Egyre több a népkonyha

Az emelkedő támogatásoknak köszönhetően sok helyütt már a hét végén is meleg ételhez juthatnak a rászorulók. Országos szinten 1300 szolgáltató biztosít szociális étkeztetést a rászorulóknak és működik 60 népkonyha is. Elsősorban kisnyugdíjasok, munkanélküliek és hátrányos helyzetűek vehetik igénybe az ingyenes vagy kedvezményes, napi egyszeri meleg ételt. Így vagy úgy, aki rászorul, ételhez juthat télvíz idején is. Talán ez a legfontosabb.

A népkonyha egy régi ellátási forma Magyarországon, a korábbiakhoz képest valamennyit módosult a tartalma, hisz más volt a világháború és a kommunizmus alatt, mint manapság. Mostanság alapvetően szociális törvény által szabályozott szociális ellátásról van szó, amely elsősorban a hajléktalan-ellátáshoz kötődik. A népkonyha azoknak szól, akik más étkezési ellátásban nem részesülnek - magyarázta Nagy Gábor, a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese a Kossuth Rádió Napközben című keddi adásában.

Krízisidőszakban (november és április között) akár 10 ezren is igénybe vehetik a népkonyhát - folytatta, de a számuk naponta változik; a segítség elsősorban a megyeszékhelyekre és a nagyobb városokra koncentrálódik. A népkonyha többfunkciós, hisz szociális információszolgáltatóként is működik a hajléktalan személyek számára, sőt gyógyszereket vagy egyéb tárgyi eszközöket is kaphatnak a segítségével - tette hozzá.

Az Európai Unió is segít

Nagy Gábor elmondta azt is, az Európai Bizottság decemberben hagyta jóvá a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív programot, amelynek célja, hogy az időskorúak, a hajléktalan személyek, illetve a rászoruló kisgyermekesek - elsősorban - élelmiszerellátásban részesüljenek. Erre 34 milliárd (30 milliárd uniós és 4 milliárd állami) forint áll rendelkezésre 7 évre; pályázat útján választják majd azokat a szervezeteket, amelyek részt vehetnek az eljuttatásban - magyarázta.

A vöröskereszt főigazgató-helyettese úgy vélte, az ellátás tekintetében jó az országos lefedettség, „Szabolcstól Vas megyéig” mindenhol vannak ellátók, bár eltérő számban. Problémásabbak ugyanakkor a kis falvak, ahová nehezebben lehet eljutni, részben azért, mert nem biztos, hogy értesülnek az igényekről, részben mivel a logisztika sokkal nehezebb - fűzte hozzá. Egyre több vállalkozó és nagy cég jelentkezik azonban országszerte segítségével, és már nemcsak a karácsony környéki időszakban. A támogatás mellett a kiosztásban is részt vesznek, bekapcsolódnak egyes folyamatokba, így jobban átlátják, hogy miként zajlik a munka - mutatott rá.

Nagy Gábor emlékeztetett arra is, hogy márciusban változik a szociális törvény, így az önkormányzatoknak lehetőségük lesz saját hatáskörben újfajta ellátásokat bevezetni, amihez helyi adókat is kivethetnek. Remélhetően a nehezebben elérhető településeken is több forrás lesz ez által, akár szociális ellátásokra, így étkeztetésre is - húzta alá.


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.