Elásták a csatabárdot a sörnagyüzemek és a mikrofőzdék

A kínálat bővítése érdekében, az eddigi szembenállást felváltva összefogás jött létre a nagyüzemek és a mikro- és kézműves sörfőzdék között az idei őszi Főzdefesztre - mondta Bart Dániel, a fesztivál igazgatója az m1 aktuális csatornán szerda délelőtt.

A Kelet-Európa egyik legnagyobb kézműves sörszemléjeként is számon tartott, néhány héttel ezelőtt tartott Főzdefeszt szervezője azt mondta, a nagyüzemek belátták a világban tapasztalható trendeket.

Hozzátette: olyan új célokat tűztek ki maguk elé, amelyekkel a kis főzdék is egyetértenek. Ezek közé tartozik a sör minőségének javítása, a fogyasztás növelése, illetve a sörgasztronómia, amelynek keretében az ital szerves részévé válik a gasztrokultúrának.

„Akárcsak világszerte, eddig Közép-Európában és Magyarországon is a 4,5 százalékos világos lagerek fogyasztása volt jellemző, de ma reneszánsza van a felső erjesztésű söröknek, a különlegességeknek, az újra felélesztett tradicionális sörstílusoknak" - fejtette ki Bart Dániel.

Vásárhelyi István sörgasztronómus arról beszélt, hogy itthon a Magyar Sörgyártók Szövetsége európai kampánysorozata, a Sör mi több keretében már három rendezvényt tartottak. „Megpróbáltuk, megmutatni, hogy a sör nagyon sokféle szempontból felhasználható a gasztronómiában. A kampány fontos része, hogy a hölgyeket meggyőzzük arról: a sör nemcsak egy keserű, férfiaknak való ital, hanem annál sokkal több".

Bart Dániel elmondta, hogy a kézműves sörfőzdék forgalma világszerte folyamatosan nő, az Egyesült Államokban már 19 százalék a piaci részesedésük.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.