Élelmes startupok

Az élelmiszeriparban – mint megannyi más ágazatban is – gomba módra szaporodnak a startupok, amelyek jelentős része aztán persze gyorsan el is hasal a világpiac göcsörtös talaján, de természetesen mindig akadnak páran, akiknek valahogy mégis sikerül megvetni a lábukat. Jelen cikkünkben éppen az ilyen fiatal vállalkozások találmányai közül mutatunk be néhányat.

BFD-100

Horizon 2020 kutatási és innovációs programja keretében az Európai Unió támogatást nyújtott egy FreshDetect GmbH nevű, németországi székhelyű high-tech startupnak. A hozzájárulás a cégnek abban segít, hogy a kontinensen kiterjessze BFD-100 nevű termékének forgalmazási területét, illetve hogy az eszköz folyamatos továbbfejlesztése lankadatlan maradjon.

A BFD-100 a világ első olyan hordozható eszköze, amely pontosan képes meghatározni a nyers húsok bakteriális szennyezettségének mértékét. A nem invazív, fluoreszcens spektroszkópiás vizsgálat másodpercek alatt, de a standard mikrobiológiai módszerekhez hasonló pontossággal állapítja meg az életképes baktériumok számát (TVC).

Az eredményt CFU (telepképző egység)/négyzetcentiméterben jeleníti meg.

Darált húson elvégzett tesztek után egy karlsruhei független elemző laboratórium, a MicroMol kimutatta, hogy a TVC megállapításában a BFD-100 a hagyományos laboratóriumi megoldásokhoz hasonló precizitással teljesít.

Smartbow

A Smartbow egy okosfüljelző, amellyel a gazdák sokat lendíthetnek szarvasmarha-állományuk produktivitásán, és jelentősen javíthatnak a csorda általános jólléti állapotán. A rádiófrekvenciás azonosító (RFID) címkéket és adatelemzést ötvöző rendszer három funkcióval rendelkezik: a kérődzés nyomon követése, az egyes állatok testhőmérsékletének folyamatos mérése és a beltéren tartózkodó egyedek pillanatnyi helyének meghatározása tartozik a feladatkörébe.

A szarvasmarha kérődzési viselkedése rendkívül fontos mutatója az állat pillanatnyi egészségi állapotának. A magatartásbeli eltérések akár súlyos egészségi problémák indikátorai is lehetnek. Az intelligens Smartbow füljelző egy gyorsulásérzékelővel percről percre rögzíti a jószágok kérődzésének sebességét. A hirtelen jelentkező és elhúzódó változások azonnali észlelése lehetővé teszi az emésztési zavarok vagy a ketózishoz, ill. acidózishoz hasonló anyagcsere-betegségek korai felismerését. A gyors reagálással olykor a drága gyógyszerek és gyógykezelések alkalmazása vagy akár az állat elhullása is elkerülhető. Az egyedek adatainak alakulását egy szoftverrel mobiltelefonon, táblagépen vagy asztali számítógépen lehet figyelemmel kísérni. A füljelzőt egy Smartbow GmbH-ra keresztelt osztrák cég találta fel.

PlantCube

Egy agrilution nevű németországi startup megalkotta a lakossági használatra szánt mini vertikális farmot, a plantCube-ot. A rendszer hidroponikus elven, vagyis talaj nélkül működik, és ezért sokkal tisztább a hagyományos termesztési technikáknál. Nem utolsó szempont, hogy hozzájuk képest tizedannyi vizet használ fel. Az agrilution az Osrammal együttműködve speciális, a fotoszintézis számára mindig ideális megvilágítást nyújtó LED-es rendszert fejlesztett ki a plantCube-hoz.

A növények jelentős része szereti a tavaszt. Klímájának, megvilágításának és öntözési algoritmusának szabályozhatósága miatt a „házi vertikális farm” mindennap, egész nap köréjük tudja varázsolni az évszakra jellemző környezeti feltételeket. A növekedéshez szükséges tápanyagokhoz a zöldségek automatizált módon, vízkeringetésen keresztül jutnak hozzá.

