Ehető virágok a tányérunkon

Gondolta volna, hogy a szép színes virágokat nem csak kertjeinkben, de tányérunkon is élvezhetjük. Külföldön ma is szokás a salátákat és a hidegtálakat ehető virágokkal díszíteni, itthon még kevés háziasszony mer ilyen fogásokat elkészíteni, pedig különleges csemegék készíthetők el a virágok segítségével. Nézzük milyen virágot együnk a kertből?

Sarkantyúka: Ennek a szép kerti növénynek a virága, és a levele is fogyasztható, tényáron elhelyezve a piros és sárga virágok szép színfoltot adnak az ételnek. A virágokat kapribogyóval együtt is tálalhatjuk. Borágó: A borágó mint fűszernövény már nálunk is ismert, de a gyönyörű élénk kék virágokat még kevesen kóstolták. Az apró kis kék virágok nagyon szép kontrasztot adnak a halványzöld salátának, így különleges színével és ízével minden salátát és hidegtálat feldob. Bársonyvirág: A bársonyvirágot mindenki ismeri, hiszen gyakori virág a kiskertekben, de mint ennivalót már kevesen. A friss virágokat, amelyek sárga és narancssárga színben pompáznak fűszerként vagy dekorációként is felhasználhatjuk, de a bársonyvirágot teának is ihatjuk. Körömvirág: Az egyik legismertebb gyógynövényünk, így nem meglepő hogy virága ehető. Gyönyörű narancssárga színével minden salátát felvidít. Virága ezen kívül teának is kiváló nagyon hasznos gyógynövény. További finom és ízletes virágok a kamilla, a bodza, a pitypang, az árvácska, az akácvirág, a begónia és a szekfű. A virágok dekorációként vagy virágcukorként is felhasználhatók. A virágcukor nagyon jó szolgálatot tehet sütemények készítésénél. Válogassunk össze néhány illatos ehető virágot, mint pl. a levendulát, adjunk hozzá némi szárított narancsot, és tegyük bele egy üveg cukorba egy vanília rúddal együtt, az üveget jó szorosan zárjuk le, majd hagyjuk így két hétig. Utána bármilyen süteményhez vagy teához felhasználhatjuk. Készíthetünk levendulás cukor, amikor szárított levendula virágot teszünk egy üvegbe porcukorral keverve és lezárva pár hét alatt összeérleljük, de rózsás cukrot is készíthetünk. Ha virágos jégkockákat szeretnénk készíteni, tegyünk apró kis virág darabokat a jégkocka tartóba, öntsük, fel vízzel majd helyezzük el a fagyasztóba. Rózsasziromból készíthetünk rózsazselét is: Egy rozsdamentes edényben felforralunk 2 pohárnyi vízben 2 pohárnyi rózsaszirmot egy fél pohár cukorral, majd kis lángon kb. 5 percig főzzük (1 pohár = 2 dl). A tűzről levéve, néhány órát (legjobb, ha egy éjszakán át) lefedve állni hagyjuk. Ezután a szirupot leszűrjük, majd rozsdamentes edénybe öntve hozzáadunk egy pohár fehér szőlőlevet és 5 dkg gyümölcspektint (por). 1 percig hevesen forraljuk, majd adunk hozzá 3 pohárnyi cukrot, jól elkeverjük, majd ismét hevesen forraljuk egy percig. Amikor levesszük a tűzről négy kisebb, előzőleg kiforrázott, tiszta, jól záródó csavaros üvegbe öntjük. Tehetünk az üvegekbe néhány jellegadó virágszirmot is. Szorosan lezárjuk az üvegeket, majd hagyjuk lehűlni. Hűvös kamrában tárolhatjuk. A már felbontott zselét hűtőben tartsuk és néhány héten belül használjuk fel. Itt is tehetünk bele levendulát, körömvirágot vagy más ehető virágot. A virágos jégkockákat nagyon látványosan tudjuk nyáron felhasználni a jeges teához, és a koktélokhoz. A virágoknál mindig győződjünk meg róla nem voltak –e valamilyen vegyszerrel kezelve, a legjobb, ha saját kertünkből szedünk virágot. Mindig jó alaposan mossuk meg a virágot, mielőtt felhasználjuk. A nyári bőséges virágzáskor gondoljunk az egész éves használatra így szedjünk minél több virágot, és szárítsuk meg őket. (forrás: virágcenter.hu)

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.