Élelmes startupok

Az élelmiszeriparban – mint megannyi más ágazatban is – gomba módra szaporodnak a startupok, amelyek jelentős része aztán persze gyorsan el is hasal a világpiac göcsörtös talaján, de természetesen mindig akadnak páran, akiknek valahogy mégis sikerül megvetni a lábukat. Jelen cikkünkben éppen az ilyen fiatal vállalkozások találmányai közül mutatunk be néhányat.

BFD-100

Horizon 2020 kutatási és innovációs programja keretében az Európai Unió támogatást nyújtott egy FreshDetect GmbH nevű, németországi székhelyű high-tech startupnak. A hozzájárulás a cégnek abban segít, hogy a kontinensen kiterjessze BFD-100 nevű termékének forgalmazási területét, illetve hogy az eszköz folyamatos továbbfejlesztése lankadatlan maradjon.

A BFD-100 a világ első olyan hordozható eszköze, amely pontosan képes meghatározni a nyers húsok bakteriális szennyezettségének mértékét. A nem invazív, fluoreszcens spektroszkópiás vizsgálat másodpercek alatt, de a standard mikrobiológiai módszerekhez hasonló pontossággal állapítja meg az életképes baktériumok számát (TVC).

Az eredményt CFU (telepképző egység)/négyzetcentiméterben jeleníti meg.

Darált húson elvégzett tesztek után egy karlsruhei független elemző laboratórium, a MicroMol kimutatta, hogy a TVC megállapításában a BFD-100 a hagyományos laboratóriumi megoldásokhoz hasonló precizitással teljesít.

Smartbow

A Smartbow egy okosfüljelző, amellyel a gazdák sokat lendíthetnek szarvasmarha-állományuk produktivitásán, és jelentősen javíthatnak a csorda általános jólléti állapotán. A rádiófrekvenciás azonosító (RFID) címkéket és adatelemzést ötvöző rendszer három funkcióval rendelkezik: a kérődzés nyomon követése, az egyes állatok testhőmérsékletének folyamatos mérése és a beltéren tartózkodó egyedek pillanatnyi helyének meghatározása tartozik a feladatkörébe.

A szarvasmarha kérődzési viselkedése rendkívül fontos mutatója az állat pillanatnyi egészségi állapotának. A magatartásbeli eltérések akár súlyos egészségi problémák indikátorai is lehetnek. Az intelligens Smartbow füljelző egy gyorsulásérzékelővel percről percre rögzíti a jószágok kérődzésének sebességét. A hirtelen jelentkező és elhúzódó változások azonnali észlelése lehetővé teszi az emésztési zavarok vagy a ketózishoz, ill. acidózishoz hasonló anyagcsere-betegségek korai felismerését. A gyors reagálással olykor a drága gyógyszerek és gyógykezelések alkalmazása vagy akár az állat elhullása is elkerülhető. Az egyedek adatainak alakulását egy szoftverrel mobiltelefonon, táblagépen vagy asztali számítógépen lehet figyelemmel kísérni. A füljelzőt egy Smartbow GmbH-ra keresztelt osztrák cég találta fel.

PlantCube

Egy agrilution nevű németországi startup megalkotta a lakossági használatra szánt mini vertikális farmot, a plantCube-ot. A rendszer hidroponikus elven, vagyis talaj nélkül működik, és ezért sokkal tisztább a hagyományos termesztési technikáknál. Nem utolsó szempont, hogy hozzájuk képest tizedannyi vizet használ fel. Az agrilution az Osrammal együttműködve speciális, a fotoszintézis számára mindig ideális megvilágítást nyújtó LED-es rendszert fejlesztett ki a plantCube-hoz.

A növények jelentős része szereti a tavaszt. Klímájának, megvilágításának és öntözési algoritmusának szabályozhatósága miatt a „házi vertikális farm” mindennap, egész nap köréjük tudja varázsolni az évszakra jellemző környezeti feltételeket. A növekedéshez szükséges tápanyagokhoz a zöldségek automatizált módon, vízkeringetésen keresztül jutnak hozzá.

