmuk sincs mennyi zsírt, szénhidrátot esznek meg. Hasonló a helyzet számos élelmiszer esetén is. Ugyan a legfontosabb összetevőket feltüntetik az étlapon de, hogy pontosan mit viszünk be a szervezetünkbe, azt nem tudjuk. A helyes táplálkozásban nyújt segítséget az Egészségbarát program, mely az Egészségügyi Minisztériummal együttműködve kidolgozta az egészségbarát védjegyet. Ezt olyan élelmiszerek, szolgáltatások kaphatják meg, amelyek a jogszabálynál előírt szigorúbb kritériumoknak is megfelelnek - írja az Egészségkalauz.

"Az Egészségbarát védjeggyel ellátott termékekben nincsen tartósítószer, nincsenek benne színezőanyagok és színezékek. Ezek biztos, hogy kimaradnak belőle, amelyek az egészség érdekében hatnak. Iparkodunk olyan termékeket választani és olyan kritériumrendszert létrehozni, amelynek ez a legelső alapelve" - nyilatkozta Péterfia Éva, projektvezető. Jelenleg több mint 10 Egészségbarát minősítésű termék létezik és már számos étterem segíti mindazokat, akik óvni kívánják az egészségüket. "Biztosak lehetünk benne, hogy az az egészségügyi háttér, melyben az Egészségügyi Minisztérium továbbra is közreműködik az egyes kategóriák védjegy háttérfeltételeinek összeállításában, például az éttermek vonatkozásában, hogy ne legyen dohányzóhely, hogy a folyadékpótlás biztosítva legyen, ha lehet csökkenteni a bevitt só mennyiségét. Tehát ezeknek a szakmai szempontrendszereknek az összeállításában vesz részt az Egészségügyi Minisztérium" - mondta Ábrahám Attila, miniszteri megbízott. A fővárosban már több olyan étterem is található, melyek megkapták az "Egészségbarát étterem" védjegyet. Legutóbb a Karcsi étterem vállalta, hogy eleget tesz a követelmények. Január 1-től az étterem valamennyi helyiségében tilos lesz a dohányzás, nem lesz só az asztalon és az ételek kalóriatartalmát feltüntetik az étlapon. Kiss Károly, étteremtulajdonos elmondta: "Biztos, hogy lesz olyan vendég, aki háborogni fog és tiltakozni fog az ellen, hogy miért tiltják ki innen a dohányzást. Többségében biztos lesz olyan, aki ezt respektálja és ezt elfogadja, de sajnos el kell fogadnunk azt is, hogy lesz olyan vendég, aki el fog menni és nem fog jönni ezután." Az Egészségbarát minősítések odaítélése mellett a program legfontosabb célja, hogy felhívja a figyelmet az aprónak tűnő, de a szív-érrendszeri rizikó csökkentésében nagyon is sokat jelentő Egészségbarát döntések meghozatalára. A programhoz már több ismert közéleti szereplő is csatlakozott, például Farkasházi Réka, színésznő: "Azért csatlakoztam a programhoz, mert nagyon nyitott vagyok ezekre a dolgokra és hosszú évek óta nagyon figyelünk arra a férjemmel, hogy honnan szerezzük be például a főzéshez a hozzávalókat, ez az első lépés szerintem. Ezen kívül, amit nem győzünk hangsúlyozni, hogy nem csak az a fontos, hogy mit eszünk és mennyit eszünk, milyen gyakran, hanem az is, hogy emellett sportoljunk is. " A program eredményeként már valamennyi megyeszékhelyen található Egészségbarát étterem. Az éttermek és termékek száma remélhetőleg pedig folyamatosan nő. (egeszsegkalauz.hu)

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.