Egy salzburgi és egy bécsi étterem a legjobb Ausztriában

A bécsi Steirereck és a salzburgi Ikarus kapta a legjobb értékelést idén a Falstaff osztrák étteremkalauz ínyencklubjának szavazatai alapján.

A két sztárétterem holtversenyben végzett az élen. A salzburgi étterem a tavalyi győztes Steirereck mellé zárkózott fel. Utóbbi - Bécs egyetlen két Michelin-csillagos étterme - egy pontot javított tavalyi osztályzatán. Mindkettő az elnyerhető legtöbb, száz pontot érte el, először a hét éve megjelenő könyvecske történetében - hangzott el a kötet bemutatóján.

Az eredményt a Falstaff klub 16 ezer tagjának 190 ezer értékelése alapján állították össze. A két győztes mind a négy kategóriában - étel, bor, kiszolgálás és hangulat - megkapta a legmagasabb pontszámot - írja az MTI tudósítója.

A kulináris bedekkerben több mint ezer osztrák vendéglátóhely szerepel. A második legjobbnak a mauterni (Alsó-Ausztria tartomány) Landhaus Bacher-t találták, ez 99 pontot kapott. A harmadik helyen három étterem osztozik: Salzburg tartományból Johanna Maier filzmoosi étterme és a werfeni Obauer került a dobogó harmadik fokára, a tiroli Ischglben található Paznaunerstubéval együtt.

A boltok polcaira kerülő kiadvány most először külföldi éttermeket bemutató mellékletet is tartalmaz. Huszonkét európai nagyvárosba "kóstoltak bele" az osztrák ínyencek, s mint kiderült, a két hazai kedvencet még a híres koppenhágai Nománál, a brit Restaurant Magazine tavalyi első helyezettjénél is többre tartják. A dán konyhaművészet csillaga a Falstaffnál 97 pontot kapott.

Az idei Falstaff kalauz másik újdonsága, hogy a saját pontozása mellett két másik éttermi útmutató, az osztrák A la Carte és a híres Gault Millau értékelését is feltünteti az egyes éttermeknél. (MTI)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.