Egyre több a népkonyha

Az emelkedő támogatásoknak köszönhetően sok helyütt már a hét végén is meleg ételhez juthatnak a rászorulók. Országos szinten 1300 szolgáltató biztosít szociális étkeztetést a rászorulóknak és működik 60 népkonyha is. Elsősorban kisnyugdíjasok, munkanélküliek és hátrányos helyzetűek vehetik igénybe az ingyenes vagy kedvezményes, napi egyszeri meleg ételt. Így vagy úgy, aki rászorul, ételhez juthat télvíz idején is. Talán ez a legfontosabb.

A népkonyha egy régi ellátási forma Magyarországon, a korábbiakhoz képest valamennyit módosult a tartalma, hisz más volt a világháború és a kommunizmus alatt, mint manapság. Mostanság alapvetően szociális törvény által szabályozott szociális ellátásról van szó, amely elsősorban a hajléktalan-ellátáshoz kötődik. A népkonyha azoknak szól, akik más étkezési ellátásban nem részesülnek - magyarázta Nagy Gábor, a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese a Kossuth Rádió Napközben című keddi adásában.

Krízisidőszakban (november és április között) akár 10 ezren is igénybe vehetik a népkonyhát - folytatta, de a számuk naponta változik; a segítség elsősorban a megyeszékhelyekre és a nagyobb városokra koncentrálódik. A népkonyha többfunkciós, hisz szociális információszolgáltatóként is működik a hajléktalan személyek számára, sőt gyógyszereket vagy egyéb tárgyi eszközöket is kaphatnak a segítségével - tette hozzá.

Az Európai Unió is segít

Nagy Gábor elmondta azt is, az Európai Bizottság decemberben hagyta jóvá a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív programot, amelynek célja, hogy az időskorúak, a hajléktalan személyek, illetve a rászoruló kisgyermekesek - elsősorban - élelmiszerellátásban részesüljenek. Erre 34 milliárd (30 milliárd uniós és 4 milliárd állami) forint áll rendelkezésre 7 évre; pályázat útján választják majd azokat a szervezeteket, amelyek részt vehetnek az eljuttatásban - magyarázta.

A vöröskereszt főigazgató-helyettese úgy vélte, az ellátás tekintetében jó az országos lefedettség, „Szabolcstól Vas megyéig” mindenhol vannak ellátók, bár eltérő számban. Problémásabbak ugyanakkor a kis falvak, ahová nehezebben lehet eljutni, részben azért, mert nem biztos, hogy értesülnek az igényekről, részben mivel a logisztika sokkal nehezebb - fűzte hozzá. Egyre több vállalkozó és nagy cég jelentkezik azonban országszerte segítségével, és már nemcsak a karácsony környéki időszakban. A támogatás mellett a kiosztásban is részt vesznek, bekapcsolódnak egyes folyamatokba, így jobban átlátják, hogy miként zajlik a munka - mutatott rá.

Nagy Gábor emlékeztetett arra is, hogy márciusban változik a szociális törvény, így az önkormányzatoknak lehetőségük lesz saját hatáskörben újfajta ellátásokat bevezetni, amihez helyi adókat is kivethetnek. Remélhetően a nehezebben elérhető településeken is több forrás lesz ez által, akár szociális ellátásokra, így étkeztetésre is - húzta alá.


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.