A gép kettő fiókja könnyedén kihúzható, és így a termést egyszerűen lehet betakarítani róluk. Mindkét szinten 4 kicsi parcella helyezkedik el, és mindegyikben más fajta zöldség termeszthető. A fiókok eltávolíthatók, és így a tisztításuk is könnyebb.

A plantCube-ot lakossági felhasználásra tervezték, és nem nagyobb egy frizsidernél.

ExOzone

A gyakran használt formalin és formaldehid fertőtlenítő oldatok közvetlen kockázatot jelentenek az üzemek személyzetének és teljesítményének szempontjából. Amellett, hogy az ilyen anyagok esetlegesen rákkeltő hatásúak lehetnek, idővel a kórokozók is rezisztenssé válhatnak velük szemben.

Az ExOzone nevű berendezés az említett, potenciálisan mérgező vegyületekéhez hasonló hatékonysággal fertőtlenít, viszont semmilyen formában nem károsítja az üzemek személyzetének és az állatoknak az egészségét.

Az apparátus lényege, hogy az őt környező oxigént a létező egyik legerősebb sterilizáló anyaggá, jelesül ózonná alakítja. Ez a gáz légnemű halmazállapotából adódóan a gép teljesítményére szabott térfogat legutolsó ficakjába is eljuttatja a molekuláit, és dezinficiálja azt. A káros mikroorganizmusok az ózonnal szemben nem tudnak rezisztenciát kialakítani. Dolga végeztével a gáz ismét oxigénné alakul, és így nem kell plusz energiát fordítani a toxikus szermaradványok eltávolítására.

A fertőtlenítő egység nagyobb raktárak, tárolók, keltetőházak, istállók, de akár komplett gyáregységek és a bennük lévő gépek patogénmentesítésére is alkalmas. A berendezést a magyar OzonExtrade Kft. fejlesztette ki.

Mesterséges csirkehús

Egy San Franciscó-i, Just nevű startup elhatározta, hogy madár lemészárlása nélkül fog előállítani csirkehúst. A technikát már ki is dolgozta, a baj annyi, hogy az eljárás bonyolult és hosszadalmas.

Ha esetleg mégis műcsirkehúsgyártásra adnánk a fejünket, a következőképpen kell eljárnunk: első lépésként a környezetünkben elérhető legjobb adottságú csirkéről be kell szereznünk egy tollat. Ezt követően a tollból lecsippentünk egy sejtet, amelyet alapanyagként fogunk felhasználni. Következő lépésként olyan tápanyagokat keresünk, amelyek a sejteket gyors és intenzív szaporodásra sarkallják. A tápanyagokat növényekből kell beszereznünk. A tollsejtet és a növényi fehérjéket, illetve egy bizonyos vázat bioreaktorba helyezzük. Ez a váz fogja meghatározni a termék struktúráját. A bioreaktorban történik meg a mesterséges hús kitenyésztése.

A BBC riportere csirkefalatka (nugget) formájában meg is kóstolta az újfajta húst, és ennek csak az állagában fedezett fel kisebb eltérést természetes megfelelőjéhez képest.

Az újonnan alakult cégek a legkülönbözőbb problémákra a legkülönbözőbb megoldásokat kínálják, és a találmányokat igencsak nehéz rendszerbe szedni. Halványan kirajzolódó vonulatok persze vannak, amelyek még rövid összeállításunkban is tetten érhetők. Nem túl meglepően az egyik tendencia, hogy a vállalatok környezetkímélő technikákat nyújtanak az egyes célok eléréséhez, hiszen senki sem tudja, hogy hányadán is állunk a klímaváltozás elleni harcban. Talán érdekesebb trend, hogy ha kimondatlanul is, de sok innováció már elkezdte kikövezni az utat a marsi berendezkedéshez. Ez érthető, hiszen akár kalandvágytól, akár kényszertől hajtva, de előbb-utóbb biztos nekivágunk a vörös bolygó kolonizációjának.

Forrás: Élelmiszer Online


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.