Egy teljes magyar borvidék áttér ökológiai művelésre

A Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége döntött: 2023-tól a teljes borvidék áttér ökológiai művelésre. 

Az átállást négyéves képzés előzi meg a hegyközség szervezésében hazánk egyetlen, kifejezetten fenntarthatósággal foglalkozó önálló intézménye, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) és a Biocont Kft. közreműködésével. A folyamat eredményeként Magyarország olyan történelmi borvidékkel gazdagodik, amelyen itthon úttörő módon egységesen ökológiai módon termelnek borszőlőt.

“A bio népszerűsége megállíthatatlan: Európában már közel 400 ezer mezőgazdasági vállalkozás foglalkozik biotermeléssel a legutóbbi, 2017-ben végzett felmérések szerint. A biobor-ágazat különösen gyorsan növekszik. Bő tíz év alatt megnégyszereződött a bioszőlő-területek nagysága a világon, a bioborok piaca pedig becslések szerint 2022-ig akár 12-15 százalékkal is nőhet nemzetközi szinten. Bízunk benne, hogy Nagy-Somló kezdeményezését követve egyre több borvidék látja meg a potenciált az ökológiai szőlőtermelésben itthon is” - mondja a Nagy-Somló Borvidék tavaly november végén meghozott döntése kapcsán Dr. Drexler Dóra, az átállást fenntartható talajápolási módszerek oktatásával támogató ÖMKi ügyvezetője.

A négy éven át tartó képzést a Hegyközség a somlói szőlészeknek szervezi, akik ennek részeként megkapják az öko minősítésű szőlőműveléshez és borkészítéshez szükséges tudást, növényvédelmi bemutatókon, tanulmányutakon, terepbejárásokon vesznek részt. Az átállási folyamat várhatóan 2023 januárjában kezdődik, amelynek végén, 2026-ra ökológiai tanúsítványt kaphat az első hazai egységesen organikus borvidék. “A kezdeményezés hatására és a tanúsítvány birtokában a somlói szőlészek és borászok jelentős nemzetközi marketing előnyhöz jutnak, a fenntartható művelési móddal pedig történelmi tájunkat védjük, fokozva annak biológiai sokféleségét. Mindeközben a fogyasztók továbbra is a lehető legjobb minőségben termelt, szermaradék mentes somlói borokat élvezhetik” - összegzi a döntés előnyeit Baráth Sándor, a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközségének elnöke.

A fenntartható talajápolási technológiákkal az ÖMKi azoknak a szőlészeteknek is kínál alternatívát, akik még nem ökológiai módon termelnek, de szeretnék óvni a talajt az eróziótól, a felesleges gyomirtószer használattól, és fenntartható alternatívát keresnek a gyomszabályozásra. “Az Élő Sorköz magkeverék valóban életet visz a szőlőbe. Hatéves kutatás eredményeként őshonos fajokból - fehér here, komlós lucerna, lándzsás útifű, szarvaskerep, tarka koronafürt, vadmurok - állítottuk össze, és ma már bárki számára elérhető. Támogatja a biológiai sokféleséget, növeli a terület természeti értékét, csapadékos időben is átjárhatóan tartja a sorközöket az ültetvényben, javítja a talaj minőségét, és több évig fennmarad” - összegzi az ÖMKi kutatási eredményeken alapuló termékének előnyeit Dr. Drexler Dóra. 


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.