Egyre több a népkonyha

Az emelkedő támogatásoknak köszönhetően sok helyütt már a hét végén is meleg ételhez juthatnak a rászorulók. Országos szinten 1300 szolgáltató biztosít szociális étkeztetést a rászorulóknak és működik 60 népkonyha is. Elsősorban kisnyugdíjasok, munkanélküliek és hátrányos helyzetűek vehetik igénybe az ingyenes vagy kedvezményes, napi egyszeri meleg ételt. Így vagy úgy, aki rászorul, ételhez juthat télvíz idején is. Talán ez a legfontosabb.

A népkonyha egy régi ellátási forma Magyarországon, a korábbiakhoz képest valamennyit módosult a tartalma, hisz más volt a világháború és a kommunizmus alatt, mint manapság. Mostanság alapvetően szociális törvény által szabályozott szociális ellátásról van szó, amely elsősorban a hajléktalan-ellátáshoz kötődik. A népkonyha azoknak szól, akik más étkezési ellátásban nem részesülnek - magyarázta Nagy Gábor, a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese a Kossuth Rádió Napközben című keddi adásában.

Krízisidőszakban (november és április között) akár 10 ezren is igénybe vehetik a népkonyhát - folytatta, de a számuk naponta változik; a segítség elsősorban a megyeszékhelyekre és a nagyobb városokra koncentrálódik. A népkonyha többfunkciós, hisz szociális információszolgáltatóként is működik a hajléktalan személyek számára, sőt gyógyszereket vagy egyéb tárgyi eszközöket is kaphatnak a segítségével - tette hozzá.

Az Európai Unió is segít

Nagy Gábor elmondta azt is, az Európai Bizottság decemberben hagyta jóvá a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív programot, amelynek célja, hogy az időskorúak, a hajléktalan személyek, illetve a rászoruló kisgyermekesek - elsősorban - élelmiszerellátásban részesüljenek. Erre 34 milliárd (30 milliárd uniós és 4 milliárd állami) forint áll rendelkezésre 7 évre; pályázat útján választják majd azokat a szervezeteket, amelyek részt vehetnek az eljuttatásban - magyarázta.

A vöröskereszt főigazgató-helyettese úgy vélte, az ellátás tekintetében jó az országos lefedettség, „Szabolcstól Vas megyéig” mindenhol vannak ellátók, bár eltérő számban. Problémásabbak ugyanakkor a kis falvak, ahová nehezebben lehet eljutni, részben azért, mert nem biztos, hogy értesülnek az igényekről, részben mivel a logisztika sokkal nehezebb - fűzte hozzá. Egyre több vállalkozó és nagy cég jelentkezik azonban országszerte segítségével, és már nemcsak a karácsony környéki időszakban. A támogatás mellett a kiosztásban is részt vesznek, bekapcsolódnak egyes folyamatokba, így jobban átlátják, hogy miként zajlik a munka - mutatott rá.

Nagy Gábor emlékeztetett arra is, hogy márciusban változik a szociális törvény, így az önkormányzatoknak lehetőségük lesz saját hatáskörben újfajta ellátásokat bevezetni, amihez helyi adókat is kivethetnek. Remélhetően a nehezebben elérhető településeken is több forrás lesz ez által, akár szociális ellátásokra, így étkeztetésre is - húzta alá.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.