Elérkezett a böjt ideje

A böjtnek több formája van, amely területenként és vallásonként is változhat, de összeségében elmondható, hogy egy jól átgondolt, minden tápanyagot tartalmazó, rövid ideig tartó diéta segíthet a szervezetünk és az emésztőrendszerünk tehermentesítésében a téli időszak nehezebb ételei után. A jótékony hatások eléréséhez azonban elengedhetetlen a tudatosság: Bakk Brigitta dietetikus most segít, hogy valóban hatékony legyen a böjtölés.  

1. Kerüljük a szélsőségeket

Bár népszerűek a drasztikus mennyiségű táplálékmegvonást és a különböző léböjtöket hirdető divatdiéták, ezek sok esetben hiányállapotokhoz vezethetnek, így inkább kerüljük el őket. Helyettük válasszuk inkább a tápanyagokban gazdag, növényi alapú táplálkozást, amivel nem csak az egészségünknek, de a közérzetünknek is kedvezhetünk. Kezdjük egyszerű változtatásokkal, például próbáljuk ki a növényi italokat vagy cseréljük le a vajat margarinra. Kis lépésekben haladva ezek a változások akár hosszútávon, lemondások nélkül is beépíthetők az étrendünkbe.

2. Fokozatosan készüljünk a böjtre

Akármilyen böjtbe is kezdünk, fontos, hogy gondoskodjunk a szervezetünk számára szükséges tápanyagokról. Ne úgy induljunk neki ennek az időszaknak, hogy előtte még jól teleesszük magunkat, majd egyik napról a másikra teljes megvonást alkalmazunk és a böjt végével kiéhezetten megint rávetjük magunkat a zsíros, nehéz ételekre, húsokra. Ezért kell szem előtt tartanunk a fokozatosság elvét: már a böjtöt megelőző időszakban is fogyasszunk kímélőbb, növényi alapú ételeket, hogy felkészítsük a szervezetünket a megszokottól eltérő étkezésre. Jó megoldás lehet például, ha kezdetben csak heti néhány húsmentes napot vezetünk be.

3. Nem csak a táplálékmegvonás lehet böjt 

A böjtölésnek számos formája van és nem csak az ételmegvonásról szólhat. Dönthetünk a hús és az állati eredetű termékek elhagyása mellett, de eltérve a kifejezés szigorú kereteitől, mellőzhetjük az étrendükből az édességeket, cukros élelmiszereket és egyéb élvezeti szereket, például a dohányzást. Ha pedig a hús elhagyása mellett döntünk, érdemes odafigyelnünk a fehérje és a szénhidrát mellett a jó minőségű zsírok pótlására is, ehhez választhatunk olyan 100%-ban növényi alapú margarinokat, mint például a Rama vajalternatíva.

4. Ne éhezzünk 

Fontos, hogy a böjt alatt se éheztessük magunkat, de abba a hibába se essünk bele, hogy többet eszünk az egészségtelenebb, de az étrend alatt is fogyasztható, például cukros ételekből. Az éhezéssel leadott kilók hamar visszajönnek, ráadásul ezzel hosszú távú problémákat is előidézhetünk. Így beleshetünk a jojó hatás ördögi körébe, ahol az éhezést falásrohamok követik, majd jön a bűntudat és még több koplalás, amit újabb túlevés követ. Ennek elkerülése érdekében figyeljünk oda a testünk jelzéseire (szédülés, fáradtság) és mindig vigyük be a szükséges tápanyagokat.

5. A böjt után 

A fokozatosságról a böjt végével se feledkezzünk meg, lassan vezessünk vissza minden élelmiszert, hogy elkerüljük az emésztőszervi panaszokat, mint például a puffadás vagy hányinger. A böjtölés arra is kiváló lehetőség, hogy megfigyeljük, melyek azok az élelmiszerek, amik kellemetlenséget, esetleg intolerancia tüneteket okoznak a mindennapokban - ezeket az időszak végével is ajánlatos mellőzni az étrendükből. Ha pedig pozitívan értékeljük a diéta eredményeit, máskor is belevághatunk: akár havonta-kéthavonta is tarthatunk néhány napot, amikor kímélőbb ételeket fogyasztunk vagy mellőzünk bizonyos ételcsoportokat a táplálkozásunkból.

Végül pedig semmiképpen ne arra használjuk ezt az időszakot, hogy az év többi részében elkövetett kilengéseket „igazoljuk”, vagy kompenzáljuk vele. A kiegyensúlyozott étkezésnek nem csak egy napon belül része a rendszeres, kiszámítható étkezési ritmus, de hosszabb távon is jobb a szervezet számára, ha minél kisebb kilengésekkel étkezünk.

 

Forrás: Store Insider


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.