Egyszerűsödik a borászok élete

A szombaton életbe lépő, borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjét egyszerűsítő rendeletmódosítás jogharmonizációs problémákat is orvosol.

A miniszteri rendelet kihirdetését széleskörű szakmai egyeztetés előzte meg. A jogszabály előírásainak kialakításába nemcsak az érintett hatóságokat vonta be a tárca, hanem a szőlő-bor ágazat meghatározó érdekképviseleti szervezeteit is, hogy a jogszabályi környezet a gazdálkodók piaci érvényesülését elősegítse, versenyképességüket javítsa – indokolta Fazekas Sándor a rendeletalkotás fő célját.

Az Európai Unió jogi normáinak és a törvényi szabályozásnak a keretén belül a tárca lehetővé tette azokat az adminisztrációs könnyítéseket és egyszerűsítéseket, amelyek a borászatok napi munkájában jelentenek majd érdemi könnyebbséget. Az Európai Unió borpiaci reformja néhány változást is hozott, amelynek következtében a hazai jogszabályok módosítása is szükségessé vált. Ezek a változások elsősorban a pezsgő- és likőrbor-előállító üzemeket érintik.

A jövedéki szabályozás törvényi hátterének közelmúltban történt módosítása lehetővé tette, hogy a borkísérő okmányok kitöltése is egyszerűbb legyen. A jövőben a bor szállításánál nem lesz szükség borkísérő okmányra, elég lesz az egyszerű számla.

A rendelet szabályainak megfogalmazásakor a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) azt a szempontot is szem előtt tartotta, hogy a borászati termékek előállításának nyomon követését szolgáló pincekönyv vezetésére vonatkozó szabályok a napi gyakorlathoz igazodjanak. Az ellenőrzés szempontjainak megtartása mellett fontos volt a pincekönyv vezetésének ésszerűsítése és egyszerűsítése is.

A VM, a hatóságok, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a szakmai szervezetek bevonásával továbbra is keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel a borászatok életén könnyíthetnének. (forrás: Élelmiszer Online)


Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.
Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet

Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet 

A díjat 2001-ben alapította az MVI, a győztes kiválasztásakor az általa végzett munka minősége, szakmai magatartása és közéleti tevékenysége számít.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.