Egyszerűsödik a borászok élete

A szombaton életbe lépő, borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjét egyszerűsítő rendeletmódosítás jogharmonizációs problémákat is orvosol.

A miniszteri rendelet kihirdetését széleskörű szakmai egyeztetés előzte meg. A jogszabály előírásainak kialakításába nemcsak az érintett hatóságokat vonta be a tárca, hanem a szőlő-bor ágazat meghatározó érdekképviseleti szervezeteit is, hogy a jogszabályi környezet a gazdálkodók piaci érvényesülését elősegítse, versenyképességüket javítsa – indokolta Fazekas Sándor a rendeletalkotás fő célját.

Az Európai Unió jogi normáinak és a törvényi szabályozásnak a keretén belül a tárca lehetővé tette azokat az adminisztrációs könnyítéseket és egyszerűsítéseket, amelyek a borászatok napi munkájában jelentenek majd érdemi könnyebbséget. Az Európai Unió borpiaci reformja néhány változást is hozott, amelynek következtében a hazai jogszabályok módosítása is szükségessé vált. Ezek a változások elsősorban a pezsgő- és likőrbor-előállító üzemeket érintik.

A jövedéki szabályozás törvényi hátterének közelmúltban történt módosítása lehetővé tette, hogy a borkísérő okmányok kitöltése is egyszerűbb legyen. A jövőben a bor szállításánál nem lesz szükség borkísérő okmányra, elég lesz az egyszerű számla.

A rendelet szabályainak megfogalmazásakor a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) azt a szempontot is szem előtt tartotta, hogy a borászati termékek előállításának nyomon követését szolgáló pincekönyv vezetésére vonatkozó szabályok a napi gyakorlathoz igazodjanak. Az ellenőrzés szempontjainak megtartása mellett fontos volt a pincekönyv vezetésének ésszerűsítése és egyszerűsítése is.

A VM, a hatóságok, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a szakmai szervezetek bevonásával továbbra is keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel a borászatok életén könnyíthetnének. (forrás: Élelmiszer Online)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.