Éles kritikák az első polipfarm megnyitása miatt

Heves etikai viták kereszttüzében kezdheti meg működését a világ első, kereskedelmi célú, poliptenyésztő gazdasága.

Hamarosan megnyithatja a világ első, kereskedelmi célú polipfarmját egy spanyolországi cég. A Nueva Pescanova Las Palmas kanári-szigeteki városának kikötőjében kívánja megvalósítani a beruházást. A speciális telep évi 3000 polip tenyésztésére lesz képes, és a tervek szerint 2022 nyarán fogja megkezdeni a működését.

A projekt hírét a tudományos közösség és az állatjóléti aktivisták egyaránt rendkívül éles kritikával fogadták.

Ez a reakció elsősorban annak köszönhető, hogy a polipok kimagaslóan intelligens, és például a fájdalom, az izgatottság, illetve az öröm különösen mély megélésére képes élőlények. 500 millió idegsejttel rendelkeznek, és kognitív tekintetben nagyjából a kutyákkal vagy egy hároméves gyerekkel helyezik őket egy szintre a kutatók.

A tapasztalatok szerint ráadásul ezeknek a kíváncsi természetű fejlábúaknak a fogság extrém fokú szenvedést okoz. A polipfarmok létesítésére tett kísérletek mostanáig főleg azért vallottak kudarcot, mert az egymás közötti heves viaskodások, a kannibalizmus, valamint az öncsonkításra való hajlam miatt az ilyen telepeken a halandóság hatalmas méreteket öltött az állatok körében.

Az aggodalmakat erősíti, hogy egyelőre nem sikerült kideríteni, a kanári-szigeteki létesítményben milyen körülmények között zajlik majd a tenyésztés. Közel sem ismert például, hogy mekkorák lesznek az állatok élőhelyéül szolgáló tartályok, mivel fogják etetni őket, és a leölésüket milyen módon fogják megoldani.

A mediterrán országokban, Ázsiában és Mexikóban a polip már régóta ínyencségnek számít, és a „húsa” iránti kereslet napjainkban már a világ fennmaradó részén is robbanásszerű növekedésbe kezdett. A becslések szerint jelenleg évente nagyjából 350 000 polipot halásznak ki a tengerből, vagyis tízszer annyit, mint az 1950-es években. A piac exponenciális bővülése mára a gerinctelen élőlény túlhalászásához vezetett, és így az ára is jelentősen megnőtt.

Elsősorban alighanem ezen körülményeknek köszönhető, hogy egyes vállalkozások számára a polipfarmok kialakítása egyre vonzóbb lehetőségnek tűnik.

Forrás: Euronews


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.