Éles kritikák az első polipfarm megnyitása miatt

Heves etikai viták kereszttüzében kezdheti meg működését a világ első, kereskedelmi célú, poliptenyésztő gazdasága.

Hamarosan megnyithatja a világ első, kereskedelmi célú polipfarmját egy spanyolországi cég. A Nueva Pescanova Las Palmas kanári-szigeteki városának kikötőjében kívánja megvalósítani a beruházást. A speciális telep évi 3000 polip tenyésztésére lesz képes, és a tervek szerint 2022 nyarán fogja megkezdeni a működését.

A projekt hírét a tudományos közösség és az állatjóléti aktivisták egyaránt rendkívül éles kritikával fogadták.

Ez a reakció elsősorban annak köszönhető, hogy a polipok kimagaslóan intelligens, és például a fájdalom, az izgatottság, illetve az öröm különösen mély megélésére képes élőlények. 500 millió idegsejttel rendelkeznek, és kognitív tekintetben nagyjából a kutyákkal vagy egy hároméves gyerekkel helyezik őket egy szintre a kutatók.

A tapasztalatok szerint ráadásul ezeknek a kíváncsi természetű fejlábúaknak a fogság extrém fokú szenvedést okoz. A polipfarmok létesítésére tett kísérletek mostanáig főleg azért vallottak kudarcot, mert az egymás közötti heves viaskodások, a kannibalizmus, valamint az öncsonkításra való hajlam miatt az ilyen telepeken a halandóság hatalmas méreteket öltött az állatok körében.

Az aggodalmakat erősíti, hogy egyelőre nem sikerült kideríteni, a kanári-szigeteki létesítményben milyen körülmények között zajlik majd a tenyésztés. Közel sem ismert például, hogy mekkorák lesznek az állatok élőhelyéül szolgáló tartályok, mivel fogják etetni őket, és a leölésüket milyen módon fogják megoldani.

A mediterrán országokban, Ázsiában és Mexikóban a polip már régóta ínyencségnek számít, és a „húsa” iránti kereslet napjainkban már a világ fennmaradó részén is robbanásszerű növekedésbe kezdett. A becslések szerint jelenleg évente nagyjából 350 000 polipot halásznak ki a tengerből, vagyis tízszer annyit, mint az 1950-es években. A piac exponenciális bővülése mára a gerinctelen élőlény túlhalászásához vezetett, és így az ára is jelentősen megnőtt.

Elsősorban alighanem ezen körülményeknek köszönhető, hogy egyes vállalkozások számára a polipfarmok kialakítása egyre vonzóbb lehetőségnek tűnik.

Forrás: Euronews


Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.