„Az exkluzivitásra alapozzuk a marketinget: külföldi sörfőzők érkeznek Budapestre személyesen, nagyon ritka, itthon soha nem elérhető sörök lesznek csapon szerte a városban és a kóstolónapokon. Ebben a formában ez egyedülálló rendezvény a régióban” – mondta Pazinczár Péter, a Beer Week in Budapest egyik szervezője a Kreatívnak a május végi sörhétről.
A magyar kisüzemi/kézműves sörrel foglalkozó események számát tekintve nem panaszkodhatunk, de a most debütáló fesztivál valóban kilóg közülük: nem szokták sztár-sörfőzők csapolni és bemutatni a söreiket. Ők a sörhét két kiemelt kóstolónapján jelennek meg, ahol a látogatók 6-6 órán keresztül korlátlanul kóstolhatják majd a több mint 40 főzde 160 különböző, ritkaságszámba menő sörét
A szervezők – Péter mellett Sefcsik Márton és Rebák Tibor – nem állnak meg ennél a két napnál. A „Gyere a kóstolásra, maradj egész hétre!” szlogen is azt mondja el, hogy a hét többi napjára is terveznek csapfoglalásokat a már korábban megérkező külföldi sörfőzdéknek. Lesznek sörvacsorák és egyéb sörhöz köthető programok is, 14 hazai főzde pedig közös főzettel készül, a New England típusú IPA egész héten csapon lesz a fesztiválhoz kapcsolódó kocsmákban.
Jönnek a britek
A Beer Week in Budapest sajtótájékoztatóját az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségének rezidenciáján tartottak a szervezők. A szokatlan környezet apropója nem más, mint hogy a legtöbb külföldi főzde (heten) onnan érkeznek, és az esemény fővédnöke az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete, Iain Lindsay.
Ez már csak azért is találó, mert egyelőre a legtöbb külföldi vendég is a szigetországból regisztrált. Pazinczár Péter a Kreatívnak azt mondta, eddig a jegyek több mint fele külföldön kelt el. Mindkét kóstolónapra ezer-ezer jegyet árulnak, egyelőre csak online, de a keddi sajtótájékoztató után a magyar értékesítés megugrását is várják, és a helyszínen is lesznek jegyek a későn ébredőknek.
A fesztivált online túlnyomórészt a Facebookon hirdetik, de a sörfőző közösségen belül az offline megoldások is jól működnek: a résztvevő hazai kocsmákba szórólapok, flyerek és poszterek kerülnek, és ha a szervezők külföldön járnak, ott is megszórják az adott város fesztiválját, kraftsörös helyeit (nagyrészt egyeztetve, néha gerillában).
A fesztivál szervezésére alapított cég, a BPBW Events történetét máris továbbgondolták: külföldi kraftsörök hazai disztribúciójában és egy kisebb léptékű, régiós fókuszú őszi fesztiválban is látnak fantáziát.
Beer Week in Budapest: 2018. május 20-27.
Kóstolónapok: Dürer kert, 2018. május 25-26.
Forrás: kreativ.hu