Egyszerűsödik a borászok élete

A szombaton életbe lépő, borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjét egyszerűsítő rendeletmódosítás jogharmonizációs problémákat is orvosol.

A miniszteri rendelet kihirdetését széleskörű szakmai egyeztetés előzte meg. A jogszabály előírásainak kialakításába nemcsak az érintett hatóságokat vonta be a tárca, hanem a szőlő-bor ágazat meghatározó érdekképviseleti szervezeteit is, hogy a jogszabályi környezet a gazdálkodók piaci érvényesülését elősegítse, versenyképességüket javítsa – indokolta Fazekas Sándor a rendeletalkotás fő célját.

Az Európai Unió jogi normáinak és a törvényi szabályozásnak a keretén belül a tárca lehetővé tette azokat az adminisztrációs könnyítéseket és egyszerűsítéseket, amelyek a borászatok napi munkájában jelentenek majd érdemi könnyebbséget. Az Európai Unió borpiaci reformja néhány változást is hozott, amelynek következtében a hazai jogszabályok módosítása is szükségessé vált. Ezek a változások elsősorban a pezsgő- és likőrbor-előállító üzemeket érintik.

A jövedéki szabályozás törvényi hátterének közelmúltban történt módosítása lehetővé tette, hogy a borkísérő okmányok kitöltése is egyszerűbb legyen. A jövőben a bor szállításánál nem lesz szükség borkísérő okmányra, elég lesz az egyszerű számla.

A rendelet szabályainak megfogalmazásakor a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) azt a szempontot is szem előtt tartotta, hogy a borászati termékek előállításának nyomon követését szolgáló pincekönyv vezetésére vonatkozó szabályok a napi gyakorlathoz igazodjanak. Az ellenőrzés szempontjainak megtartása mellett fontos volt a pincekönyv vezetésének ésszerűsítése és egyszerűsítése is.

A VM, a hatóságok, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a szakmai szervezetek bevonásával továbbra is keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel a borászatok életén könnyíthetnének. (forrás: Élelmiszer Online)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.