Ehető virágok a tányérunkon

Gondolta volna, hogy a szép színes virágokat nem csak kertjeinkben, de tányérunkon is élvezhetjük. Külföldön ma is szokás a salátákat és a hidegtálakat ehető virágokkal díszíteni, itthon még kevés háziasszony mer ilyen fogásokat elkészíteni, pedig különleges csemegék készíthetők el a virágok segítségével. Nézzük milyen virágot együnk a kertből?

Sarkantyúka: Ennek a szép kerti növénynek a virága, és a levele is fogyasztható, tényáron elhelyezve a piros és sárga virágok szép színfoltot adnak az ételnek. A virágokat kapribogyóval együtt is tálalhatjuk. Borágó: A borágó mint fűszernövény már nálunk is ismert, de a gyönyörű élénk kék virágokat még kevesen kóstolták. Az apró kis kék virágok nagyon szép kontrasztot adnak a halványzöld salátának, így különleges színével és ízével minden salátát és hidegtálat feldob. Bársonyvirág: A bársonyvirágot mindenki ismeri, hiszen gyakori virág a kiskertekben, de mint ennivalót már kevesen. A friss virágokat, amelyek sárga és narancssárga színben pompáznak fűszerként vagy dekorációként is felhasználhatjuk, de a bársonyvirágot teának is ihatjuk. Körömvirág: Az egyik legismertebb gyógynövényünk, így nem meglepő hogy virága ehető. Gyönyörű narancssárga színével minden salátát felvidít. Virága ezen kívül teának is kiváló nagyon hasznos gyógynövény. További finom és ízletes virágok a kamilla, a bodza, a pitypang, az árvácska, az akácvirág, a begónia és a szekfű. A virágok dekorációként vagy virágcukorként is felhasználhatók. A virágcukor nagyon jó szolgálatot tehet sütemények készítésénél. Válogassunk össze néhány illatos ehető virágot, mint pl. a levendulát, adjunk hozzá némi szárított narancsot, és tegyük bele egy üveg cukorba egy vanília rúddal együtt, az üveget jó szorosan zárjuk le, majd hagyjuk így két hétig. Utána bármilyen süteményhez vagy teához felhasználhatjuk. Készíthetünk levendulás cukor, amikor szárított levendula virágot teszünk egy üvegbe porcukorral keverve és lezárva pár hét alatt összeérleljük, de rózsás cukrot is készíthetünk. Ha virágos jégkockákat szeretnénk készíteni, tegyünk apró kis virág darabokat a jégkocka tartóba, öntsük, fel vízzel majd helyezzük el a fagyasztóba. Rózsasziromból készíthetünk rózsazselét is: Egy rozsdamentes edényben felforralunk 2 pohárnyi vízben 2 pohárnyi rózsaszirmot egy fél pohár cukorral, majd kis lángon kb. 5 percig főzzük (1 pohár = 2 dl). A tűzről levéve, néhány órát (legjobb, ha egy éjszakán át) lefedve állni hagyjuk. Ezután a szirupot leszűrjük, majd rozsdamentes edénybe öntve hozzáadunk egy pohár fehér szőlőlevet és 5 dkg gyümölcspektint (por). 1 percig hevesen forraljuk, majd adunk hozzá 3 pohárnyi cukrot, jól elkeverjük, majd ismét hevesen forraljuk egy percig. Amikor levesszük a tűzről négy kisebb, előzőleg kiforrázott, tiszta, jól záródó csavaros üvegbe öntjük. Tehetünk az üvegekbe néhány jellegadó virágszirmot is. Szorosan lezárjuk az üvegeket, majd hagyjuk lehűlni. Hűvös kamrában tárolhatjuk. A már felbontott zselét hűtőben tartsuk és néhány héten belül használjuk fel. Itt is tehetünk bele levendulát, körömvirágot vagy más ehető virágot. A virágos jégkockákat nagyon látványosan tudjuk nyáron felhasználni a jeges teához, és a koktélokhoz. A virágoknál mindig győződjünk meg róla nem voltak –e valamilyen vegyszerrel kezelve, a legjobb, ha saját kertünkből szedünk virágot. Mindig jó alaposan mossuk meg a virágot, mielőtt felhasználjuk. A nyári bőséges virágzáskor gondoljunk az egész éves használatra így szedjünk minél több virágot, és szárítsuk meg őket. (forrás: virágcenter.hu)

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.