Egészségbarát éttermek

Egészségünk megőrzése egyszerűnek tűnik, pedig mégsem az. Jelenleg az éttermek többsége füstös, a vendégeknek pedig fogalmuk sincs mennyi zsírt, szénhidrátot esznek meg. Hasonló a helyzet számos élelmiszer esetén is. Ugyan a legfontosabb összetevőket feltüntetik az étlapon de, hogy pontosan mit viszünk be a szervezetünkbe, azt nem tudjuk. A helyes táplálkozásban nyújt segítséget az Egészségbarát program, mely az Egészségügyi Minisztériummal együttműködve kidolgozta az egészségbarát védjegyet. Ezt olyan élelmiszerek, szolgáltatások kaphatják meg, amelyek a jogszabálynál előírt szigorúbb kritériumoknak is megfelelnek - írja az Egészségkalauz.

"Az Egészségbarát védjeggyel ellátott termékekben nincsen tartósítószer, nincsenek benne színezőanyagok és színezékek. Ezek biztos, hogy kimaradnak belőle, amelyek az egészség érdekében hatnak. Iparkodunk olyan termékeket választani és olyan kritériumrendszert létrehozni, amelynek ez a legelső alapelve" - nyilatkozta Péterfia Éva, projektvezető. Jelenleg több mint 10 Egészségbarát minősítésű termék létezik és már számos étterem segíti mindazokat, akik óvni kívánják az egészségüket. "Biztosak lehetünk benne, hogy az az egészségügyi háttér, melyben az Egészségügyi Minisztérium továbbra is közreműködik az egyes kategóriák védjegy háttérfeltételeinek összeállításában, például az éttermek vonatkozásában, hogy ne legyen dohányzóhely, hogy a folyadékpótlás biztosítva legyen, ha lehet csökkenteni a bevitt só mennyiségét. Tehát ezeknek a szakmai szempontrendszereknek az összeállításában vesz részt az Egészségügyi Minisztérium" - mondta Ábrahám Attila, miniszteri megbízott. A fővárosban már több olyan étterem is található, melyek megkapták az "Egészségbarát étterem" védjegyet. Legutóbb a Karcsi étterem vállalta, hogy eleget tesz a követelmények. Január 1-től az étterem valamennyi helyiségében tilos lesz a dohányzás, nem lesz só az asztalon és az ételek kalóriatartalmát feltüntetik az étlapon. Kiss Károly, étteremtulajdonos elmondta: "Biztos, hogy lesz olyan vendég, aki háborogni fog és tiltakozni fog az ellen, hogy miért tiltják ki innen a dohányzást. Többségében biztos lesz olyan, aki ezt respektálja és ezt elfogadja, de sajnos el kell fogadnunk azt is, hogy lesz olyan vendég, aki el fog menni és nem fog jönni ezután." Az Egészségbarát minősítések odaítélése mellett a program legfontosabb célja, hogy felhívja a figyelmet az aprónak tűnő, de a szív-érrendszeri rizikó csökkentésében nagyon is sokat jelentő Egészségbarát döntések meghozatalára. A programhoz már több ismert közéleti szereplő is csatlakozott, például Farkasházi Réka, színésznő: "Azért csatlakoztam a programhoz, mert nagyon nyitott vagyok ezekre a dolgokra és hosszú évek óta nagyon figyelünk arra a férjemmel, hogy honnan szerezzük be például a főzéshez a hozzávalókat, ez az első lépés szerintem. Ezen kívül, amit nem győzünk hangsúlyozni, hogy nem csak az a fontos, hogy mit eszünk és mennyit eszünk, milyen gyakran, hanem az is, hogy emellett sportoljunk is. " A program eredményeként már valamennyi megyeszékhelyen található Egészségbarát étterem. Az éttermek és termékek száma remélhetőleg pedig folyamatosan nő. (egeszsegkalauz.hu)

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.