Éles kritikák az első polipfarm megnyitása miatt

Heves etikai viták kereszttüzében kezdheti meg működését a világ első, kereskedelmi célú, poliptenyésztő gazdasága.

Hamarosan megnyithatja a világ első, kereskedelmi célú polipfarmját egy spanyolországi cég. A Nueva Pescanova Las Palmas kanári-szigeteki városának kikötőjében kívánja megvalósítani a beruházást. A speciális telep évi 3000 polip tenyésztésére lesz képes, és a tervek szerint 2022 nyarán fogja megkezdeni a működését.

A projekt hírét a tudományos közösség és az állatjóléti aktivisták egyaránt rendkívül éles kritikával fogadták.

Ez a reakció elsősorban annak köszönhető, hogy a polipok kimagaslóan intelligens, és például a fájdalom, az izgatottság, illetve az öröm különösen mély megélésére képes élőlények. 500 millió idegsejttel rendelkeznek, és kognitív tekintetben nagyjából a kutyákkal vagy egy hároméves gyerekkel helyezik őket egy szintre a kutatók.

A tapasztalatok szerint ráadásul ezeknek a kíváncsi természetű fejlábúaknak a fogság extrém fokú szenvedést okoz. A polipfarmok létesítésére tett kísérletek mostanáig főleg azért vallottak kudarcot, mert az egymás közötti heves viaskodások, a kannibalizmus, valamint az öncsonkításra való hajlam miatt az ilyen telepeken a halandóság hatalmas méreteket öltött az állatok körében.

Az aggodalmakat erősíti, hogy egyelőre nem sikerült kideríteni, a kanári-szigeteki létesítményben milyen körülmények között zajlik majd a tenyésztés. Közel sem ismert például, hogy mekkorák lesznek az állatok élőhelyéül szolgáló tartályok, mivel fogják etetni őket, és a leölésüket milyen módon fogják megoldani.

A mediterrán országokban, Ázsiában és Mexikóban a polip már régóta ínyencségnek számít, és a „húsa” iránti kereslet napjainkban már a világ fennmaradó részén is robbanásszerű növekedésbe kezdett. A becslések szerint jelenleg évente nagyjából 350 000 polipot halásznak ki a tengerből, vagyis tízszer annyit, mint az 1950-es években. A piac exponenciális bővülése mára a gerinctelen élőlény túlhalászásához vezetett, és így az ára is jelentősen megnőtt.

Elsősorban alighanem ezen körülményeknek köszönhető, hogy egyes vállalkozások számára a polipfarmok kialakítása egyre vonzóbb lehetőségnek tűnik.

Forrás: Euronews


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.