Egy euro a pohár víz

Egyre több bécsi kávéház és étterem szakít az eddigi szokással és az idáig ingyen felszolgált csapvizet is felszámítja vendégeinek.

A téma a nyár közepén visszatért hőségben az osztrák sajtót sem hagyta hidegen. A médiában megjelent összeállításokból kiderül, hogy egy pohár víz ára 60 eurócenttől (mintegy 180 forinttól) akár három euróig (majdnem 900 forintig) is terjedhet azokban a belvárosi kávéházakban, ahol felhagytak az eddigi gyakorlattal. A lapok rámutatnak, hogy a közművállalat egy köbméter vezetékes vizet ezzel szemben mindössze 1,73 euróért szolgáltat.

Míg a többség kitart a vendég felé tett udvariassági gesztusnak tartott ingyen pohár víz mellett, az új trendhez csatlakozó vendéglátóhelyek azt mondják, rákényszerülnek a változtatásra, mert miközben az ő üzemeltetési költségeik nőnek, egyre több vendég mást nem is kérne, csak vizet.

"A víz szolgáltatás és a szolgáltatásért fizetni kell. A poharat el kell mosni, ki kell vinni a vendégnek, majd le kell szedni az asztalról" - mondja Josef Bitzinger kamarai illetékes az osztrák televíziónak. "Emellett gyakran előfordul, hogy csak egy olcsó menüt rendel valaki és mellé egy pohár vizet. Ez így már egyértelműen nem éri meg" - tette hozzá.

Andrea Winkler, a több neves kávéházat is üzemeltető Querfeld család tagja azzal érvel, hogy az elmúlt hónapokban több vizet szolgáltak fel, mint amennyi alkoholos italt összesen. A kávé mellé természetesen továbbra is ingyen jár egy pohár víz és azért sem kérnek pénzt, ha valaki a kutyájának kér - mondta Winkler. Hozzátette: azt azonban nem látja be, hogy miért ne kérhetnének pénzt akkor, ha valaki csak egy pohár vizet rendel.

A közeli hegyekből érkező, forrásvíz-minőségű ivóvizére büszke város köztéri ivókutakban egyébként nem szűkölködik. A nyári idényben a turisták által leginkább látogatott tereken ideiglenes kutakat is felállítanak, ahol az arra járók felfrissíthetik magukat.

Forrás: MTI / Hír6


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.