Egyre több a népkonyha

Az emelkedő támogatásoknak köszönhetően sok helyütt már a hét végén is meleg ételhez juthatnak a rászorulók. Országos szinten 1300 szolgáltató biztosít szociális étkeztetést a rászorulóknak és működik 60 népkonyha is. Elsősorban kisnyugdíjasok, munkanélküliek és hátrányos helyzetűek vehetik igénybe az ingyenes vagy kedvezményes, napi egyszeri meleg ételt. Így vagy úgy, aki rászorul, ételhez juthat télvíz idején is. Talán ez a legfontosabb.

A népkonyha egy régi ellátási forma Magyarországon, a korábbiakhoz képest valamennyit módosult a tartalma, hisz más volt a világháború és a kommunizmus alatt, mint manapság. Mostanság alapvetően szociális törvény által szabályozott szociális ellátásról van szó, amely elsősorban a hajléktalan-ellátáshoz kötődik. A népkonyha azoknak szól, akik más étkezési ellátásban nem részesülnek - magyarázta Nagy Gábor, a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese a Kossuth Rádió Napközben című keddi adásában.

Krízisidőszakban (november és április között) akár 10 ezren is igénybe vehetik a népkonyhát - folytatta, de a számuk naponta változik; a segítség elsősorban a megyeszékhelyekre és a nagyobb városokra koncentrálódik. A népkonyha többfunkciós, hisz szociális információszolgáltatóként is működik a hajléktalan személyek számára, sőt gyógyszereket vagy egyéb tárgyi eszközöket is kaphatnak a segítségével - tette hozzá.

Az Európai Unió is segít

Nagy Gábor elmondta azt is, az Európai Bizottság decemberben hagyta jóvá a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív programot, amelynek célja, hogy az időskorúak, a hajléktalan személyek, illetve a rászoruló kisgyermekesek - elsősorban - élelmiszerellátásban részesüljenek. Erre 34 milliárd (30 milliárd uniós és 4 milliárd állami) forint áll rendelkezésre 7 évre; pályázat útján választják majd azokat a szervezeteket, amelyek részt vehetnek az eljuttatásban - magyarázta.

A vöröskereszt főigazgató-helyettese úgy vélte, az ellátás tekintetében jó az országos lefedettség, „Szabolcstól Vas megyéig” mindenhol vannak ellátók, bár eltérő számban. Problémásabbak ugyanakkor a kis falvak, ahová nehezebben lehet eljutni, részben azért, mert nem biztos, hogy értesülnek az igényekről, részben mivel a logisztika sokkal nehezebb - fűzte hozzá. Egyre több vállalkozó és nagy cég jelentkezik azonban országszerte segítségével, és már nemcsak a karácsony környéki időszakban. A támogatás mellett a kiosztásban is részt vesznek, bekapcsolódnak egyes folyamatokba, így jobban átlátják, hogy miként zajlik a munka - mutatott rá.

Nagy Gábor emlékeztetett arra is, hogy márciusban változik a szociális törvény, így az önkormányzatoknak lehetőségük lesz saját hatáskörben újfajta ellátásokat bevezetni, amihez helyi adókat is kivethetnek. Remélhetően a nehezebben elérhető településeken is több forrás lesz ez által, akár szociális ellátásokra, így étkeztetésre is - húzta alá.


Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.