Egyre több a népkonyha

Az emelkedő támogatásoknak köszönhetően sok helyütt már a hét végén is meleg ételhez juthatnak a rászorulók. Országos szinten 1300 szolgáltató biztosít szociális étkeztetést a rászorulóknak és működik 60 népkonyha is. Elsősorban kisnyugdíjasok, munkanélküliek és hátrányos helyzetűek vehetik igénybe az ingyenes vagy kedvezményes, napi egyszeri meleg ételt. Így vagy úgy, aki rászorul, ételhez juthat télvíz idején is. Talán ez a legfontosabb.

A népkonyha egy régi ellátási forma Magyarországon, a korábbiakhoz képest valamennyit módosult a tartalma, hisz más volt a világháború és a kommunizmus alatt, mint manapság. Mostanság alapvetően szociális törvény által szabályozott szociális ellátásról van szó, amely elsősorban a hajléktalan-ellátáshoz kötődik. A népkonyha azoknak szól, akik más étkezési ellátásban nem részesülnek - magyarázta Nagy Gábor, a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese a Kossuth Rádió Napközben című keddi adásában.

Krízisidőszakban (november és április között) akár 10 ezren is igénybe vehetik a népkonyhát - folytatta, de a számuk naponta változik; a segítség elsősorban a megyeszékhelyekre és a nagyobb városokra koncentrálódik. A népkonyha többfunkciós, hisz szociális információszolgáltatóként is működik a hajléktalan személyek számára, sőt gyógyszereket vagy egyéb tárgyi eszközöket is kaphatnak a segítségével - tette hozzá.

Az Európai Unió is segít

Nagy Gábor elmondta azt is, az Európai Bizottság decemberben hagyta jóvá a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív programot, amelynek célja, hogy az időskorúak, a hajléktalan személyek, illetve a rászoruló kisgyermekesek - elsősorban - élelmiszerellátásban részesüljenek. Erre 34 milliárd (30 milliárd uniós és 4 milliárd állami) forint áll rendelkezésre 7 évre; pályázat útján választják majd azokat a szervezeteket, amelyek részt vehetnek az eljuttatásban - magyarázta.

A vöröskereszt főigazgató-helyettese úgy vélte, az ellátás tekintetében jó az országos lefedettség, „Szabolcstól Vas megyéig” mindenhol vannak ellátók, bár eltérő számban. Problémásabbak ugyanakkor a kis falvak, ahová nehezebben lehet eljutni, részben azért, mert nem biztos, hogy értesülnek az igényekről, részben mivel a logisztika sokkal nehezebb - fűzte hozzá. Egyre több vállalkozó és nagy cég jelentkezik azonban országszerte segítségével, és már nemcsak a karácsony környéki időszakban. A támogatás mellett a kiosztásban is részt vesznek, bekapcsolódnak egyes folyamatokba, így jobban átlátják, hogy miként zajlik a munka - mutatott rá.

Nagy Gábor emlékeztetett arra is, hogy márciusban változik a szociális törvény, így az önkormányzatoknak lehetőségük lesz saját hatáskörben újfajta ellátásokat bevezetni, amihez helyi adókat is kivethetnek. Remélhetően a nehezebben elérhető településeken is több forrás lesz ez által, akár szociális ellátásokra, így étkeztetésre is - húzta alá.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.