A gép kettő fiókja könnyedén kihúzható, és így a termést egyszerűen lehet betakarítani róluk. Mindkét szinten 4 kicsi parcella helyezkedik el, és mindegyikben más fajta zöldség termeszthető. A fiókok eltávolíthatók, és így a tisztításuk is könnyebb.

A plantCube-ot lakossági felhasználásra tervezték, és nem nagyobb egy frizsidernél.

ExOzone

A gyakran használt formalin és formaldehid fertőtlenítő oldatok közvetlen kockázatot jelentenek az üzemek személyzetének és teljesítményének szempontjából. Amellett, hogy az ilyen anyagok esetlegesen rákkeltő hatásúak lehetnek, idővel a kórokozók is rezisztenssé válhatnak velük szemben.

Az ExOzone nevű berendezés az említett, potenciálisan mérgező vegyületekéhez hasonló hatékonysággal fertőtlenít, viszont semmilyen formában nem károsítja az üzemek személyzetének és az állatoknak az egészségét.

Az apparátus lényege, hogy az őt környező oxigént a létező egyik legerősebb sterilizáló anyaggá, jelesül ózonná alakítja. Ez a gáz légnemű halmazállapotából adódóan a gép teljesítményére szabott térfogat legutolsó ficakjába is eljuttatja a molekuláit, és dezinficiálja azt. A káros mikroorganizmusok az ózonnal szemben nem tudnak rezisztenciát kialakítani. Dolga végeztével a gáz ismét oxigénné alakul, és így nem kell plusz energiát fordítani a toxikus szermaradványok eltávolítására.

A fertőtlenítő egység nagyobb raktárak, tárolók, keltetőházak, istállók, de akár komplett gyáregységek és a bennük lévő gépek patogénmentesítésére is alkalmas. A berendezést a magyar OzonExtrade Kft. fejlesztette ki.

Mesterséges csirkehús

Egy San Franciscó-i, Just nevű startup elhatározta, hogy madár lemészárlása nélkül fog előállítani csirkehúst. A technikát már ki is dolgozta, a baj annyi, hogy az eljárás bonyolult és hosszadalmas.

Ha esetleg mégis műcsirkehúsgyártásra adnánk a fejünket, a következőképpen kell eljárnunk: első lépésként a környezetünkben elérhető legjobb adottságú csirkéről be kell szereznünk egy tollat. Ezt követően a tollból lecsippentünk egy sejtet, amelyet alapanyagként fogunk felhasználni. Következő lépésként olyan tápanyagokat keresünk, amelyek a sejteket gyors és intenzív szaporodásra sarkallják. A tápanyagokat növényekből kell beszereznünk. A tollsejtet és a növényi fehérjéket, illetve egy bizonyos vázat bioreaktorba helyezzük. Ez a váz fogja meghatározni a termék struktúráját. A bioreaktorban történik meg a mesterséges hús kitenyésztése.

A BBC riportere csirkefalatka (nugget) formájában meg is kóstolta az újfajta húst, és ennek csak az állagában fedezett fel kisebb eltérést természetes megfelelőjéhez képest.

Az újonnan alakult cégek a legkülönbözőbb problémákra a legkülönbözőbb megoldásokat kínálják, és a találmányokat igencsak nehéz rendszerbe szedni. Halványan kirajzolódó vonulatok persze vannak, amelyek még rövid összeállításunkban is tetten érhetők. Nem túl meglepően az egyik tendencia, hogy a vállalatok környezetkímélő technikákat nyújtanak az egyes célok eléréséhez, hiszen senki sem tudja, hogy hányadán is állunk a klímaváltozás elleni harcban. Talán érdekesebb trend, hogy ha kimondatlanul is, de sok innováció már elkezdte kikövezni az utat a marsi berendezkedéshez. Ez érthető, hiszen akár kalandvágytól, akár kényszertől hajtva, de előbb-utóbb biztos nekivágunk a vörös bolygó kolonizációjának.

Forrás: Élelmiszer Online


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.